you're reading...
mana de luni

TRANSFORMAREA UNUI ÎNCEPUT SLAB ÎNTR-UN SFÂRŞIT BUN

MANA DE LUNI

TRANSFORMAREA UNUI ÎNCEPUT SLAB ÎNTR-UN SFÂRŞIT BUN

de Robert J. Tamasy

Au trecut aproape două luni dintr-un nou an şi – dacă eşti la fel ca mulţi alţi oameni – poţi observa deja unele lucruri pe care ai fi dorit să le faci în mod diferit. Poate că eşti supărat –sau chiar chinuit – de o decizie regretabilă din trecut. Ce bine ar fi dacă ai mai putea-o schimba! Jucătorii de golf ştiu că pot beneficia de reluarea unei lovituri ’’pentru corecţie’’, însă în viaţa reală acest lucru nu este posibil. Trebuie să trăim cu acţiunile şi deciziile greşite sau neinspirate pe care le-am luat cândva şi adesea, să suportăm consecinţele.

Recent, cineva mi-a trimis următorul citat: “Nu poţi relua un început, dar poţi începe de astăzi să faci un nou sfârşit.”

Această abordare mi se pare logică şi corectă. Fie că este vorba de o partidă de golf, de începerea unei afaceri sau de stabilirea unei noi relaţii, avem doar o singură oportunitate pentru a începe. Uneori însă, nu reuşim să începem atât de bine sau de ferm cu am fi dorit. Atunci, la fel ca şi un alergător de viteză, dacă răsturnăm obstacolele, nu ne mai putem întoarce şi relua cursa. Nu putem decât continua, sperând să alergăm mai bine pe măsură ce ne apropiem de linia de sosire.

Există lucruri în viaţa ta pentru care îţi pare rău că nu le-ai făcut altfel – sau nu le-ai mai putut face din nou? Poate în cariera profesională ai luat la un moment dat o hotărâre care – privind retrospectiv – nu a fost înţeleaptă. Cineva ţi-a oferit cândva o oportunitate care acum nu mai este disponibilă. Ai făcut nişte investiţii ce s-au dovedit a fi neprofitabile. Poate că o relaţie s-a deteriorat atât de mult, încât nu a mai putut fi refăcută. Din păcate, indiferent de cât de mult am dori noi ca unele lucruri să le fi făcut altfel, ce s-a făcut rămâne făcut şi nu mai poate fi schimbat.

Conform citatului amintit înainte, începutul a fost turnat în beton, însă avem posibilitatea să începem chiar astăzi să lucrăm pentru a ajunge la un sfârşit diferit, mai promiţător. Biblia are multe de spus în această privinţă. Iată câteva exemple:

Uită eşecurile din trecut şi dedică-te unor obiective noi. Lupta cu trecutul care nu mai poate fi schimbat este contra-productivă. După ce îţi reevaluezi direcţia în care vrei să mergi şi modul în care vei ştii că ai ajuns unde ţi-ai dorit, concentrează-te în permanenţă asupra destinaţiei.“…Uitând ce este în urma mea, şi aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Cristos Isus.” (Filipeni 3:13-14).

Dacă priveşti tot timpul înapoi, calea din faţa ta va deveni strâmbă şi confuză. Un fermier care conduce un tractor pentru a-şi ara pământul, priveşte drept înainte, ştiind că dacă ar privi în urmă, brazdele nu ar mai fi drepte. Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să -i fie ruşine, şi care împarte drept Cuvântul adevărului.” (2 Timotei 2:15).

Reziduurile din trecut sunt de multe ori incompatibile cu prezentul sau viitorul. “Lasă ce aparţine de trecut, trecutului” se spune. Adesea un nou început, o abandonare totală a ceea ce s-a întâmplat înainte, este cel mai bun lucru pe care-l putem face, în încercarea de a crea viitorul pe care ni-l dorim. “… Nimeni nu rupe dintr-o haină nouă un petec, ca să -l pună la o haină veche; altminterea, rupe şi haina cea nouă, şi nici petecul luat de la ea, nu se potriveşte la cea veche.” (Luca 5:36).

.

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Ce anume, în viaţa ta, ai fi dorit să faci diferit sau să faci din nou, dacă s-ar mai fi putut?

2. Au fost situaţii în care unele fapte, îndoieli sau decizii din trecut, te-au împiedicat să mergi înainte

într-o manieră sănătoasă, productivă? Poţi da câteva exemple?

3. Când crezi că poate fi benefic şi de folos să privim la trecut? Este întotdeauna încercarea de a uita trecutul, un lucru înţelept? De ce da sau de ce nu?

4. Dacă ar fi să urmezi sfatul din citat şi ’’să începi astăzi să faci un nou sfârşit’’, care ar fi primii paşi pe care i-ai face?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Psalmi 40:1-3; Ezechiel 36:26; Luca 5:37-39; 2 Corinteni 5:17; Evrei 10:32-39; Apocalipsa 21:3-4

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.leaderslegacy.com .

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
%d blogeri au apreciat: