you're reading...
mana de luni

REFACEREA DUPĂ UN DEZASTRU ÎN VIAŢĂ

REFACEREA DUPĂ UN DEZASTRU ÎN VIAŢĂ de dr. Rick Warren

Incendii devastatoare distrug casele şi familiile pierd toată agoniseala de-o viaţă. Aflăm că o persoană dragă a murit pe neaşteptate. Economia ia o întorsătură dramatică, negativă, lăsând portofoliile de investiţii în ruine. Fără nici o avertizare, conducerea companiei anunţă pe unul dintre cei mai vechi angajaţi că şi-a pierdut locul de muncă. Aşa cum afirmă una din Legile lui Murphy, “Dacă ceva poate să meargă prost, va merge.” Biblia exprimă această realitate întrucâtva diferit: “Sunt oameni neprihăniţi, cărora le merge ca şi celor răi care fac fapte rele, şi sunt răi, cărora le merge ca şi celor neprihăniţi, care fac fapte bune” (Ecclesiast 8:14). Ce ar trebui să facem, cum ar trebui să răspundem, când ne confruntăm cu o tragedie sau cu o nenorocire?

În această săptămână, aş dori să las Cuvântul lui Dumnezeu să vorbească despre aceste lucruri: 1. SPUNE-I LUI DUMNEZEU NECAZUL TĂU – Nu nega şi nu ignora necazul. Spune-i lui Dumnezeu exact ceea ce simţi. “Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiaţi!” (Matei 5:4). “În orice vreme, încredeţi-vă în El, vărsaţi-vă inimile înaintea Lui! Dumnezeu este adăpostul nostru” (Psalmi 62:8). “Domnul este aproape de cei cu inima înfrântă şi mântuieşte pe cei cu duhul zdrobit” (Psalmi 34:18).

2. ACCEPTĂ AJUTOR DE LA ALŢII – Nu te izola. Caută sprijin din partea prietenilor şi dacă eşti membru într-o biserică, din partea bisericii. “Purtaţi-vă sarcinile unii altora…” (Galateni 6:2).

3. REFUZĂ AMĂRĂCIUNEA – Ai de ales: să devii înverşunat şi să păstrezi amărăciunea sau să devii mai bun. “Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare şi mulţi să fie întinaţi de ea” (Evrei 12:15).

CUM POŢI EVITA AMĂRĂCIUNEA? • Acceptă ce nu mai poate fi schimbat . “…Îndreaptă-ţi inima spre Dumnezeu, întinde-ţi mâinile spre El… atunci, îţi vei ridica fruntea fără teamă, vei fi tare şi fără frică…” (Iov 11:13-16). • Concentrează-te pe ce a rămas, nu pe ce a fost pierdut. “Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Cristos Isus, cu privire la voi” (1 Tesaloniceni 5:18).

4. ADU-ŢI AMINTE CE ESTE IMPORTANT – Relaţiile, nu lucrurile, sunt ceea ce conteză cel mai mult. Isus a spus: “…Viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui ” (Luca 12:15). “Căci noi n-am adus nimic în lume şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea” (1 Timotei 6:7).

5. AI ÎNCREDERE ÎN ISUS CRISTOS – Acesta este secretul puterii de care ai nevoie pentru a face faţă vremurilor dificile. “Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug… m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. Pot totul în Cristos, care mă întăreşte” (Filipeni 4:12-13). CUM PUTEM FACE ACESTE LUCRURI? Sprijinindu-ne pe Cristos pentru stabilitate. “Cei ce se încred în Domnul sunt ca muntele Sionului, care nu se clatină, ci stă întărit pe vecie” (Psalmi 125:1). “Celui cu inima tare, Tu-i chezăşuieşti pacea; da, pacea, căci se încrede în Tine…” (Isaia 26:3). “Nu se clatină niciodată; pomenirea celui neprihănit ţine în veci. El nu se teme de veşti rele, ci inima lui este tare, încrezătoare în Domnul (Psalmi 112:6-7). Ascultându-L pe Cristos pentru direcţie. “Căci Eu ştiu gândurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde” (Ieremia 29:11). Privind la Crisos pentru mântuire. “Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor, care nu lipseşte niciodată în nevoi. De aceea nu ne temem, chiar dacă s-ar zgudui pământul şi s-ar clătina munţii în inima mărilor” (Psalmi 46:1-2).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Aşa-numitele “Legi ale lui Murphy’’ redau o latură a vieţii întrucâtva pesimistă, afirmând că atunci când lucrurile par că merg bine, greutăţile aşteaptă după colţ. Este aceasta şi perspectiva ta despre viaţă?

2. Te-ai confruntat cu vreo tragedie sau dificultate majoră în ultimul timp? Dacă da, cum te-ai comportat şi unde ai căutat ajutor şi sprijin?

3. Una dintre sugestiile dr.Warren este ca atunci când avem de înfruntat tragedii sau nenorociri în viaţă, să refuzăm amărăciunea. Ce se întâmplă când permitem amărăciunii să prindă rădăcini şi să dea lăstari în viaţa noastră? Crezi că evitarea amărăciunii în viaţă este de folos? De ce da sau de ce nu?

4. Ultima recomandare din acest articol este ca atunci când ne confruntăm cu greutăţile vieţii, să avem încredere în Isus Cristos. Care este răspunsu tău la un astfel de sfat? Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la: Proverbe 3:5-6, 17:17; Isaia 41:10; Filipeni 4:6-7; Evrei 13:5; 1 Petru 5:7

Adaptat după un articol scris de Dr. Rick Warren, autor al mai multor cărţi printre care ’’O Viaţa condusă de scopuri’’ tradusă în mai multe limbi.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro

Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

martie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d blogeri au apreciat: