you're reading...
mana de luni

CE ’MIREASMĂ ’ EMANI ÎN JURUL TĂU?


MANA DE LUNI
31 Mai 2010

CE ’MIREASMĂ ’ EMANI ÎN JURUL TĂU?

de Robert J. Tamasy

Adesea suntem impresionaţi şi tragem concluzii bazate pe lucrurile pe care le vedem şi le auzim, însă gândirea noastră poate fi influenţată şi de mirosuri. Mie, spre exemplu, când eram copil, întotdeauna mi-a plăcut mirosul creioanelor. În mintea mea, asociam acest miros cu ocazia de a fi creativ şi de a putea desena sau colora. În adolescenţă, prima mea prietenă folosea un anumit tip de parfum şi ani de zile după aceea, de fiecare dată când simţeam acel miros, îmi aminteam de ea.

Îmi place mirosul de cafea dimineaţa şi simt că mă revigorează; îmi place aroma ademenitoare a floricelelor de porumb atunci când merg la cinematograf. Ca să nu mai vorbesc de mirosul de “maşină nouă’’, al unei maşini fabricate recent – miros care cred că la toţi ne place.

Şi la locul de muncă pot exista mirosuri distincte, plăcute sau neplăcute. Îmi amintesc de perioada când eram editor de revistă şi de mirosul specific, unic, al cernelii tipografice şi al hârtiei proaspăt tipărite ce intrase în hainele mele şi mă însoţea acasa la sfârşitul fiecărei zi de lucru. Când treci pe lângă un restaurant, aromele care plutesc în aer te pot ademeni să intri şi să consulţi meniul. Unele fabrici sunt renumite pentru mirosul degajat de produsele lor, atunci când sunt folosite.

Te-ai gândit însă vreodată că şi noi, ca oameni de afaceri sau profesionişti în diverse domenii, emanăm o anumită ’’mireasmă’’ percepută de multe ori în subconştient de colegii noştri? Nu mă refer aici la mirosul deodorantului folosit (sau la absenţa lui), la fixativul pentru păr sau la apa de colonie. Ceea ce vreau să spun este legat de mireasma personalităţii noastre – ’’aerul’’ care ne însoţeşte atunci când intrăm într-o încăpere sau ajungem la o întâlnire. Suntem entuziaşti sau posomorâţi? Optimişti sau pesimişti? Plini de energie sau apatici? Pasionaţi sau ezitanţi?

Este posibil ca şi credinţa personală să afecteze ’’mireasma’’ pe care o răspândim în jurul nostru. În Biblie, găsim scris că atunci când Îl urmăm, Dumnezeu “răspândeşte prin noi în orice loc mireasma cunoştinţei Lui.” (2 Corinteni 2:14). Aceasta înseamnă că noi, ca urmaşi ai lui Isus Cristos, oriunde am fi, suntem reprezentanţii Lui. Iată căteva situaţii la care este bine să medităm:

Suntem ambasadorii lui Dumnezeu. Aşa cum un ambasador reprezintă interesele ţării sale într-o altă parte a lumii, urmaşii lui Isus sunt  “ambasadorii” Lui pentru oamenii care nu Îl cunosc. Această reprezentare poate fi bună sau rea, pentru că un ipocrit sau un urmaş inconsecvent  al lui Isus nu poate crea o impresie bună despre El, înaintea celorlalţi. “Noi dar, suntem trimişi împuterniciţi ai lui Cristos…’’ (2 Corinteni 5:20).

Suntem ’’agenţii de vânzări’’ ai lui Dumnezeu. Persoana care poate vinde cel mai bine un produs este ’’clientul mulţumit’’, cineva care a folosit şi apreciat produsul sau serviciul respectiv şi beneficiile lui. Tot aşa, cei care-L urmează pe Isus sunt cei mai bine echipaţi pentru a le spune altora ce înseamnă pentru ei relaţia cu El şi ce poate face Isus în viaţa fiecăruia. “… şi, ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Cristos: Împăcaţi-vă cu Dumnezeu!” (2 Corinteni 5:20).

Sunem linia de demarcaţie a lui Dumnezeu. Indiferent ce ar spune sau face cei care-L urmează şi trăiesc pentru Isus Cristos, nu toată lumea le va răspunde favorabil. Tot ce putem face este să trăim ca nişte creştini autentici, să dăm dovadă de credincioşie şi să-i lăsăm pe ceilalţi să aleagă. “În adevăr, noi suntem, înaintea lui Dumnezeu, o mireasmă a lui Cristos printre cei ce sunt pe calea mântuirii şi printre cei ce sunt pe calea pierzării” (2 Corinteni 2:15).

Însă cei care Îl resping pe Isus şi jertfa Sa mântuitoare, o fac datorită lipsei lor de credinţă, nu din cauza urmaşilor Săi. “Iată că pun în Sion o Piatră de poticnire, şi o stâncă de cădere: şi cine crede în El (în Isus Cristos), nu va fi dat de ruşine.” (Romani 9:33).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Care sunt câteva dintre mirosurile tale preferate? Ce gânduri, emoţii sau amintiri îţi stârnesc ele?

2. Cunoşti persoane ce par să poarte cu ele o anumită ’’mireasmă’’ ce provoacă instantaneu o reacţie – pozitivă sau negativă – celor din preajma lor?

3. Eşti de acord cu afirmaţia conform căreia credinţa pe care o are şi o comunică cineva, poate avea acelaşi efect asupra celorlalţi ca şi mirosurile fizice?

4. Dacă eşti un urmaş al lui Isus Cristos, ce fel de ’’mireasmă’’ crezi că detectează ceilalţi în jurul tău? Crezi că eşti un ambasador eficace al Lui? De ce da sau de ce nu?

Dacă nu eşti un urmaş al lui Isus  – ci poate doar o personă curioasă să afle mai multe despre El, sau chiar un agnostic – ce miresme ai detectat în jurul unor oameni care pretind că au credinţă în El?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

1 Corinteni 3:6-13; Efeseni 5:2, 6:20; Filipeni 1:9-12, 4:18; 1 Petru 2:8

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.leaderslegacy.com .

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail:  cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Anunțuri

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Iunie 2010
L M M M V S D
« Mai   Iul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: