you're reading...
mana de luni

DEZVOLTĂ-ŢI CREATIVITATEA

MANA DE LUNI 5 Ianuarie 2009
DEZVOLTĂ-ŢI CREATIVITATEA
de Rick Warren
Renumitul om de ştiinţă şi laureat al premiului Nobel, Albert Einstein, a spus odată: “Problemele mari cu care ne confruntăm nu pot fi rezolvate la acelaşi nivel de gândire la care ne aflam atunci când le-am creat. Trebuie să învăţăm să gândim într-un mod nou – avem nevoie de o schimbare de paradigmă”.

Liderii din fosta Uniune Sovietică şi-au dat seama de acest lucru când au descoperit că doar străduindu-se din răsputeri nu vor reuşi să facă vechiul sistem comunist să funcţioneze. Era nevoie de o paradigmă complet nouă, de un mod diferit de gândire şi abordare a problemelor.

La nivel personal, am observat că atunci când oamenii ajung la momente de impas în viaţă, acest lucru se datorează de obicei unui tip de gândire restrictiv. Ei încadrează şi abordează problemele care le au bazându-se pe presupuneri care nu se mai pot aplica sau sunt depăşite. Poate că folosesc tehnici de rezolvare a problemelor care au fost eficiente în trecut, însă nu îşi dau seama că din diverse motive, acele tehnici nu mai funcţionează.

În viaţă apar tot timpul probleme. Cheia rezolvării lor este creativitatea, care ne ajută să schiţăm modul în care putem ajunge din punctul A în punctul B. Creativitatea este acţiunea care generează idei noi. Fără ea, riscăm să ajungem demodaţi într-o economia de piaţă atât de schimbătoare şi imprevizibilă.

Contrar părerii multora, nu este nevoie de lucruri misterioase pentru a fi creativ. Nu există ’’reţete secrete’’. La baza creativităţii stă pur şi simplu combinarea a două sau mai multe idei cunoscute deja, pentru a crea o idee nouă, diferită. Acest lucru necesită cunoştinţe şi o anumită abilitate, dar ea se poate forma prin auto-instruire şi folosi oricând este nevoie. “Omul inteligent este întotdeauna deschis ideilor noi; de fapt, el le caută” (Proverbe 18:15, traducere din varianta în limba engleză).

CINCI PAŞI CARE TE POT AJUTA SĂ-ŢI DEZVOLŢI CREATIVITATEA:

DEFINEŞTE ÎN MOD CLAR PROBLEMA. Ce nu merge? Sau care este problema pe care încerci să o rezolvi? Fii cât se poate de precis. Problemele exprimate vag sunt mai greu de rezolvat pentru că este mai dificil de determinat în mod exact ce trebuie făcut. Este o problemă de fabricaţie…de vânzări…de marketing …sau de management?

FIXEAZĂ UN OBIECTIV SPECIFIC. Ce vrei să realizezi sau ce vrei să se întâmple?

GENEREAZĂ CÂT MAI MULTE IDEI. Cu cât îţi vin mai multe idei, cu atât mai bine. Fă efortul să găseşti cel puţin 10 opţiuni. Cere şi părerea altora (brainstorming). Amuză-te. Exagerează. Sfidează regulile. Depărtează-te de zid şi nu permite folosirea unor cuvinte ca: ’’Dar noi nu am mai făcut niciodată aşa“. Foloseşte-ţi intuiţia. Pune o mulţime de întrebări. Uită de ’’realitate’’ pentru moment. Ai putea încerca asocieri de cuvinte nebuneşti, pentru a stimula un mod de gândire diferit. Spre exemplu, ai putea întreba “Cum se aseamănă această problemă cu un elefant?”

RESTRÂNGE LISTA PÂNĂ LA IDEEA CE MAI BUNĂ. După ce ai explorat cât mai multe variante sau alternative posibile, ai de făcut munca cea mai grea – să elimini, una câte una, ideile care nu te ajută să-ţi atingi scopul şi să selectezi ideea care oferă cea mai mare probabilitate de reuşită.

ACŢIONEAZĂ! Fă-o acum! Mergi înainte! Mulţi dintre cei mai de succes oameni din lume au reuşit cu o singură idee remarcabilă.

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Te consideri o persoană creativă? De ce da sau de ce nu?

2. Care este lucrul cel mai creativ pe care l-ai făcut vreodată, la locul de muncă sau în activităţile personale?

3. Dr. Warren sugerează că în procesul creaţiei ar trebui să-i implici şi pe alţii. De ce ar fi important acest lucru?

4. Din propria ta experienţă, care sunt câteva obstacole care împiedică dezvoltarea creativităţii şi abilitatea de a aborda problemele dintr-o direcţie total nouă sau diferită?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la: Genesa 1:1; Proverbe 27:17; Ecclesiast 4:9-12; Isaia 43:18-19; Filipeni 3:13-14

Adaptat după un articol scris de Dr. Rick Warren, autor al mai multor cărţi printre care ’’O Viaţa condusă de scopuri’’ tradusă în mai multe limbi.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

ianuarie 2009
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d blogeri au apreciat: