you're reading...
mana de luni

MANA DE LUNI-ŢINE MÂNDRIA SUB CONTOL

29 Septembrie 2008

ŢINE MÂNDRIA SUB CONTOL

de Rick Boxx

Femeia care m-a sunat avea tocmai acel tip de cerere care-mi devenise familiar în ultimul timp – o cerere care-ţi sfâşia inima: “Vă sun deoarece soţul meu are o mulţime de necazuri cu afacerea sa. Îl puteţi ajuta să realizeze că are nevoie de ajutor ?” A continuat să-mi descrie cum afacerea soţului ei mergea rău, pierzând în mod continuu bani şi cum erau nevoiţi să se folosească de cadurile de credite personale pentru a nu o închide.

Pe măsură ce am continuat discuţia, această soţie preocupată şi neliniştită mi-a spus că ar dori ca soţul ei – care nu ştia ea m-a sunat – să stea de vorbă cu mine urgent. “Îmi puteţi sugera cum l-aş putea determina să renunţe la mândrie şi să accepte ajutorul de care are nevoie cu disperare?” m-a întrebat ea.

Cu ani în urmă, când am început să primesc telefoane pentru a ajuta la rezolvarea unor probleme serioase de afaceri, am observat că majoritatea covârşitoare a celor care sunau erau femei; acest lucru a rămas valabil şi astăzi. Şi nu ar fi ceva neobişnuit, dacă ar suna pentru ele. Dar cele mai multe sună pentru soţii lor, care au nevoie disperată de ajutor, dar ei – fie din cauza fricii, fie pentru că refuză să accepte realitatea – ezită sau nu doresc să sune. De cele mai multe ori însă, aceşti oameni nu sună pur şi simplu din cauza mândriei.

Fiind bărbat, admit faptul că sunt la fel de vinovat ca mulţi alţii pentru că nu doresc să cer ajutor, în special când conduc maşina într-o zonă pe care nu o cunosc şi nu sunt sigur unde mă aflu. “Ce, eu să mă rătăcesc? Nu se poate!” Există ceva legat de dorinţa mea de a reuşi să găsesc singur drumul spre destinaţie, care o supără pe soţia mea. În sinea mea, ştiu că este o chestiune legată de mândrie. Nu vreau însă să admit că m-am rătăcit şi că am nevoie de ajutor.

Dacă ne facem timp să citim din Biblie, descoperim că problema mândriei nu este nouă. Nu a apărut în secolul 21. Păcatul mândriei este vechi de când există lumea. Spre exemplu, în Proverbe 11:2 este scris: “Când vine mândria, vine şi ruşinea; dar înţelepciunea este cu cei smeriţi.”

În decursul multor ani pe care i-am petrecut în domeniul bancar, am ajuns la concluzia că cele mai de succes companii au fost cele conduse de cineva destul de smerit încât să caute ajutor şi sfaturi atunci când circumstanţele impuneau acest lucru. În alte companii însă, acolo unde mândria era în mod cert o problemă a conducerii, aproape că puteam garanta că problemele nu erau departe.

Bărbaţilor, dacă vă luptaţi cu mândria – şi nu am întâlnit mulţi bărbaţi care să nu se confrunte cu această problemă, cel puţin până la un anumit nivel – încercaţi să o ţineţi sub control şi să căutaţi sfaturi înţelepte. Altfel, circumstanţele care vă pot aduce necazuri se pot agrava şi vă pot costa tot ceea ce aţi dobândit cu greu, prin muncă. Proverbe 29:23 ne oferă un sfat de care ar trebui să ţinem cont: “Mândria unui om îl coboară, dar cine este smerit cu duhul capătă cinste.”

Am un sfat şi pentru soţiile înţelepte, care doresc să ajute şi care adesea simt necazurile înainte ca ele să devină o certitudine şi să fie văzute şi cunoscute de toată lumea: începeţi să vă rugaţi pentru noi, apoi fiţi blânde şi pline de tact şi modelaţi-ne pentru putea găsi înţelepciunea prin umilinţă. Oamenii mândri rareori pot fi convinşi să facă schimbări importante, nu contează cât de necesare ar fi aceste schimbări. Aceasta ar putea suna contrar ’’înţelepciunii’’ dominante din zilele noastre, dar 1 Petru 3:1-2 ne recomandă: “Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentruca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor.”

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Îţi poţi aduce aminte de o situaţie recentă când ai fost prea mândru pentru a cere ajutor, fie că aceasta a însemnat finalizarea unui proiect important, dificultăţi financiare, sau altele. Chiar şi pentru a găsi direcţia bună în timpul unei călătorii cu maşina. Care a fost acea situaţie şi de ce ţi-a fost atât de greu să ceri ajutor?

2. Care sunt câteva dintre problemele ce pot rezulta atunci când o persoană din domeniul afacerilor sau profesional – în special când acea persoană se află într-o poziţie de conducere – lasă mândria să îi controleze deciziile şi acţiunile?

3. Cunoşti pe cineva pe care-l respecţi, care are succes, şi este încă umil? Sau crezi că realizările extraordinare şi atitudinea smerită se exclud reciproc? Explică răspunsul.

4. În cartea “De la bun la măreţ” (“Good to Great”), autorul Jim Collins observă că liderii a 11 companii americane care sunt considerate ’’excepţionale’’ au două trăsături caracteristice comune: “un amestec paradoxal de umilinţă personală şi dorinţă de realizare profesională.” De ce crezi că a ajuns la aceasă concluzie?

5. Dacă ar fi să sfătuieşti pe cineva care se luptă cu mândria, ce i-ai sugera, ca posible remedii?

NOTĂ: Dacă ai Biblie şi doreşti să citeşti mai multe pasaje despre integritate personală, caută la:

Psalmi 36:11; Psalmi 101-5; Proverbe 14:3; Proverbe 16:18; Isaia 25:10-11; Iacov 4:6; 1 Petru 5:5-6

Adaptat cu permisiune după „Integrity Moments with Rick Boxx”.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia

CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Un gând despre &8222;MANA DE LUNI-ŢINE MÂNDRIA SUB CONTOL&8221;

  1. DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE VIATA, SA VA BINECUVINTEZE ZILELE TOATE SA PUTETI FACE CEVA BUN PENTRU CEI CARE AU NEVOIE DE DUMNEZEU, CA FARA EL , SUNTEM NIMENI, SUNTEM PIERDUTI! EU VA SCRIU, CU DRAG, SI MI-AS DORI SA MA AJUTATI SA GASESC CALEA REALA A LUI DUMNEZEU, ACUM MA SIMT OAIA RATACITA, BA MAI MULT SI MAI TRIST CA OAIA ARE SI UN MIELUSEL, CARE VREAU DIN SUFLET SA-L ADUC PE CALEA CEA DREAPTA, DECI, CU DRAGOSTE PT DUMNEZEU, V ACER SPRIJINUL PRIN RUGACIUNE , PENTRU CA STIU CA NUMAI INGENUNCHIIND SI CANONIZARE LA DUMNEZEU AS PUTEA SA GASESC CALEA , PE UNDE SA MERG. AMIN! DANA.

    Scris de ciepuras | 10/20/2010, 7:26 pm

calendar

septembrie 2008
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d blogeri au apreciat: