you're reading...
mana de luni

VREMEA PLANIFICĂRII

MANA DE LUNI
29 Decembrie 2008

VREMEA PLANIFICĂRII

de Robert J. Tamasy

Pentru mulţi dintre noi, care suntem implicaţi în afaceri sau domeniul profesional, săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou este un ’’timp mort’’. Numeroase companii decid să-şi înceteze activitatea şi să ofere angajaţilor timp liber pentru a se bucura de sărbători. Chiar şi acolo unde activitatea continuă, unii angajaţi au avantajul că îşi pot lua câteva zile libere pentru a pleca într-o mini-vacanţă sau se dedică unor activităţi sau sarcini amânate până acum.

Mie personal, îmi place să folosesc această săptămână pentru a reflecta la anul care aproape a trecut şi să privesc la anul calendaristic ce îmi stă înainte. Este un timp în care reevaluez ceea ce mi-am propus să fac în anul care se încheie şi îmi redirecţionez energiile spre săptămânile şi lunile care vor urma. Pentru mine, planificarea şi stabilirea obiectivelor sunt strâns legate între ele: obiectivele devin expresii ale rezultatelor pe care doresc să le obţin, iar planificarea reprezintă alegerea unor acţiuni specifice sau paşii necesari pentru obţinerea acelor rezultate.

Există nenumărate articole şi cărţi scrise despre stabilirea obiectivelor şi planificare însă eu folosesc pentru acestea o variantă foarte simplă, pe care a auzit-o în urmă cu câţiva ani şi care presupune să determin 3 lucruri: 1) unde doresc să merg; 2) cum intenţionez să ajung acolo; şi 3) cum voi şti că am ajuns.

Pe lângă acestea, am învăţat cât este de important ca obiectivele alese să fie atât măsurabile cât şi realiste. Obiective ca ’’Doresc să devin un om mai bun’’ sau ’’Mi-ar place să am o formă fizică mai bună’’ sună bine, dar exprimarea este prea vagă pentru a fi valoroase. Cum poţi şti dacă şi când ai atins aceste obiective? Ar fi mult mai de folos ca obiectivele să fie definite în mod clar, spre exemplu ’’Mi-ar place să fac 2-3 ore de muncă voluntară în fiecare săptămână’’. Chiar dacă nu specifici în ce constă această muncă, cel puţin ai un plan pentru timp, urmând să decizi ulterior modul în care îl vei folosi. Sau, dacă spui ’’Doresc să slăbesc 7 kilograme până la 1 iulie, făcând exerciţii fizice de cel puţin trei ori pe săptămână şi urmând o dietă mai sănătoasă’’, acesta poate deveni punctul de plecare pentru un obiectiv tangibil.

Uneori însă şi cele mai bune planuri pot da greş. Recentele turbulenţe de pe pieţele financiare şi din economie, spre exemplu, au fost o provocare chiar şi pentru cei mai meticuloşi specialişti în planificare. De aceea, planificarea trebuie întotdeauna să fie o muncă în progres. În plus, există planuri care deşi la început par grozave, până la urmă se dovedesc a fi prost concepute. Având în vedere toate acestea, eu am găsit că este de folos să încorporez procesului planificării şi o dimensiune spirituală. Dacă Dumnezeu este Atotştiutor şi Atotputernic, cum declară Biblia, pare logic să mă consult cu El înainte şi în timpul stabilirii obiectivelor şi planificării. Iată câteva recomandări:

Cunoaşte-ţi scopul din spatele planurilor. Uneori facem planuri din motive greşite, bazate pe mândrie şi ambiţii egoiste. Cunoaşterea perspectivei lui Dumnezeu în ce priveşte planurile, ne dezvăluie aceste motive. “Toate căile omului sunt curate în ochii lui, dar Cel ce cercetează duhurile este Domnul” (Proverbe 16:2). “Omul socoteşte că toate căile lui sunt fără prihană, dar Cel ce cercetează inimile este Domnul” (Proverbe 21:2).

Utilizează resursele potrivite pentru a-ţi duce la îndeplinire planurile. Dacă-L punem pe Dumnezeu pe primul loc în viaţa noastră, El ne va îndrepta spre cele mai bune planuri şi ne va da putere să le împlinim. “Încrede-te în Domnul şi fă binele; locuieşte în ţară, şi umblă în credincioşie. Domnul să-ţi fie desfătarea şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima” (Psalmi 37:3-4).

Focalizează-te în mod corect pe planurile ce ţi le faci. Cea mai arzătoare dorinţă a nostră atunci când ne facem planuri ar trebui să fie aceea de a-I fi plăcuţi lui Dumnezeu şi de a-L onora. Dacă facem astfel, El ne-a promis că ne va da putere să realizăm ceea ce ne-am propus. “Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului, şi îţi vor izbuti planurile” (Proverbe 16:3).

Caută călăuzire pentru a-ţi clarifica planurile. Uneori trebuie să facem corecţii după ce am început un plan de acţiune. Dacă ne bazăm pe Dumnezeu pentru înţelepciune şi călăuzire, El ne va redirecţiona dacă este nevoie, chiar şi prin modalităţi pe care uneori nu le înţelegem pe deplin. “Inima omului se gândeşte pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă paşii” (Proverbe 16:9).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Obişnuieşti să petreci un timp la sfârşitul anului pentru planificare şi stabilirea unor obiective pentru anul următor? Dacă da, descrie cum faci acest lucru.

2. Care consideri că este cea mai importantă realizare a ta în anul care a trecut? Ai reuşit să faci acest lucru exact aşa cum ţi-ai propus sau fost nevoie de unele ajustări faţă de planul iniţial?

3. Listează unul sau două obiective majore pe care îţi propui să le atingi în anul care vine. De ce sunt aceste obiective atât de importante şi cum crezi că le vei putea îndeplini?

4. Obişnuieşti să-L implici pe Dumnezeu în procesul stabilirii obiectivelor şi al planificării? Dacă da, cum faci acest lucru şi cum crezi că te poate ajuta? Dacă nu, motivul se datorează necredinţei tale în faptul că Dumnezeu este relevant în procesul planificării sau pentru că pur şi simplu încă nu te-ai gândit la acest lucru până acum?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Proverbe 3:5-6, 16:1, 19:21; Matei 6:19-24, 7:24-27; Luca 12:16-21

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail:  cbmc@rdslink.ro  Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

decembrie 2008
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
%d blogeri au apreciat: