you're reading...
mana de luni

MOTIVE PENTRU A FI MULŢUMITORI de Robert J. Tamasy

MOTIVE PENTRU A FI MULŢUMITORI

de Robert J. Tamasy

Chiar dacă mai este putin peste o lună până la sfârşitul acestui an, se poate spune deja că 2008 a fost un an neobişnuit, dramatic. Din punct de vedere economic, s-a caracterizat prin agitaţie, nelinişte şi frustrare. Corporaţii uriaşe, considerate până acum adevăraţi piloni ai economiei globale, au fost închise sau preluate de alte companii ori au trecut prin reorganizări majore pentru a putea supravieţui.

Statele Unite şi-au ales un nou preşedinte. Campania electorală a fost amară şi lipsită de fairplay, în cea mai mare parte a sa. Fiecare dintre noi, nu doar din Statele Unite ci din întreaga lume, ne întrebăm ce rezultate vor aduce aceste alegeri în următorii patru ani şi mai departe. Schimbările majore printre liderii de vârf ai altor naţiuni ridică aceleaşi întrebări şi provoacă îngrijorări asemănătoare. Perspectiva unei lumi a păcii pare tot mai mult o iluzie.

În tehnologie, au fost făcuţi paşi majori în industria comunicaţiilor, a divertismentului şi în multe alte domenii. Nu toate aceste îmbunătăţiri au avut efecte pozitive. Telefoanele mobile, spre exemplu, au cauzat numeroase accidente rutiere. Mulţi oameni continuă să nutrească sentimente de ’’iubire şi ură’’ faţă de computerele lor, care sunt minunate când funcţioneză bine dar când se blochează sau se sparg, sunt tentaţi să le arunce afară pe fereastră.

Mama Natură ne-a impresionat din nou puternic prin cutremure de pământ, uragane, incendii ale pădurilor, valori extreme ale temperaturii şi precipitaţiilor, teama de încălzirea globală transformându-se uneori în psihoză colectivă. Pentru mulţi dintre noi, şi viaţa personală a reflectat lumea haotică în care trăim: probleme de sănătate, conflicte în căsnicie, copii care au creat probleme, situaţii financiare dificile, schimbarea locului de muncă şi multe altele care ne-au afectat emoţional şi psihic. Temerile ne-au răpit somnul, iar spaimele din timpul zilei ne-au făcut să aşteptăm să vină noaptea din nou.

În ciuda atâtor ’’veşti proaste’’, în această perioadă a anului, cetăţenii americani şi din multe alte ţări, sărbătoresc Ziua Recunoştinţei. S-ar putea pune întrebarea ’’Pentru ce să fim mulţumitori?’’ La o privire superficială, este posibil să nu vedem prea multe. Dacă ne gândim însă puţin, există mai multe motive pentru care putem fi mulţumitori, decât ne-am fi gândit iniţial. Biblia spune că cei care se încred în Dumnezeu, au motive de mulţumire. Iată câteva dintre ele:

Pentru că vedem ordine în mijlocul haosului. Chiar în mijlocul furtunilor vieţii, Dumnezeu are un plan suveran pentru fiecare dintre noi, pe care a promis în mod solemn că îl va duce la bun sfârşit. ’’Căci Eu ştiu gândurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde” (Ieremia 29:11).

Pentru lucrurile nobile care le avem de făcut. Parte a acestui plan este design-ul unic al lui Dumnezeu pentru fiecare urmaş al Său. El ne echipează cu daruri speciale, abilităţi şi experienţă pentru a-I putea împlini planul.
“Căci noi suntem lucrarea Lui, şi am fost zidiţi în Cristos Isus pentru faptele bune, pe care le -a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele” (Efeseni 2:10).

Pentru proviziile din fiecare zi. Niciunde în Scripturi Dumnezeu nu ne promite că ne va împlini toate dorinţele, dar ne promite că ne va împlini toate nevoile. “Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne -o nouă astăzi” (Matei 6:11). “Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Cristos” (Filipeni 4:19).

Pentru speranţă, chiar şi atunci când viitorul pare întunecat. Dumnezeu a promis lui Avraam, chiar dacă era bătrân şi nu avea copii, că va deveni tatăl multor naţiuni, cu descendenţi care nu vor putea fi număraţi. Poate că Avraam şi-a pierdut speranţa, dar Dumnezeu şi-a respectat această promisiune. “Nădăjduind împotriva oricărei nădejdi, el a crezut, şi astfel a ajuns tatăl multor neamuri, după cum i se spusese… nu s-a îndoit de făgăduinţa lui Dumnezeu, prin necredinţă ci, întărit prin credinţa lui, a dat slavă lui Dumnezeu” (Romani 4:18-20).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Cum a fost acest an pentru tine, până acum? Ai motive pentru a fi mulţumitor? De ce da sau de ce nu?

2. Ai trecut prin momente dificile pe care, privind retrospectiv, le poţi privi acum cu recunoştinţă şi mulţumire?

3. Care sunt câteva evenimente pozitive din acest an care te-au făcut să fi mulţumitor?

4. Care, dacă există vreuna, dintre promisiunile citate în acest articol, îţi este de folos pentru a-ţi dezvolta o atitudine de mulţumire în această perioadă a anului? Explică de ce.

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Psalmi 50:14-15, 100:1-5, 107:21-22; Filipeni 4:6; Coloseni 2:6-7, 4:2; 1 Tesaloniceni 5:18

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

noiembrie 2008
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
%d blogeri au apreciat: