you're reading...
diverse

Fitna in Camera Lorzilor

Fitna in Camera Lorzilor

Joi în Camera Lorzilor din Parlamentul Britanic a avut loc vizionarea filmului ‘Fitna’, produs de controversatul parlamentar olandez Geert Wilders (vezi filmul aici ) parlamentul-britanic

parlamentul-britanic

Filmul a fost vizionat la iniţiativa Baronesei Cox (cunoscută românilor evanghelici) sub pretextul libertăţii de vorbire (freedom of speech). Lordul Ahmad, un musulman, a ameninţat că în cazul în care Wilders va fi prezent la vizionare va organiza o demonstraţie în faţa parlamentului Britanic cu 10.000 de musulmani, astfel lui Wilders i-a fost refuzată intrarea în Anglia când a ajuns pe Aeroportul Heathrow, pe motiv că acesta ‘constituie un pericol la adresa politicii, securităţii şi sănătăţii publice.’ Aceasta creează un precedent în istoria UE, când unui parlamentar dintr-o altă ţară membră UE îi este interzisă intrarea în ţară. După vizionarea filmului într-o Cameră a Lorzilor plină de reporteri şi câţiva membrii ai camerei (încăperea este relativ mică pentru un public larg, eu am vizitat-o în cadrul unui tur privat, un prieten lucra ca asistent al unui parlamentar) s-a trecut în apropiata Catedrală Westminster (unde printre alţii este înmormântat şi David Livingstone) pentru conferinţa de presă. S-a vizionat filmul din nou, în faţa unui şi mai larg grup de reporteri din toată lumea (doar cei acreditaţi au acces in Parlament). Apoi au început să curgă întrebările. Aspectul controversat al filmului Fitna este exegeza câtorva versete din Qur’an care încurajează la violenţă asupra creştinilor. Motivaţia principală a lui Geert Wilders este interzicerea imigraţiei musulmanilor în Olanda, nicidecum vre-o agendă evanghelizatoare. Totuşi, personaje precum Jay Smith, expert in dezbateri publice cu musulmanii şi evanghelic, încearcă să se folosească de film pentru a contrasta violenţa islamică cu dragostea creştină (vezi analiza lui asupra filmului AICI). În dezbaterea BBC la ştirile din acea seară, Smith la ruşinat pe Keith Vaz pentru că i-a interzis intrarea lui Wilders, fără ca măcar să vadă filmul înainte (Aici).

Voi posta cu o altă ocazie experienţa mea personală în ce priveşte aceste pasaje violente la adresa creştinilor în timp ce le citeam împreună cu prieteni musulmani. Tradiţiile de interpretare sunt multiple şi diferite, iar pasajele trebuiesc înţelese în context istoric şi teologic. Vorbind în general, doar aproximativ 3% dintre musulmani sunt practic de acord cu interpretarea dată de Wilders asupra versetelor quranice, doar că media este grabnică la a difuza orice e senzaţional. Abordarea mea în general este asupra lucrurilor comune dintre aceste tradiţii religioase şi nu a celor care ne despart (aceasta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm). De pildă, ambele religii sunt monoteiste, cu nuanţe de ambele părţi. Şi în Scripturile creştine sunt (mai) multe pasaje violente, nu uşor de eliminat pe baza unei non-violenţe a lui Cristos de tip ghandian.

preluat  de pe

http://ora11.wordpress.com/2009/02/17/fitna-in-camera-lorzilor/

surse asemanatoare: http://www.ziare.com/articole/Fitna

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

februarie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
%d blogeri au apreciat: