ABORDAREA ŞI DEPĂŞIREA EŞECULUI (Partea 1)
de dr. Rick Warren
Viaţa nimănui nu este un şir neîntrerupt de victorii. Toţi experimentăm probleme, eşecuri, pierderi şi falimente. Chiar şi cei mai buni marcatori la basseball reuşesc să dea lovituri fără greşeală în doar în 30 % din cazuri. Toţi facem greşeli.
Întrucât greşeala este un lucru comun în viaţa fiecăruia, una dintre abilităţile cele mai importante pe care le poţi învăţa este modul în care să faci faţă greşelilor. Oamenii de succes ştiu cum să transforme fiecare eşec într-o experienţă din care au ceva de învăţat – într-o treaptă spre succes.
Deşi există numeroase cauze ale eşecurilor, cele mai des întâlnite sunt următoarele cinci:
1. CÂND NU PLANIFICĂM ÎNAINTE: Conform unei vechi zicale, „Dacă falimentezi să planifici, planifici să falimentezi.” Proverbe 27:12 spune „Omul chibzuit anticipează problemele şi se pregăteşte să le facă faţă” (traducere după varianta în limba engleză). Conform Bibliei, Noe a început să construiască arca, cu mult timp înainte să plouă.
2. CÂND CREDEM CĂ „AM AJUNS”: Aminteşte-ţi de lecţia balenei: doar când ajungi la vârf (sau la suprafaţă) pentru a respira, eşti lovit cu harponul! Proverbe 16:18 spune “Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înainte căderii.”
3. CÂND NE TEMEM SĂ NE ASUMĂM RISCURILE NECESARE: Frica de eşec poate cauza eşecul. Ne temem de ce vor spune ceilalţi despre noi dacă vom da greş, aşa că nici măcar nu mai încercăm. Fostul atlet profesionist Fran Tarkenton a spus: „Frica te pregăteşte pentru a fi învins”. Falimentăm când refuzăm să profităm de ocaziile de aur care ni se ivesc. “Frica de oameni este o cursă, dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă” (Proverbe 29:25).
4. CÂND RENUNŢĂM PREA REPEDE: De multe ori, succesul este la doi paşi. Adu-ţi aminte că o întrecere de atletism este adesea câştigată în ultimele secunde. Să nu câştigi de prima dată, este ceva normal. Mergi mai departe. Valoarea unui timbru poştal este dată de abilitatea sa de a sta lipit pe un lucru până când acel lucru ajunge la destinaţia dorită. “Drumul leneşului este ca un hăţiş de spini, dar cărarea celor fără prihană este netezită” (Proverbe15:19).
5. CÂND IGNORĂM SFATURILE LUI DUMNEZEU: Biblia este manualul pentru viaţă lăsat de Creatorul şi Stăpânul nostru. Este plină de aplicaţii practice şi îndrumări pentru muncă, viaţa de familie, finanţe, relaţii şi sănătate. Când nu le respectăm, vom avea necazuri. “Multe căi POT PĂREA bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte” (Proverbe 14:12).
Iată un adevăr important despre eşec, de care merită să îţi aduci aminte:
Eşecul nu este niciodată final, până când nu hotărăşti tu aceasta. Nu eşti niciodată un învins, atât timp cât nu renunţi.
Întrebări pentru dezbatere/meditare
1. Dacă eşecul este o realitate în viaţa fiecăruia, de ce crezi că este atât de dificil de acceptat şi de abordat cum se cuvine?
2. Care a fost, până în acest moment, cel mai mare sau regretabil eşec din viaţa ta?
3. Dintre cele cinci cauze comune ale eşecurilor, prezentate de dr. Warren, care ţi se pare mai evidentă?
4. Eşti de acord cu afirmaţia ’’Eşecul nu este niciodată final, până când nu hotărăşti tu aceasta. Nu eşti niciodată un învins, atât timp cât nu renunţi’’? De ce da sau de ce nu?
Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:
Psalmi 20:7-8; Matei 7:24-27; Luca 14:25-33
Adaptat după un articol scris de Dr. Rick Warren, autor al mai multor cărţi printre care ’’O Viaţa condusă de scopuri’’ tradusă în mai multe limbi.
MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.
Discuție
Comentariile nu sunt permise.