you're reading...
mana de luni

ABORDAREA ŞI DEPĂŞIREA EŞECULUI (Partea 2)

ABORDAREA ŞI DEPĂŞIREA EŞECULUI (Partea 2)

de dr. Rick Warren

Săptămâna trecuta ne-am ocupat de cinci cauze ale eşecurilor. În această săptămână ne vom referi la câţiva paşi care ne pot fi de folos pentru a merge mai departe, după ce am experimentat un eşec:

1.   ACCEPTĂ RESPONSABILITATEA PENTRU PROPRIUL TĂU EŞEC. Dacă ai făcut o greşeală, admite acest lucru. Bun venit în rasa umană. Rataţilor le place să dea vina pe ghinion, economie, şefi, soţi,  soţii, sau chiar pe Dumnezeu, pentru lipsa norocului. Însă cei care înving, niciodată nu-i acuză pe alţii şi niciodată nu se scuză atunci când se întâmplă să cadă.
În 1974, după un număr istoric de 88 de jocuri câştigate, echipa de baschet a Universităţii din Los Angeles, California (UCLA) a pierdut în faţa echipei Notre Dame, după ce au condus cu 11 puncte. În ziua următoare, pe prima pagină a ziarelor se putea citi titlul :’’Antrenorul Wooden spune ’Blamaţi-mă pe mine!’” Antrenorul echipei UCLA a fost un învingător. Proverbe 28:13 ne spune că „Cine îşi ascunde fărădelegile, nu propăşeşte, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele, capătă îndurare”.

2.    RECUNOAŞTE BENEFCIILE UNUI EŞEC. Poţi învăţa multe dintr-un eşec. Spre exemplu:

·    Îţi arată ce să nu faci! Inventatorul Thomas Edison a spus „Nu numiţi acea situaţie eşec. Numiţi-o educaţie!”
·    Te obligă să fii mai creativ. Caută modalităţi noi pentru a duce acel lucru la bun sfârşit.
·    Previne aroganţa şi egocentrismul. Dacă ceea ce ai realizat s-a transformat într-un succes ameţitor, există pericolul ca nimeni să nu mai poată sta lângă de tine.
·    Te determină să re-evaluezi ceea ce este important în viaţă. Eşecul este una dintre căile prin care Dumnezeu ne face să reflectăm la direcţia vieţii nostre. Aşa cum ni se spune în Proverbe 20:30, „Uneori, este nevoie de o situaţie durereosă pentru a ne schimba căile”.

3.    CERE-I LUI DUMNEZEU ÎNŢELEPCIUNE PENTRU A ÎNŢELEGE CAUZA. De ce am dat faliment? Există vreun motiv pentru care deciziile luate au fost greşite? Adesea, în mod inconştient, ne sabotăm propriile noastre eforturi prin:

·    Teama de succes. Successul ar putea însemna mai multe responsabilităţi decât îmi doresc.
·    Vinovăţie. Dacă simţi că nu meriţi să câştigi, ai toate şansele să pierzi.
·    Resentimente. Unii oameni falimentează pentru a se răzbuna pe cei care îi presează să reuşească.

Dacă o vom căuta, Dumnezeu ne va da înţelepciunea de care avem nevoie pentru a trage învăţăminte din eşecuri. Aşa cum scrie în Iacov 1:5 : „Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă…”

4.    UITĂ CE A FOST ÎN TRECUT ŞI CONCENTREAZĂ-TE PE VIITOR. Trecutul trebuie să rămână în trecut. Nu mai poate fi schimbat. Este ca şi apa care a trecut pe sub pod. Nu-l mai poţi aduce înapoi, aşa că nu te îngrijora pentru el şi mergi mai departe.

Înţelegând durerea cauzată de eşecuri şi inutilitatea dorinţei de a schimba ceva ce a fost deja făcut în trecut, apostolul Pavel a scris următoarele cuvinte pline de înţelepciune: „…Uitând ce este în urma mea şi aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre ţintă…” (Filipeni 3:13-14).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Care este de obicei, reacţia ta în faţa eşecului?

2. Cât de uşor accepţi responsabilitatea pentru propriile tale eşecuri? Ai fost vreodată tentat să arunci vina pe alţii pentru o nereuşită? Dă un exemplu.

3. Se spune că “Eşecul este un profesor bun’’. Eşti de acord cu această afirmaţie? De ce da sau de ce nu?

4. După o nereuşită, eşec sau faliment, poţi să laşi acea experienţă în trecut, să nu te mai gândeşti la ea şi să te concentrezi pe lucrurile care le poţi face în prezent? Explică răspunsul.

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Ioan 13:2-11, 21-38, 21:15-23; Fapte 15:36-41; Coloseni 4:10; 2 Timotei 4:11

Adaptat după un articol scris de Dr. Rick Warren, autor al mai multor cărţi printre care ’’O Viaţa condusă de scopuri’’ tradusă în mai multe limbi.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail:  cbmc@rdslink.ro  Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

februarie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
%d blogeri au apreciat: