you're reading...
mana de luni

ORICE AI FACE – NU RENUNŢA! de Robert D. Foster

MANA DE LUNI

ORICE AI FACE – NU RENUNŢA!

de Robert D. Foster

Romancierul Oscar Wilde a scris odată: “Experienţa este numele pe care fiecare îl dă greşelilor sale.” Deşi observaţia lui Wilde sugerează că oamenii pot găsi întotdeuna o scuză pentru ceea ce au făcut, afirmaţia sa scoate în evidenţă un adevăr cu care ne întâlnim în fiecare zi: “Eşecul ne oferă ocazia de a învăţa o lecţie preţioasă.”

Orice nereuşită, este greu de acceptat şi de cele mai multe ori aduce descurajare. Când falimentăm, ne confruntăm cu tentaţia renunţării şi a frustrării. Dar eşecul face parte din viaţă, la fel ca şi respiraţia. Când am falimentat, suntem nevoiţi să revenim la locul de unde am început şi să încercăm din nou, sperând că de data aceasta vom avea mai mult succes.

Dacă ne gândim puţin, putem spune că toţi avem experienţă în “revenirea” după un eşec. Spre exemplu:

  • Toţi am căzut înainte de a învăţa să mergem în picioare.
  • Fiecare dintre noi s-a scufundat când a încercat prima dată să înoate.
  • Fiecare a avut dificultăţi când a învăţat forma literelor şi a scris primele cuvinte.
  • În sport, mulţi dintre noi când am încercat să lovim pentru prima dată o minge, am dat pe lângă ea.

Rowland Hussey Macy, fondatorul primului lanţ de magazine cu amănuntul din Statele Unite, a dat de 7 ori faliment înainte să aibă succes în New York. Scriitorul britanic John Creasey, ca tânăr autor, a fost respins de edituri de 743 de ori; mai târziu a avut o carieră de succes, scriind peste 600 de nuvele poliţiste.
Cum îţi revii după o nereuşită? Te retragi descurajat, temându-te de riscul unui alt eşec? Sau îţi aduni puterile,  lucrezi mai mult, te aştepţi la succes şi înfrunţi cu persevenţă noile provocări?

Autorul Paul S. Rees a spus: “Dumnezeu ne poate lua falimentele pentru a le transforma în succes; El ne poate lua temerile pentru a le transforma în curaj: ne poate lua prejudecăţile pentru a le topi în dragostea Sa; când ne-am retras departe de El sau de obligaţiile pe care le avem, Dumnezeu îşi poate pune mâna Sa protectoare peste noi şi ne poate salva. El ne poate întoarce pentru a ne confrunta încă o dată cu lucrul care ne-a doborât şi ne poate da biruinţă.”

Nu suntem singuri. Să ne aducem întotdeauna aminte că nu suntem singuri în luptele noastre. Iată cum ne încurajează cuvântul lui  Dumnezeu: “Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare” (Isaia 41:10).

Falimentele ne pot face mai buni. Când învăţăm să facem faţă nereuşitelor şi obstacolelor, dobândim ceva ce ne va ajuta să avem succes. Vom deveni mai buni şi caracterul nostru va fi mai puternic. Biblia spune: “Să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii cari ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, pentru ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic.” (Iacov 1:2-4).

Credinţa ne poate călăuzi. Credinţa – nu doar în noi şi în abilităţile noastre, ci mult  mai important, în Dumnezeu care controlează toate circumstanţele prin care trecem – este esenţială dacă dorim să avem succes într-o lume căreia se pare că nu-i pasă prea mult de succesul nostru. Dumnezeu însă declară în Ieremia 29:11: “Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.”

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Cunoşti pe cineva care la fel ca şi comerciantul Macy şi scriitorul Creasey, a falimentat de mai multe ori înainte de a ajunge la succes? Ce putem învăţa de la astfel de oameni?

2. Cum reacţionezi de obicei când experimentezi eşecul – eşti tentat să renunţi descurajat şi dezamăgit, sau eşecul te motivează să încerci şi mai mult să ai succes data viitoare?

3. Se spune că eşecul este un profesor mai eficace decât succesul. Eşti de acord cu această afirmaţie – şi dacă da, de ce crezi că lucrul acesta este adevărat?

4. Din propria ta experienţă, ce rol  – dacă există vreunul – joacă credinţa în abilitatea de a face faţă unui eşec?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Iosua 1:8; Isaia 40:31; Luca 18:1-8; Romani 5:3-5; 1 Corinteni 15:58; Galateni 6:9; Filipeni 3:12-14

Adaptat cu permisiune după ’’ The Challenge’’ scrisă şi publicată de Robert D. şi Rick Foster.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail:  cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

mai 2009
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat: