you're reading...
diverse

Raspunsul unui teolog mai tinar – Radu Gheorghita catre Iosif Ton

Public aici, cu permisiunea lui Radu Gheorghita, ultimul sau mesaj public catre Iosif Ton.

* * *

Draga frate Iosif,

Mulţumim pentru mesajul trimis şi pentru clarificările suplimentare.  Înainte să vă răspund, vreau să apreciez tonul decent al dialogului din ultimele mesaje, şi să vă conving că nu-l iau ca pe ceva de apucat.  În ce mă priveşte, am dorinţa de a-l menţine la aceiaşi parametri.  Sper ca cel puţin acest lucru bun să iasă din tumultul ultimelor săptămâni … că teologii români ştiu şi să dialogheze în mod decent, nu doar să se certe şi să se cotonogească în public.  Ideal ar fi să stăm laolaltă la o şedere în care să dezbatem aceste chestiuni; în lipsa acestui lux, trebuie să ne mulţumim cu internetul, nu tocmai mediul ideal pentru un dialog substanţial. Voi relua acest lucru spre final.

sursa Danut Manastireanu AICI

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Un gând despre &8222;Raspunsul unui teolog mai tinar – Radu Gheorghita catre Iosif Ton&8221;

  1. Frate Gheorghita
    E foarte frumoasa apologia dumneavoastra pentru calauzirea prin Cuvant. Dar hai sa trecem de la teorie la practica ca stiti cum este, teoria ca teoria dar practica ne omoara.
    Sa luam un caz concret: un tanar student la teologie, la Oxford, intr-una din perioadele cele mai negre ale comunismului, prin anii 70 sa zicem. Esti pus in fata unei alegeri dificile: ce sa faci? sa te intorci in tara, acolo unde te poate astepta persecutie si poate inchisoare sau sa te duci in America? Cum poti sa primesti o calauzire de care sa fii sigur ca vine de la Dumnezeu si nu din imaginatia ta, daca doar Cuvantul este singua modalitate prin care Dumnezeu calauzeste pe crestini? Ce ai fi facut tu in locul fratelui Ton in acea situatie ca banuiesc ca ti-ai dat seama ca despre el este vorba. Ai fi deschis Biblia la intamplare si ai fi vazut ce iti ‘spune Domnul’ asa cum multi fac? Asta insa nu e calauzire prin cuvant ci ghicitorie. Sau, ca multi alti pastori, ai fi spus: Domnul mi-a dat o oportunitate sa scap de iadul comunist si sa ma duc in lumea libera. Sau poate ca nu ti-ai fi pus nici o intrebare si ai fi plecat in America. Ei uite ca sunt momente si situatii in viata, cand o decizie buna sau rea iti va schimba intreaga viata si poate si destinul vesnic. In acele momente ai nevoie de o calauzire clara venita de la Dumnezeu si Ton a avut-o, prin acea voce interioara sau audibila, nu stiu exact. Daca Ton nu ar fi ascultat vocea si ar fi plecat in America nimeni nu ar mai fi auzit de Ton astazi, dar asta nu ar fi fost problema. Miile de oameni care s-au pocait ascultand predicile lui Ton ar fi ajuns in iad.
    Sa-ti dau si un exemplu negativ, Liviu Olah. A fost chemat de Dumnezeu sa faca o lucrare de trezire spirituala. Cat timp a stat in planul lui Dumnezeu, Dumnezeu i-a dat toata puterea de care a avut nevoie. A avut insa un moment de slabiciune, cand securitatea i-a interzis sa mai predice si atunci el a deciz sa emigreze in America. Nu asta a fost voia lui Dumnezeu pentru el. In America, Liviu Olah a ajuns un nimeni. Beni Faragau spunea in una din predicile lui ca la prima vizita in SUA l-a vizitat pe Liviu Olah si a intalnit un batranel amarat si necajit,fara bucurie in suflet,un om care si-a ratat chemarea. Asa ca vezi ca de la teorie la practica e distanta cam foarte mare.

    Scris de george | 12/13/2010, 2:05 pm

calendar

decembrie 2010
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d blogeri au apreciat: