you're reading...
diverse

Olimpiada baptistă la final

Olimpiada baptistă la final

Anul şcolar 2009-2010 coincide cu celebrarea a 400 de ani de credinţă baptistă. La ceas aniversar, a fost marcat momentul prin servicii religioase în diverse locaţii din ţară. Oglindind interesul manifestat de credincioşii baptişti pentru învăţătură, se fac demersuri pentru înfiinţarea unui concurs şcolar pentru elevii aparţinând confesiunii baptiste, concurs intitulat „Olimpiada Naţională de Religie Baptistă”.

Conform Metodologiei de organizare a olimpiadelor şi a concursurilor şcolare, au fost parcurse, după un calendar comun, etapa locală şi cea judeţeană, pentru elevii din clasele VII-XII. Olimpiada s-a desfăşurat pe două secţiuni: disciplina „Religie” – pentru elevii din clasele VII-XII care studiază religia o oră/săptămână şi discipline teologice – pentru elevii din clasele IX-XII, proveniţi din învăţământul teologic preuniversitar.

Etapa naţională a fost găzduită de Liceul Teologic Baptist din Reşiţa, în perioada 8-11 aprilie 2010. Eforturile liceului gazdă, au fost susţinute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Biserica Creştină Baptistă „Speranţa” Reşiţa, Biserica Creştină Baptistă Nr.1 Reşiţa, Casa Corpului Didactic Reşiţa, Primăria Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Au fost prezenţi 49 de elevi din municipiul Bucureşti şi judeţele Arad, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara şi Timiş.

Comisia naţională de elaborare subiectelor şi de evaluare a lucrărilor a fost alcătuită din 15 profesori, în următoarea componenţă: Preşedinte: conf. dr. Neagoe Alexandru, Universitatea de Vest Timişoara; Vicepreşedinte: prof. Oţelariu David Sorin, Inspector de specialitate disciplina Religie, Caraş-Severin; Secretar: prof. Ilie Dănuţ, Liceul Teologic Baptist Timişoara; Elaboratori de subiecte şi evaluatori: prof. Tamaş Ioan, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, Ţăran Steluţa Loredana, Grup Şcolar Industrial Bocşa, prof. Căprar Liviu, Liceul Teologic Baptist Timişoara, prof. Ardelean Ciprian, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad, prof. Boboescu Cornel, Grup Şcolar „Mathias Hammer” Anina, prof. Nicolescu Emanuel Claudius, Şcoala cu clasele I-VIII Giroc, prof. dr. Bozian Petru, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad, prof. Oros Nicolae, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, prof. Bugnărug Ioan, Liceul Teologic Baptist Timişoara, jud. Timiş, prof. Ochiş Anita, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad, prof. Hurgoiu Ioan Călin, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Cluj, prof. Sfercoci Lorena, Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocşa.

Festivitatea de deschidere a avut loc în data de 08 aprilie 2010 la Biserica Creştină Baptistă Nr. 1 Reşiţa, păstorită de fratele Daniel Bărnuţ și a beneficiat de prezenţa mai multor oficialităţi, printre care: prof. univ. dr. Otniel Bunaciu (preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste), Ilie Tinco (vicepreşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste), Ilie Milutin (vicepresedinte al Comunităţii Baptiste Caraş-Severin), prof. Adrian Doxan (Inspector Şcolar General), prof. Deaconu Tudor (director Casa Corpului Didactic Reşiţa), Ionesie Ghiorghioni (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin).

Vineri, 09 aprilie 2010, elevii s-au confruntat cu subiectele elaborate pentru această olimpiadă. Perioada de 3 ore de redactare a lucrărilor a fost precedată de clipe de rugăciune, conduse de profesorii asistenţi. Lucrările au arătat nivelul cunoştinţelor dobândite de elevi, dar şi maturitatea acestora în abordarea unor subiecte biblice.

Dezideratul profesorilor din comisia naţională a fost ca nu doar mintea să lucreze, ci şi inimile copiilor să fie atinse de Cuvântul pe care cei din urmă au dovedit că îl cunosc la un nivel foarte înalt.

După masa de prânz, elevii au vizitat Muzeul Banatului Montan, Muzeul de locomotive, Centrul Civic. În acest răstimp, profesorii evaluatori au parcurs lucrările şi au notat răspunsurile elevilor. Afişarea rezultatelor a fost momentul în care unii s-au bucurat, alţii s-au gândit la cum se vor pregăti pentru ediţia următoare, iar alţii au hotărât să depună contestaţii. După rezolvarea contestaţiilor, când toate au fost lămurite, s-au putut afişa rezultatele finale. Sâmbătă a fost organizată o excursie pe traseul Reşiţa-Rudăria-Orşova-Herculane-Reşiţa cu următoarele obiective: morile de pe Valea Rudăriei, zona Cazanele Mici şi Mari de la Dunăre, statuia lui Decebal (Orşova), Catedrala Catolică, staţiunea Herculane.

Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 11.04.2010, într-o atmosferă de sărbătoare, la Biserica Creştină Baptistă „Speranţa” Reşiţa, păstorită de fratele Mihai Mihuţ, preşedintele Comunităţii Baptiste Caraş-Severin (înregistrarea poate fi vizionată la http://www.ltbresita.ro). Predica a fost rostită de fratele Ionel Tuţac, secretar general al Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România. Inspectoratul Școlar judeţean Caraş-Severin a fost reprezentat de către d-na prof. Mariana Poneţchi, Inspector Școlar General Adjunct, care a şi interpretat Imnul Învierii, iar Primăria Reşiţa a fost reprezentată de d-nul primar Mihai Stepanescu.

Mesajul lui Alan Brown, Director al ACSI (Asociaţia Internaţională a Şcolilor Creştine) pentru Europa, a fost citit de fratele prof. Liviu Căprar. Pe lângă aprecierile asupra unei astfel de manifestări, a fost subliniat faptul că „imprimarea valorilor biblice în vieţile copiilor este garanţia că viitorii adulţi vor influenţa societatea românească într-un mod pozitiv”.

Perioadă efectivă de patru zile a fost precedată de eforturi depuse de fraţi preocupaţi de educaţia creştină pentru ca olimpiada să devină posibilă. Dumnezeu a răsplătit iniţiativa, astfel că demersurile au găsit un cadru legislativ care să permită evenimentul. De asemenea, prof. Alexandru Szucs, directorul liceului gazdă a găsit la Inspectoratul Şcolar Judeţean sprijinul necesar pentru organizare. Toate acestea au făcut ca Prima Ediţie a Olimpiadei Naţionale de Religie Baptistă să se desfăşoare la Reşiţa.

Un pas a fost făcut. Dacă Dumnezeu va rândui, vor mai fi şi alţii. Nădăjduim să ne bucurăm în continuare de libertate de exprimare, iar exprimarea să fie una consistentă, esenţială. Ne dorim ca şi prin această formă să „grăbim venirea Domnului”, împlinind ceea ce este responsabilitatea noastră – să facem ucenici (Matei 28:19-20) şi nu oricum, ci modelându-i după Scriptură, pentru ca aceştia să fie „destoinici pentru orice lucrare bună” (2Timotei 3:16-17), „oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii” (2Timotei 2:2).

prof. Cornel Boboescu

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Un gând despre &8222;Olimpiada baptistă la final&8221;

 1. Am lansat site-ul http://www.contracurentului.com pentru a-i ajuta pe cei care vor sa renunte la homosexualitate.
  Suntem interesati de promovarea pe bloguri si site-uri crestine, pentru ca evanghelicii care se lupta cu atractii homosexuale sa afle ca pot primi ajutor si pentru a gasi colaboratori.
  Am scos si o carte cu marturii din tara, printre care si ale unor evanghelici care se lupta cu homosexualitate. Prezentarea cartii este aici: http://contracurentului.com/node/172
  Sunteti de acord sa facem schimb de linkuri? Daca da, va rugam sa ne anuntati.
  Echipa Contra Curentului
  http://www.contracurentului.com
  admin@contracurentului.com

  Cartea CONTRA CURENTULUI

  Se spune că a înota contra curentului este nerecomandat şi chiar periculos. Însă atunci când curentul te duce la moarte, lucrurile stau altfel. Homosexualitatea duce la moarte. Unii homosexuali decid să-şi schimbe viaţa. Cartea Contra Curentului, disponibilă acum la Tel. 0359.800174, 0728.310385(7) sau pentru comenzi online la http://kerigma.ro/carti.php?detalii=22287 sau http://www.clcromania.ro/contra-curentului_prd9642.html# prezintă câteva astfel de cazuri: lupta lor, căderile, ridicările şi credinţa lor. Şi faptul că în lupta aceasta nu sunt singuri. Pentru mai multe detalii, vezi http://www.contracurentului.com sau scrie la admin@contracurentului.com.

  Extras din carte:

  Vă scriu aceste rânduri cu ochii plini de lacrimi. Eu aşa sunt destinat, să trăiesc o viaţă de chin. Nu am pe nimeni, pentru că tuturor le este ruşine de mine, colegii îşi bat joc într-una de mine, mă fac să sufăr enorm. Simt o foarte mare singurătate, nu mai rezist. De ce vrea Dumnezeu asta? Cu ce sunt eu de vină? Nu ştiu dacă mai are rost să trăiesc, nu are niciun sens. Dumnezeu mă poate ajuta, dar eu simt că nu mai pot, că mă sfârşesc. Oare voi avea clipe de bucurii în viaţă? Nu prea cred. Oare o să mă mai simt singur? – Ruben

  La un procent estimat de 2,5% din populaţie, în prezent există în lume 155 de milioane de homosexuali, dintre care 18 milioane în Europa. Mulţi dintre aceştia îşi duc viaţa în tăcere, temându-se că dacă se află despre orientarea lor sexuală se vor confrunta cu respingerea celor din jur. Pe aceşti homosexuali tăcuţi, paginile lucioase ale revistelor mondene, care prezintă homosexualitatea ca pe un lucru cool sau trendy, îi ajută prea puţin. Cei care se destăinuie în această carte prezintă o altă faţă a homosexualităţii. Unii homosexuali suferă, luptă din răsputeri împotriva atracţiilor faţă de acelaşi sex şi doresc să se schimbe. Mulţi dintre aceştia fac parte din mediul evanghelic. Există homosexuali care cred în Dumnezeu şi Îl văd ca pe singura lor salvare, dar pe lângă credinţă, au nevoie de cineva care să îi asculte. Au nevoie de ajutorul nostru! – Contra Curentului

  Cuprins
  Mulţumiri
  Cuvânt înainte
  1. Homosexualitatea prin ochii lor
  2. Ei au nevoie de noi!
  3. Unde poţi primi ajutor?
  4. Resurse
  Provocare

  Scris de Daniel Arion | 04/18/2010, 10:33 am

calendar

aprilie 2010
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
%d blogeri au apreciat: