you're reading...
diverse

Cum am ajuns aici? (Străjuiţi de impostori) III – Criza teologică 1

Posted on decembrie 10, 2010 by Marius David

Acest text este o continuare a textelor de AICI şi de AICI.

Criza liturgică şi criza etică sînt numai o treime din iceberg, vîrful. O profundă criză teologică este adevărata cauză şi pentru cele ce se întîmplă în slujbele noastre (liturghia) şi pentru cele ce se întîmplă în afara zilei liturgice (criza morală), în viaţa “de fiecare zi”, în casele, în agora, la slujbele noastre.

Voi încerca să trasez cîteva linii de tensiune pentru un timid început de analiză a situaţiei speculate de grupuri paraeclesiale de tipul străjerilor.

 

1. Teologia evanghelică românească între trinitarianism şi cristo-pneumatologie.

Teologia evanghelică românească s-a dezvoltat prin reacţie, în primul rînd faţă de teologia ortodoxă. Voi reveni asupra acestu aspect. Neglijînd teologia fundamentală în favoarea unei teologii “de urgenţă” salvifică, teologia evanghelică, mai ales cea neoprotestantă, a dezvoltat o cristologie foarte gonflată în dauna unei teologii (în sens propriu, doctrina despre o Theos o Pater) în penumbră şi a unei pneumatologii axfisiate. Pneumatologia, chiar cea dezvoltată de cultul penticostal, este mai degrabă o încercare de motivare a unor practici decît un discurs derivat dintr-o teologie trinitară coerentă, consistentă şi consecventă în ea însăşi.

mai departe AICI

 

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

decembrie 2010
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d blogeri au apreciat: