you're reading...
mana de luni

EŞECUL UNUI SFÂRŞIT BUN ÎNCEPE PRIN ALUNECARE

MANA DE LUNI
4 Mai 2009

EŞECUL UNUI SFÂRŞIT BUN ÎNCEPE PRIN ALUNECARE

de Robert J. Tamasy

În “Mana de luni” de săptămâna trecută am arătat cât este de important un sfârşit bun: contează cum sfârşeşti cursa, nu cum o începi. Dar care sunt cauzele ce ne împiedică să sfârşim bine cursa? De ce adesea oamenii încep atât de promiţător însă sfârşitul este o mare dezamăgire?

Să luăm exemplul unui renumit director executiv, citat de Michael Novak în cartea sa Afacerea ca o chemare, scrisă în 1996. Novak îl citează pe acel director, care vorbea despre trecutul său: „Am fost fiul unui misionar baptist. Am fost şi sunt un credincios puternic şi una dintre dorinţele care mă împlinesc în viaţă este să creez un mediu de o înaltă ţinută morală şi etică în care fiecare individ poate şi este încurajat să-şi realizeze potenţialul dat de Dumnezeu.”

Din păcate, câţiva ani mai târziu, acest individ, cu recomandări atât de bune, a fost implicat şi a avut un rol cheie în distrugerea companiei tehnologice valorând miliarde de dolari, pe care o condusese cândva. Corporaţia şi-a pierdut reputaţia la nivel internaţional pentru practicile lipsite de etică şi acţionarii au pierdut milioane de dolari, devenind una dintre primele piese de domino care au căzut şi au dus la apariţia actualei crize economice mondiale.

Oare cum este posibil să se întâmple aşa ceva? Mă gândesc la analogia cu vopseaua neagră care este picurată într-o cutie cu vopsea albă, câte o picătură o dată. Vopseaua albă, desigur, nu se închide la culoare imediat. Dar după un timp, pe măsură ce tot mai multă vopsea neagră este adăugată, vopseaua albă începe să devină gri. Dacă se adaugă suficientă vopsea neagră, vopseaua albă va înceta să mai fie albă şi se va schimba gradual, în nuanţe de gri tot mai închise.

Omul bine-intenţionat nu se trezeşte într-o dimineaţă şi hotărăşte dintr-odată: “Am obosit să tot fiu o persoană bună. Voi începe să fiu necinstit şi lipsit de etică, poate chiar rău.” Nu, schimbările de comportament au loc treptat, fiind aproape imperceptibile iar efectele acestor schimbări apar doar după o perioadă lungă de timp.

Ai putea spune că problema este de alunecare, la fel ca în cazul unei bărci care se află aproape de ţărm şi e dusă încet înspre mare, unde este prinsă de forţa neîndurătoare a curentilor. De obicei, de-a lungul acestui proces apar semne de avertizare. Dacă suntem cinstiţi cu noi înşine, putem recunoşte unele schimbări subtile – un mic compromis aici, o mică acoperire a adevărului acolo. Iată câteva observaţii legate de acest subiect, din Biblie:

Alunecarea are loc atunci când avem gânduri contra- productive. Adesea oamenii de afaceri şi liderii din diverse domenii profesionale încep cu scopuri nobile, însă atracţia banilor, a puterii şi a prestigiului îi abat de pe cale. “Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd, şi pierzare” (1 Timotei 6:9).

Alunecarea are loc atunci când ne complacem într-o situaţie de automulţumire. Nici cele mai bune standarde etice şi de valori nu ne pot ajuta, dacă noi nu ne amintim de ele în mod regulat şi nu suntem consecvenţi în a le pune în practică. “De aceea, cu atât mai mult trebuie să ne ţinem de lucrurile, pe care le-am auzit, ca să nu fim depărtaţi de ele” (Evrei 2:1).

Alunecarea are loc atunci când ne dedicăm unor scopuri greşite. Un director a cărui intenţie este să iasă în evidenţă cu orice preţ, să arate bine în ochii celorlalţi sau să obţină bonusuri pentru realizări, poate trece uşor peste practicile bune din afaceri, prin modificarea înregistrărilor financiare, prezentarea incorectă a unor produse şi servicii sau prin manipularea oamenilor. “Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celalt; sau va ţinea la unul, şi va nesocoti pe celalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.” (Matei 6:24).
Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Eşti de acord cu afirmaţia că eşecul unui sfârşit bun, după un început promiţător, de obicei nu are loc
dintr-odată, ci este rezultatul alunecării treptate de la scopul iniţial? Explică răspunsul.

2. Cunoşti exemple de oameni care s-au îndepărtat de la valorile înalte în care au crezut şi le-au aplicat odată? Ce crezi că a contribuit la acele schimbări?

3. Ce sfat ai da cuiva pentru a nu aluneca încet-încet de la intenţiile bune avute iniţial şi sfâşi cu bine ce a început?

4. Care sunt câteva valori sau principii de bază în care crezi şi pe care doreşti să le respecţi, pentru a avansa în viaţa pesonală şi în cariera profesională?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Psalmi 141:4; Proverbe 4:23, 13:6, 19:22, 20:17, 21:6; Matei 6:19-23

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi http://www.leaderslegacy.com sau http://www.bobtamasy.blogspot.com.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

mai 2009
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat: