you're reading...
mana de luni

BUNĂTATEA – CEA MAI BUNĂ FORMĂ DE RĂZBUNARE

BUNĂTATEA – CEA MAI BUNĂ FORMĂ DE RĂZBUNARE

de Robert J. Tamasy

Când a fost ultima dată când ai simţit că cineva a fost nedrept cu tine? S-ar putea ca acest lucru să se fi întâmplat acum cinci minute, sau ieri, sau săptămâna trecută. Probabil că nu trebuie să te gândeşti prea mult pentru a-ţi aminti de o situaţie în care ai fost tratat pe nedrept, indiferent dacă aceasta s-a întâmplat în mod intenţionat sau nu. Chiar şi greşelile fără intenţie, pot provoca supărare.

Cum ai reacţionat atunci când acea faptă dăunătoare sau acel gest nechibzuit au fost făcute, sau acel cuvânt dur a fost rostit? Ai răspuns direct, căutând să te aperi spunând acelei persoane că te-a jignit? Sau ai ascuns durerea, aplicând o doză generoasă de auto-compătimire? Sau poate că ai petrecut mult timp gândindu-te cum ar fi cel mai bine să-i răspunzi acelei persoane. ’’Nu mă enerva – că o să ţi-o plătesc eu!’’ este sloganul pe care mulţi îl aplică în astfel de situaţii.

Şi de ce nu? Dacă cineva te tratează incorect, nu ar fi potrivit să-i răspunzi în aceeaşi manieră? “După faptă şi răsplată” spune o zicală binecunoscută. Ce s-ar întâmpla însă dacă în loc să îndreptăm răul printr-un alt rău, am răspunde cu bunătate şi compasiune, pur şi simplu trecând cu vedere jignirea – sau ignorând-o?

Te-ai putea gândi: “Imposibil! Trebuie să le arat oamenilor că nu mă pot da afară. Dacă eu nu mă lupt pentru mine, cine o va face?”  Într-adevăr, cine! Încă o dată, înţelepciunea oferită de Biblie, îndelung testată în timp, ne oferă o altă perspectivă – pe care s-ar putea să o consideri radicală, total diferită – referitor la bune, rele şi răzbunare. Să aruncăm o privire şi să luăm în considerare doar câteva comentarii în legătură cu acest subiect, bazate pe Cuvântul lui Dumnezeu:

Nu te expune unei alte nenorociri. Se spune că ’’două rele nu fac niciodată ceva bun’’. Dacă vom fi nedrepţi pentru a corecta o nedreptate din cauza căreia am suferit, nu vom face decât să înrăutăţim lucrurile. ’’Nu te bucura de căderea vrăjmaşului tău şi să nu ţi se veselească inima când se poticneşte el, ca nu cumva Domnul să vadă, să nu-I placă şi să-şi întoarcă mânia de la el ’’ (Proverbe 24:17-18).

Nu denatura propriul tău caz. În dorinţa noastră de a plăti înapoi, poate apărea tentaţia de a înfrumuseţa faptele pentru a ajunge la rezultatul dorit. Aceasta ne aduce la nivelul celui care a greşit primul. ’’Nu vorbi în chip uşuratic împotriva aproapelui tău; ori ai vrea să înşeli cu buzele tale? Nu zice ’’Cum mi-a făcut el aşa am să-i fac şi eu, îi voi răsplăti după faptele lui!’’ (Proverbe 24:28-29).

Dezaprobă-ţi vrăjmaşul cu blândeţe. Oamenii care ştiu că ne tratează incorect, se aşteaptă să le răspundem în aceeaşi manieră. Ceea ce îi va găsi fără gardă – şi poate că îi va copleşi cu remuşcări – ar fi o reacţie pe care în mod cert nu o merită. ’’Dacă este flămând vrăjmaşul tău, dă-i pâine să mănânce, dacă-i este sete, dă-i apă să bea. Căci făcând aşa, aduni cărbuni aprinşi pe capul lui, şi Domnul îţi va răsplăti” (Proverbe 25:21-22).

Crede că Dumnezeu va face ceea ce este drept. Cel mai uşor lucru pe care îl putem face când cineva  ne-a tratat incorect, este să acţionăm pe cont propriu. Dintr-un punct de vedere, aceasta ne face să ne simţim bine, ne eliberează de stres şi de sentimente negative. Dar Dumnezeu ne-a promis că va face ceea ce este drept, dacă nu vom interveni cu propriile noastre acţiuni.’’ Nu zice ’Îi voi întoarce eu răul!’ Nădăjduieşte în Domnul şi El te va ajuta.’’ (Proverbe 20:22).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Gândeşte-te la o situaţie în care ai fost tratat incorect – o situaţie pe care doreşti să o discuţi cu alţii. Ce  s-a întâmplat şi cum te-ai simţit? Cum ai reacţionat?

2. De ce pare răzbunarea atât de dulce? Îţi aduci aminte de o situaţie în care gustul din ’’dulce’’ s-a
transformat în acru sau amar?

3. De ce crezi că Dumnezeu ne avertizează în Biblie şi ne cere să nu ne răzbunăm? De ce, atunci când cineva ne tratează nedrept sau spune lucruri necinstite despre noi, nu trebuie să răspundem în aceeaşi manieră?

4. Ai vrea ca Dumnezeu să acţioneze pentru tine, în loc să te răzbuni tu singur? De ce da sau de ce nu?

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail:  cbmc@rdslink.ro  Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

februarie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
%d blogeri au apreciat: