you're reading...
mana de luni

SUCCESUL ESTE UN ‘SPORT DE ECHIPĂ’

SUCCESUL ESTE UN ‘SPORT DE ECHIPĂ’

de Robert J. Tamasy

Când te gândeşti la “succes”, ce îţi vine în minte? Cum l-ai putea defini? Pentru unii oameni, succesul înseamnă un loc de muncă bine plătit, care conferă putere sau un anumit statut social. Alţii consideră drept succes o promovare mult râvnită sau recunoaşterea meritelor personale în cadrul companiei sau al comunităţii. Iar pentru alţii, succesul reprezintă atingerea obiectivelor dorite.

În fiecare dintre aceste scenarii, succesul este perceput la nivel individual. Totuşi, în cartea Manualul Învingătorilor, autorul – un antrenor de fotbal american pe nume Jim Tressel –- ne propune să regândim această percepţie. El defineşte succesul ca fiind ’’o satisfacţie interioară şi o pace a minţii generate de sentimentul că am făcut totul, cât am putut de bine, pentru grup’’. Tressel continuă şi afirmă că “succesul este un sport de echipă.”

Există multă înţelepciune într-o astfel de gândire: dacă te ocupi de vânzări, spre exemplu, chiar dacă eşti persoana cea mai tenace şi convingătoare, succesul tău nu va dura în timp dacă produsele sau serviciile oferite sunt de slabă calitate sau nu pot fi livrate la timpul convenit. O conferinţă de afaceri – pentru a avea succes – necesită implicarea mai multor oameni care să se ocupe de o mulţime de detalii – înregistrarea participanţilor, cazarea, pregătirea diferitelor sesiuni şi chiar stabilirea meniurilor pentru fiecare zi. Un director executiv, oricât de aclamat ar fi, trebuie să aibă în subordine personal foarte bine instruit, capabil să îndeplinească obiectivele companiei. Cel mai priceput chirurg are nevoie de asistente, infirmiere şi alt personal medical pentru a efectua o operaţie cu succes.

Cu ani în urmă, când eram editorul unei reviste, una dintre cele mai plăcute experienţe a fost să lucrez împreună cu echipa noastră de creaţie pentru a aduce fiecare ediţie în planul realităţii. Eu scriam şi mă ocupam de editare, dar depindeam de designerul nostru, de editorul asociat, de asistentul executiv şi de managerul pentru ilustraţii şi materiale, cu care trebuia să mă întâlnesc şi organizez şedinţe pentru stabilirea conţinutului, coperta şi paginaţia, titlurile articolelor, fotografiile, caricaturile şi celelalte forme de grafică. Mă minunam de fiecare număr publicat, realizând că revista ca un întreg, era mai grozavă decât părţile componente luate separat.

Ideea succesului corelat cu munca în echipă este un concept despre care Biblia vorbeşte în mai multe locuri. Iată câteva exemple:

Succesul văzut prin perspective diferite. Chiar şi cele mai bune idei pot fi îmbunătăţite; mai multe puncte de vedere diferite pot conta extrem de mult atât la luarea deciziilor cât şi în procesul de execuţie. “Planurile nu izbutesc, când lipseşte o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulţi sfetnici” (Proverbe 15:22).

Succesul obţinut prin ceea ce este mai bun în fiecare. Lucrând împreună, ne putem provoca unii pe alţii, stimulându-ne imaginaţia şi îndemnându-ne să ne folosim la potenţialul maxim abilităţile, experienţa şi darurile cu care ne-a înzestrat Dumnezeul. “Aşa cum fierul ascute fierul, tot aşa şi un om ascute pe altul” (Proverbe 27:17 – traducere după varianta în limba engleză).

Succesul prin combinarea punctelor tari ale fiecăruia. Studii ştiinţifice au arătat că atunci când lucrăm împreună, putem realiza mult mai multe lucruri decât atunci când lucrăm în mod independent. Putem combina abilităţile noastre unice pentru a ne compensa slăbiciunile. “Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor…Şi dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; şi funia împletită în trei nu se rupe uşor. (Ecclesiast 4:9-12).

Succesul prin sprijin şi încurajare reciprocă. Atunci când lucrăm singuri, ne putem simţi descurajaţi. Lucrând împreună, ne împărţim poverile, ne facem prieteni şi ne putem încuraja unii pe alţii. “Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune…să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.” (Evrei 10:24-25).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Înainte de citirea acestui articol, cum ai fi definit tu succesul?

2. Ce părere ai despre definiţia succesului ca fiind ’’o satisfacţie interioară şi o pace a minţii generate de sentimentul că am făcut totul, cât am putut de bine, pentru grup’’?

3. Gândeşte-te la timpul în care ai făcut parte dintr-o echipă cu scopul de a atinge anumite obiective. Ce rezultate crezi că ai fi obţinut dacă ţi s-ar fi cerut, sau ai fi ales, să lucrezi de unul singur, fără a beneficia de contribuţia celorlalţi membrii ai echipei?

4. Crezi că fiecare dintre noi ar trebui să urmărescă succesul fără a fi preocupat de interesele grupului din care face parte? Explică răspunsul.

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la: :

Proverbe 11:14, 12:15, 13:20, 19:20, 20:18, 24:5-6; Marcu 6:7-13; Luca 10:1-2

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.leaderslegacy.com .

Anunțuri

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Aprilie 2010
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: