you're reading...
mana de luni

SEMNIFICAŢIA CRĂCIUNULUI – ÎNTR-UN ’’CUVÂNT’

SEMNIFICAŢIA CRĂCIUNULUI – ÎNTR-UN ’’CUVÂNT’’

de Robert J. Tamasy

Este greu de imaginat un subiect despre care să se fi vorbit sau scris mai mult decât despre sărbătoarea Crăciunului. Acesta este timpul din an în care toată lumea, de la liderii politici la prezentatorii de talk-show-uri, îşi expun opiniile despre ’’semnificaţia Crăciunului’’. Chiar şi între clerici şi alţi lideri religioşi, găsim o surprinzătoare diversitate de comentarii despre importanţa acestei sărbători, celebrată în multe părţi ale lumii.

Pentru comercianţi, Crăciunul înseamnă bani. Poate însemna ’’a reuşi sau a eşua’’ în afaceri, întrucât o parte semnificativă din veniturile lor anuale se obţin prin vânzările din sezonul cadourilor. Pentru firmele care se ocupă de livrarea plicurilor poştale şi a coletelor, este de asemenea o perioadă cu un volum sporit de muncă şi venituri mai mari. Pentru multe companii, este timpul evaluării anului care a trecut şi a pregătirii activităţilor pentru anul următor.

În lumea divertismentului, este perioada lansării unor filme noi; televiziunile prezintă reportaje pe teme legate de Crăciun şi staţiile de radio transmit colindele favorite. Industria transportului, de la liniile aeriene până la trenuri şi agenţiile de închiriere a maşinilor, depun eforturi sporite pentru a face faţă numărului mare de clienţi. Pentru producătorii din industria alimentară, Crăciunul ’’înseamnă’’ realizarea produselor tradiţionale de sărbători.

Şi lista poate continua, însă niciuna din descrierile de mai sus nu aruncă lumină asupra adevăratei semnificaţii a Crăciunului. Nici măcar comentatorii moderni care folosesc frecvent în această perioadă  termeni ca ’’bunăvoinţă’’, ’’dragoste frăţească’’ sau ’’daruri’’. Cartea care descrie cel mai bine primul Crăciun – Biblia – arată că semnificaţia acestei sărbători poate fi cuprinsă într-un singur “Cuvânt”.

În Evanghelia după Ioan din Noul Testament, găsim scris: “La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu…. Şi Cuvântul S-a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl” (Ioan 1:1, 14).

Cei care studiază Biblia ştiu că acest ’’Cuvânt’’ se referă la Isus Cristos, pe care se centrează întreaga Evanghelie după Ioan – cât şi celelalte trei evanghelii din Scripturi. Este interesant faptul că Biblia, când se referă la Isus, nu spune ’’dicţionar’’‚ ’’lexicon’’ sau ’’enciclopedie’’ – ci doar ’’Cuvântul’’. Cartea ’’Creaţi după chipul Său’’ scrisă de Philip Yancey şi Dr. Paul Brand, descrie ce s-a petrecut când Isus a intrat în timp şi în existenţa umană, cu mai bine de 2000 de ani în urmă. El a devenit ’’expresia finită, vizibilă, a Dumnezeului invizibil, infinit şi inexprimabil.”

Mintea umană nu poate cuprinde şi înţelege un Dumnezeu care – aşa cum spune Biblia – a creat şi menţine întregul univers. În Isus, nu găsim explicaţiile complete, dar El, la fel ca şi Cuvântul, revelează multe atribute importante ale lui Dumnezeu. Iată trei dintre ele:

Dragostea Sa. “Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu. Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.” (Ioan 15:12-13). “Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi -a dat viaţa pentru noi” (1 Ioan 3:16).

Smerenia Sa. “El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor” (Filipeni 2:6-7).

O inimă pentru slujire. “Căci Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi! ” (Marcu 10:45). “… Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Cum ai rezuma – în câteva fraze – perspectiva ta asupra ’’semnificaţiei Crăciunului’’?

2. Dacă privim la societatea de astăzi, nu doar în ţara noastră ci în toată lumea, vedem Crăciunul perceput în diferite feluri. După părerea ta, acesta este un lucru bun sau rău – şi de ce?

3. Evanghelia după Ioan îl prezintă pe Isus Cristos ca fiind “Cuvântul”.  Ce părere ai despre punctul de vedere al autorilor Yance şi Brand, care spun că Isus a devenit ’’expresia finită, vizibilă, a Dumnezeului invizibil, infinit şi inexprimabil”?

4. Ce crezi că s-ar întâmpla dacă Isus Cristos ar fi cu adevărat persoana centrală a Crăciunului şi ’’comercializarea’’ acestei sărbători ar fi drastic diminuată?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Psalmi 89:1-8; Isaia 53:4-6; Ioan 6:32-40, 14:5-7,10:1-18, 15:1-8; Romani 5:8; 1 Ioan 1:1-4

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi http://www.leaderslegacy.com sau http://www.bobtamasy.blogspot.com.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

decembrie 2009
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d blogeri au apreciat: