you're reading...
mana de luni

LEGILE SECERIŞULUI APLICATE LA LOCUL DE MUNCĂ

LEGILE SECERIŞULUI APLICATE LA LOCUL DE MUNCĂ

de Robert J. Tamasy

Pentru mulţi dintre noi, implicaţi în afaceri sau în diverse activităţi profesionale, viaţa ţăranului este departe de fi un model de referinţă. Dacă suntem însă puţin mai atenţi, observăm că multe dintre principiile de bază din agricultură se pot aplica foarte bine în activităţile noastre la locul de muncă. Spre exemplu, la fel cum un ţăran cultivă pământul – pregătindu-l pentru semănat – şi în afaceri trebuie să ’’cultivăm’’ relaţii cu potenţialii clienţi, încercând să-i convingem că produsele sau serviciile noastre sunt mai bune decât ale firmelor concurente.

Un alt principu se referă la ceea ce unii au numit ’’legile secerişului.’’ Oricine a petrecut un timp la ţară înţelege imediat aceste legi şi nu este nevoie de experienţă sau studii superioare de specialitate pentru a le aprecia importanţa. Aceste legi sunt scrise în Noul Testament al Bibliei, în capitolul şase din Epistola către Galateni.

Seceri ceea ce ai semănat. Dacă plantezi seminţe de morcovi, vor creşte morcovi. Dacă plantezi seminţe de napi, vor creşte napi. Aplicând acest pricipiu în afaceri, dacă demonstrezi că nu eşti o persoană de încredere – faţă de angajaţi, clienţi sau furnizori – şi ei îţi vor răspunde cu neîncredere. Pe de altă parte, dacă tratezi oamenii cu amabilitate şi compasiune, ai toate şansele ca şi tu să fii tratat de ei în acelaşi fel. “Ce seamănă omul, aceea va şi secera” (Galateni 6:7).

Recolta apare în anotimpuri diferite. Chiar şi un grădinar amator ştie că nu poţi planta seminţele într-o zi şi să găseşti plantele crescute, mature, în ziua următoare. Tot la fel, ’’sămânţa’’ pe care o semănăm astăzi – bună sau rea – nu va încolţi şi nu va da rod decât mai târziu, cândva în viitor. Auzim de atâtea ori despre oameni de afaceri care trebuie să suporte consecinţele unor decizii nesăbuite luate cu ani de zile înainte. Ei cred că ticăloşiile pe care le-au făcut au dispărut, însă mai devreme sau mai târziu, ele vor ieşi la iveală. Dacă însă aşezăm pe primul loc în munca pe care o facem virtuţi ca integritatea şi excelenţa, după un timp, vom culege ’’roadele’’ devotamentului nostru faţă de aceste standarde etice înalte. “Căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală” (Galateni 6:9).

Seceri mai mult decât ai semănat. Dacă ai semănat un bob de porumb, te aştepţi să crească mai mult decât un singur bob de porumb. Poţi anticipa că vei obţine mai mulţi ştiuleţi de porumb pe o singură tulpină. Aplicând acest principiu în afaceri, dacă vom face tot posibilul ca un client să fie mulţumit, putem spera că datorită experienţei iniţiale pozitive, el va reveni şi vom face multe alte tranzacţii pe viitor. Dacă însă vom alege scurtături şi vom încerca să facem economii oferind mai puţin decât am promis, să nu ne mirăm atunci când angajaţii sau clienţii vor căuta să ne înşele la rândul lor, ori de câte ori vor avea ocazia. “Cine seamănă în firea lui pământească, va secera din firea pământească putrezirea; dar cine samănă în Duhul, va secera din Duhul viaţa veşnică” (Galateni 6:8).

Vei obţine recoltă dacă perseverezi. Oricine poate avea o idee bună. Oricine poate începe o afacere interesantă sau porni pe calea formării unei cariere profesionale promiţătoare. Însă doar cel care perseverează, puternic motivat viziunea sa, va reuşi să depăşească toate obstacolele. Ar fi absurd ca ţăranul sau fermierul care a cultivat pământul, l-a însămânţat şi l-a irigat, să nu fie interesat de recolta obţinută în urma muncii lui. Cine ne poate garanta succesul în afaceri sau in carieră dacă noi nu rămânem consecvenţi până la capăt, când visele noastre pot deveni realitate? Până şi cei mai de succes antreprenori au avut parte de eşecuri şi descurajare. Ei însă au reuşit pentru că au rămas concentraţi pe obiectivele lor, chiar şi atunci când circumstanţele le-au fost împotrivă. “Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală” (Galateni 6:9).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Ai petrecut vreodată mai mult timp la ţară? Dacă da, ai observat principiile menţionate în acest articol?

2. Eşti de acord cu afirmaţia că “legile secerişului” pot fi aplicate în domeniul profesional şi afacerilor? De ce da sau de ce nu?

3. Care dintre cele patru principii descrise în acest articol, ţi se pare mai semnificativ?
4. A fost vreunul dintre ele care să te surprindă sau la care să nu te fi gândit până acum? Dacă da, care dintre ele?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Matei 9:37-38, 13:24-32, 25:14-30; Marcu 4:1-20; Ioel 1:11

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi http://www.leaderslegacy.com .

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel 0257 259 248, e-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

octombrie 2010
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat: