you're reading...
mana de luni

FOLOSEŞTE-ŢI TIMPUL CÂT MAI BINE

MANA DE LUNI

27 Octombrie 2008

FOLOSEŞTE-ŢI TIMPUL CÂT MAI BINE

de Rick Warren

De ce ţi se pare că timpul trece mai încet atunci când ai vrea să treacă mai repede şi pare că zboară când ai mai multă nevoie de el? Cu siguranţă, timpul nu cooperează cu noi! Şi în plus, ne face egali, toţi având la dispoziţie aceeaşi cantitate de timp.

Diferenţa dintre oamenii care au succes şi cei mediocrii este aceasta: Cei care reuşesc îşi folosesc în mod înţelept timpul. În loc să-l piardă sau să-l risipească, îl investesc. Îşi folosesc timpul cât mai bine, în fiecare moment. Aşa cum găsim scris în Noul Testament: “Purtaţi-vă cu înţelepciune… răscumpăraţi vremea” (Coloseni 4:5).

În secolul 21, oamenii realizează că timpul este mai important decât banii. Banii sunt o resursă care poate fi reînnoită – şi se găsesc întotdeauna modalităţi de a-i câştiga. Spre deosebire de bani, timpul este o resursă limitată. Ţi s-a dat doar o anumită perioadă de timp pentru a-ţi trăi viaţa. Când acest timp a trecut…totul s-a încheiat!

TIMPUL TĂU ESTE VIAŢA TA. Când dai cuiva bani, i-ai dat ceva ce poate fi înlocuit. Când dai însă cuiva din timpul tău, i-ai dat o parte din viaţa ta. Gândind astfel, se poate spune că managementul timpului” înseamnă în realitate „managementul vieţii„. Biblia spune:

„Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă… ca nişte înţelepţi…. Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului (Efeseni 5:15-17). Iată cum aş rezuma eu aceste versete:

ANALIZEAZĂ-ŢI STILUL DE VIAŢĂ! Fii conştient de modul în care îţi petreci timpul. Îl investeşti pentru

a-ţi aduce dividende în viitor, sau îl iroseşti, pierzându-l pentru totdeauna?

FOLOSEŞTE-TE DE PREZENT! Foloseşte cât poţi de bine fiecare moment, spre avantajul tău. Amânarea este un obicei foarte costisitor şi neproductiv. Ceea ce amâni până mâine poate că nu vei mai avea ocazia să faci niciodată, datorită altor lucruri şi situaţii urgente care se pot oricând ivi în programul tău.

RECUNOAŞTE CE ESTE IMPORTANT! Concentrează-te pe priorităţi care dăinuie în timp. Aceasta nu înseamnă doar evitarea lucrurilor rele. Sunt multe lucruri pe care le putem face şi sunt bune; care sunt însă cele mai bune lucruri pe care le poţi face, poate lucruri pe care nimeni nu le face atât de bine ca şi tine?

O întrebare la care să te gândeşi în timp ce lucrezi săptămâna aceasta: „Cât de mult din ceea ce fac va mai conta peste 10 ani… sau peste 50 de ani… sau pentru veşnicie?”

Ai îndeajuns timp pentru a împlini scopul lui Dumnezeu pentru viaţa ta. Biblia ne spune că El ne numără zilele şi dacă acest lucru este adevărat, ţi s-a dat exact timpul de care ai nevoie pentru a împlini planul Său pentru tine. Dacă nu poţi împlini acest plan în întregime, înseamnă că (1) Faci lucruri pe care Dumnezeu nu a intenţionat vreodată ca tu să le faci, sau (2) Faci lucrurile care trebuie făcute, dar într-un mod greşit.

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Ai observat şi tu, la fel ca şi dr. Warren, că timpul pare că trece mai încet atunci când ai vrea să treacă mai repede şi pare că zboară când ai mai multă nevoie de el? De ce crezi că se întâmplă aşa?

2. Cum ai evalua modul în care îţi foloseşti timpul, atât la locul unde munceşti cât şi în viaţa personală? Consideri că de obicei, îţi foloseşti timpul într-un mod înţelept, sau ai obiceiul să pierzi o bună parte din el? Explică răspunsul.

3. Dr. Warren afirmă că “managementul timpului’’ este în realitate ’’managementul vieţii.” Eşti de acord? De ce da sau de ce nu?

4. Care sunt câteva dintre cele mai mari provocări cu care te confrunţi în folosirea cum se cuvine a timpului pe care-l ai la dispoziţie în fiecare zi?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Genesa 1:1-31; Psalmi 89:47-48; Ecclesiastul 3:1-8,17; Marcu 1:15, 13:32-37; Efeseni 5:16

Adaptat după un articol scris de Dr. Rick Warren, autor al mai multor cărţi printre care ’’O Viaţa condusă de scopuri’’ tradusă în mai multe limbi.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Pingback: Manu Ban » Blog Archive » FOLOSEŞTE-ŢI TIMPUL CÂT MAI BINE - 11/11/2008

calendar

octombrie 2008
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d blogeri au apreciat: