you're reading...
mana de luni

TAXELE ŞI ’’CEZARUL’’

TAXELE ŞI ’’CEZARUL’’

de J. Sergio Fortes şi Rick Boxx

În fiecare an, guvernele din întreaga lume cer socoteală fiecărui cetăţean pentru activităţile financiare din anul precedent. Unii însă, când văd că suma datorată statului este mare, se transformă în adevăraţi răufăcători, căutând căi prin care să ascundă o parte din venituri şi să umfle cheltuielile.

Cunoaştem un asemenea individ, un întreprinzător care a s-a dus la bancă să ceară un împrumut pentru afacerea sa. În timp ce-i dădea ofiţerului de credite documentele ce arătau impozitele pe care le  plătea, omul de afaceri a spus nevinovat: „Sper că nu veţi folosi impozitele mele ca referinţă pentru decizia de a-mi acorda împrumutul’’. ’’Ce vreţi să spuneţi?’’ a întrebat angajatul băncii. ’’Păi, eu îmi desfăşor cea mai mare parte a afacerii folosind plăţi în numerar – dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Câştig mult mai mulţi bani decât declar guvernului pentru a fi impozitaţi.” Ofiţerul bancar a rămas perplex şi s-a gândit: ’’Dacă instituţiile statului care se ocupă de impozite nu pot avea încredere în dumneavoastră, d-le Întreprinzător, eu de ce aş avea?”

Nimănui nu-i place să plătească taxe şi impozite şi avem tot dreptul să minimalizăm obligaţiile fiscale în cadrul şi limitele oferite de lege. De ce să plătim mai mult decât ni se cere? Cu toate acestea, falsificarea rapoartelor financiare în scopul reducerii taxelor este inacceptabilă, chiar şi atunci când considerăm că taxele sunt excesive sau nedrepte.

În Biblie, Isus din Nazaret a abordat problema taxelor în două situaţii. O dată, oamenii au venit să ceară de le El ’’taxa pentru templu’’ în regiunea unde s-a născut. Deşi nu era obligat să plătească, le-a spus ucenicilor să achite acea taxă (Matei 17:24-27). Într-o altă ocazie, adversarii Săi au trimis spioni pentru a-L prinde acţionând împotriva împăratului. L-au provocat întrebându-L despre plata taxelor, iar El le-a răspuns: “Daţi dar Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Luca 20.25).

Lupta împotriva nedreptăţilor din societate  – inclusiv a taxelor prea mari  – este o datorie a tuturor cetăţenilor. Însă schimbarea necesită un timp îndelungat, uneori câteva generaţii. Aşadar, în timp ce facem tot ce ne stă în putinţă pentru a influenţa schimbarea, relaţia cu ’’Cezarul’’ este o realitate cu care ne confruntăm zi de zi. Iată cîteva sugestii pentru a face faţă mai bine acestei realităţi:

Cere consultanţă şi asistenţă din partea unor profesionişti. Când apar probleme legate de taxe şi impozite, consultă profesionişti calificaţi, dornici să respecte legea şi etica, nu doar obţinerea unor rezultate prin orice căi. Ei sunt cei mai bine echipaţi pentru găsirea unor soluţii legitime în domeniul problemelor fiscale.

Evită justificări de genul ’’toată lumea face aşa.’’ Când e vorba de plata taxelor, există concepţii greşite de genul ’’Vocea poporului este vocea lui Dumnezeu’’ sau ’’Este greşit, dar toată lumea face aşa’’. Toată lumea nu este o scuză pentru a face răul, chiar dacă el este practicat de majoritate.

Fii încrezător în intervenţia lui Dumnezeu. Ne place să credem că  noi suntem proprietarii afacerilor noastre, însă Biblia ne învaţă că noi suntem doar manageri. Proprietarul de drept este Dumnezeu şi El doreşte ca noi să-i urmăm valorile şi principiile, chiar dacă respectarea lor poate atrage pierderea unor avantaje personale sau materiale.

Romani 13:5-6 spune „Trebuie să fiţi supuşi nu numai de frica pedepsei, ci şi din îndemnul cugetului.
Tot pentru aceasta să plătiţi şi birurile. Căci dregătorii sunt nişte slujitori ai lui Dumnezeu…” În afaceri, mulţi dintre noi vor experimenta nedreptatea. Uneori agenţiile guvernamentale ne fac viaţa grea; alteori regulamentele interne par prosteşti sau nedrepte. Noi însă trebuie să respectăm autorităţile pe care Dumnezeu le-a aşezat să ne conducă, însă fără a renunţa la corectarea nedreptăţilor.

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Te-ai confruntat vreodată cu probleme semnificative la plata taxelor, personal sau în afacerea ta? Care au fost acele probleme şi cum le-ai rezolvat?

2.    Ce părere ai despre alternativele sugerate de autorii acestui articol? Par realizabile şi practice sau consideri că există alte abordări mult mai potrivite pentru problemele din viaţa ta şi din afaceri?

3.    Care este reacţia ta faţă de exemplele biblice şi principiile arătate? Cum ai putea să le aplici la propria ta situaţie?

4.    Cum poţi fi supus autorităţilor şi în acelaşi timp, să contribui la realizarea unor schimbări importante în societate pentru a corecta nedreptăţile?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Marcu 10:42-44; Luca 19:1-10, 22:24-27; Efeseni 6:5-8; 1 Timotei 2:1-2

J. Sergio Fortes, este avocat şi consultant în logistică şi transporturi în Sao Paulo, Brazilia. Rick Boxx din Kansas City, Kansas, SUA, scrie „Momente de integritate cu Rick Boxx”, comentarii din perspectivă creştină pe teme de integritate la locul de muncă.
MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail:  cbmc@rdslink.ro  Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

martie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d blogeri au apreciat: