you're reading...
articole

Fenomenul Twilight şi Biblia

Latest Entries »
Fenomenul Twilight şi Biblia
Articole by http://gtgospel.wordpress.com/2010/09/07/fenomenul-twilight-si-biblia/
September 7, 2010

Povestea apariţiei quadrilogiei Twilight (Amurg) este izbitor de asemănătoare cu cea a lui Harry Potter. Succesul internaţional, faima şi îmbăgăţirea autoarelor au venit după ce poveştile lor au fost ecranizate. Ambele autoare au fost refuzate de zeci de edituri, urmând ca, în cele din urmă, cineva să vadă potenţialul comercial al ficţiunilor lor cu mici super-vrăjitori, respectiv vampiri super-simpatici, şi totul să devină peste noapte un fenomen, de fapt două fenomene. Dacă Harry Potter s-a vândut în peste 400 de milioane de copii, Twilight îi calcă pe urme, depăşind în doar doi ani de zile peste 100 de milioane de exemplare.

De unde vine succesul acestor poveşti? Ce le-a făcut atât de popoulare, încât chiar şi tinerii creştini, care nu au citit nicidată Biblia de la un capăt la altul, au citit cu nesaţ (într-o noapte sau două) rând pe rând, volumele lui Stephenie Meyer despre povestea de dragoste dintre vampirul Edward Cullen şi Bella Swan sau abia au aşteptat să apară o nouă parte a ecranizării?
De ce toate cărţile care au apărut în ultimii ani şi s-au vândut în sute de milioane de exemplare şi ale căror ecranizări au adus în vistieriile caselor de producţie sume uriaşe de bani, gravitează în jurul unor idei care intră în conflict flagrant cu învăţăturile Bibliei? Să fie o simplă coincidenţă sau să fie vorba despre împlinirea profeţiei apostolului Pavel că „în vremurile din urmă unii se vor lepăda de credinţă ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi de învăţăturile dracilor” (1 Timotei 4:1)?
În ceea ce priveşte seria care îl are în centru pe micul vrăjitor Harry Potter perspectiva Bibliei este foarte clară:
• Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrajitor, de descântator; nimeni care să întrebe pe cei ce cheama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului” (Deuteronom 18:10-12).
• Căci neascultarea este tot atât de vinovată ca şi ghicirea” (1 Samuel 15:23)
• Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute, şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necuraţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, discordia, mânia, neînţelegerile, dezbinarile, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibarile, şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moţteni Împaraţia lui Dumnezeu.” (Galateni 5:19-21)
• Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli, şi toţi mincinoşii, partea lor este in iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.” (Apocalipsa 21:8)
În ceea ce priveşte seria Twilight lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că Biblia nu vorbeşte atât de direct despre vampiri şi vârcolaci, aşa că o să încerc să dau o mână de ajutor. Să o luăm de la început!
Twilight prezintă povestea de dragoste dintre adolescenta Bella Swan şi simpaticul vampir Edward Cullen. Intrigile, scandalurile, bătăile, actorrii super-simpatici fac ca povestirea să fie citită pe nerăsuflate. Însă, din punct de vedere spiritual, povestirea este extrem de periculoasă. Personal, cred că atât seria Harry Potter cât şi Amurg au o puternică influenţă demonică, iar simpatia faţă de subiectul în sine, mai mult decât faţă de personaje, poate deschide o uşă înspre ocultims, spiritism şi chiar satanism. Este uimitor felul în care s-a născut ideea scrierii quadrilogiei Twilight. Autorarea, Stephenie Meyer susţine că ideea i-a venit în somn, pe 2 iunie 2003. „M-am trezit dintr-un vis foarte ciudat. În visul meu, două persoane aveau o conversaţie foarte intensă în mijlocul unei păduri. Una dintre ele era o fată adolescentă. Cealaltă era uimitor de frumoasă şi strălucitoare, era, de fapt, un vampir. Discutau despre lucruri precum faptul că se îndrăgostiseră una de cealaltă şi despre faptul că băiatul vampir se simţea irezistibil atras de sângele frumoasei adolescente, dar se chinuia din răsputeri să nu o ucidă.[1]

Un vampir „uimitor de frumos şi strălucitor”? Vă spune ceva lucrul acesta, în special celor cărora aţi citit Biblia? Acestea sunt exact cuvintele care-l descriu pe Satan. Biblia spune că Satan se poate deghiza într-un înger de lumină, frumos şi strălucitor (2 Corinteni 11:14), ceea ce reprezintă descrierea perfectă a caracterului lui Edward. Mai mult, toţi vampirii din Amurg au puteri supranaturale diferite: deşii toţi sunt extrem de rapizi, unii pot să prevadă viitorul foarte apropiat, alţii au simţuri olfactive foarte dezvoltate, alţii au abilităţi de războinici ieşite din comun, iar alţii pot citi şi controla gândurile oamenilor. Unele dintre aceste aspecte oculte sunt atribuite lui Satan şi demonilor lui, iar Biblia ne sfătuieşte să nu avem nimic de-a face cu ceea ce ţine de sfera „împărăţiei întunericului” (cf. Coloseni 1:13).
Seria Twilight glorifică ocultul şi deschide poarta spre o formă de spiritualitate întunecată, ceea ce Dumnezeu interzice cu desăvârşire (Deuteronom 18:9). Dar, s-ar putea să spuneţi, şi sunt sigur că unii dintre voi o să spuneţi, că, atât Harry Potter, cât şi Twilight sunt nişte ficţiuni nevinovate ca nu fac nici un rău nimănui şi, prin urmare, nu ar trebui să le caracterizăm critic, ci doar să le urmărim, să ne bucurăm de acţiune şi…gata. Însă lucrurile nu stau chiar aşa. După ce Harry Potter a început să fie ecranizat, vânzarea cărţilor despre magie a explodat. Au luat fiinţă şcoli de magie şi vrăjitorie (fără acreditare) şi sute de tineri au început să le frecventeze, iar unii au alunecat atât de jos încât s-au alăturat grupurilor sataniste.
Referitor la Twilight, după ecranizarea primei părţi a quadrilogiei, s-a sesizat o tendinţă crescândă a grupurilor care studiază fenomenul într-un cadru organizat şi chiar experimentează consumul de sânge. [Este suficient să daţi un search pe google şi vă veţi convinge singuri.] Joseph Laylock, autorul unei cărţi despre „vampiri contemporani” explică faptul că aceştia se caracterizează ca fiind persoane cu deficienţe de energie şi au nevoie de consumul de sânge pentru a suplini aceste deficienţe. Nu vi se pare interesant că în Levitic 19:26 interdicţia consumului de sânge este pusă în acelaşi verset cu interdicţia de a umbla după lucruri oculte? Iată ce spune textul: „Să nu mâncaţi nimic cu sânge. Să nu ghiciţi după vârcolaci…”
O altă idee periculoasă pe care o regăsim în Amurg este cea a „salvării”. Când Carlise, capul familiei de vampiri care o protejază pe Bella, l-a transformat pe Edward în vampir, spune că „l-a salvat”, iar Edward spune despre sine că „a fost născut din nou”.[2] Alice, una dintre memebrele acestui clan, aseamănă procesul răspândirii sângelui otrăvit prin corpul ei, cu cel al transformării, al vindecării sau schimbării. „Inima trebuie să înceteze să mai bată, iar procesul convertirii să înceapă, spune ea.”[3]
Otravă vindecătoare şi transformatoare? Demonizare văzută ca „naştere din nou”? De unde şi până când? Isaia spunea în urmă cu 2.700 de ani: „Vai de cei ce numesc răul bine şi binele rău, care spun că întunericul este lumină şi lumina întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceaţă şi dulceaţa în loc de amărăciune. Vai de cei ce se socotesc înţelepţi şi se cred pricepuţi” (Isaia 5:20).

Această răsturnare a valorilor nu este deloc întâmplătoare în ficţiunea lui Stephenie Meyer. De exemplu, imaginea de pe coperta primului volum, în care două mâini ţin un măr pe care-l oferă celor ce se apropie de carte, este împrumutată din naraţiunea biblică a Genezei referitoare la pomul cunoştinţei binelui şi răului, despre care Dumnezeu spusese că, în ziua în care Adam şi Eva vor mânca din el, vor muri negreşit (Geneza 2:17). Meyer spune: „Mărul de pe coperta primului volum Twilight reprezintă fructul interzis, pentru că întotdeauna am fost atrasă de expresia „pomul cunoaşterii binelui şi răului. Nu este aceasta ideea după care tânjeşte Bella? O cunoaştere a ceea ce este binele şi răul… Îmi place ideea simplităţii imaginii. Pentru mine, înseamnă: ALEGERE.”[4]
Ideea autoarei Twilight nu este altceva decât un ecou al Satanei din Eden: „Hotărât că nu veţi muri. Dar Dumnezeu ştie că, în ziua în care veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul” (Geneza 3:4-5). Meyer face parte din cultul mormonilor, care vede căderea lui Adam şi a Evei în păcat ca „o cădere în sus”, o cădere necesară, pentru că în felul acesta, omenirea a putut cunoaşte singură calea spre deificare. Ideea este perfect ilustrată în carcaterul Bellei, care îşi depăşete condiţia umană şi devine, în cele din urmă, un vampir frumos şi perfect; devine o zeiţă – ceea ce reprezintă doctrina de bază a mormonismului: deificarea. Acesta este mesajul seriei Amurg: omul poate trăi veşnic fericit fără a avea o relaţie personală cu Dumnezeu şi fără a fi necesară iertarea de păcat şi mântuirea prin Domnul Isus Cristos.
Dincolo de faptul că mulţi sunt confuzi în ceea ce priveşte existenţa vampirilor sau vârcolacilor, şi cărora trebuie să le spunem că, din perspectivă biblică aceştia nu există cu adevărat – adică nu există persoane nemuritoare, care să se hrănească cu sângele altor persoane – [excenticitatea celor care se declară vampiri şi consumă sânge este cu totul altceva, este o formă de satanism, de imitare a unui model diabolic de a fi]; dincolo de supra-idealizarea acestei poveşti de dragoste cu steroizi, un exemplu cât se poate de evident de pornografie emoţională; dincolo de felul bolnăvicios şi batjocoritor în care Meyer se joacă cu cuvintele şi conceptele biblice – vezi „And so the Lion fell in love with the Lamb” – referire directă la vremurile mesianice în care leul şi mielul vor locui împreună, cel mai mult mă deranjează lipsa de discernământ a unor creştini care văd în povestea de dragoste din Twilight, echivalentul biblic al relaţiei dintre Cristos şi Biserică. Blogosfera abundă în mesaje şi comentarii ale unor creştini care spun că vampirul Edward Cullen este întruchiparea lui Cristos, iar Bella cea a Bisericii. Am citit despre grupuri de tineri creştini care au urmărit filmul împreună şi apoi au tras concluzia pe care am amintit-o. Şocant! Apostolul Pavel spunea că trebuie să fim vigilenţi ca „Nimeni să nu ne fure cu… o amăgire deşartă…” (Coloseni 2:8).
C.S. Lewis spunea că: „Dacă Satan nu poate convinge pe cineva că el nu există, va încerca să-l fascineze cu ceea ce face.”

1. http://www.stepheniemeyer.com/twilight.html
2. Stephenie Meyer, Twilight, p. 342.
3. Ibid., p. 414
4. http://www.stepheniemeyer.com/twilight_faq.html
Tags: Biblia, Twilight, Amurg, Satanism, ocultism, spiritism, Edward Cullen, Bella Swan, Stephenie Meyer, vampiri, varcolaci

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

septembrie 2010
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d blogeri au apreciat: