you're reading...
culte aprobate

Grave abateri doctrinare la adunarea generală electivă la Biserica Baptistă Betel din Timisoara Problema nr 2

Grave abateri doctrinare  la adunarea generală electivă la Biserica Baptistă Betel din Timisoara

Problema nr 2.  Participarea membrilor bisericii la adunarea generală

Participarea membrilor la deciziile adunării generale a bisericii este un drept, o libertate si o respnsabilitae a fiecărui credincios baptist.  Fenomenul care se întîmplă în ultimii ani este că tot mai puțini membrii parcicipă și doresc să ia parte la schimbările necesare în dinamica bisericii locale.

Am cătat să descoperim cauzele reale ale acestui fenomen și dorim să vă expunem parte din ele.

Reporter: Ati participat la adunarea generală de duminică?

Intelectual  baptist IB (30 ani): Da, sunt de 10 ani membru în acestă biserică și a fost prima și ultima oara cînd am participat.  Această adunare de duminică mi-a demosntrat de ce nu vor membrii bisericii să se implice sau de ce nu sunt lăsați să participe la deciziile si slujirea din biserică.

Reporter: wauw, mă socați, de ce spuneți asta? De 10 ani nu ați participat la nici o adunare bisericească, acuma mergeți pentru prima dată și afirmați că nu o să mai mergeți niciodată?

Mi se pare scandalos dea dreptul…

IB: Da, așa este. Haideți să le luam pe rând. Am făcut parte din mai multe organizatii, consilii de administratie, firme etc mai bine de 10 ani. Înainte de fiecare adunare generală cerută de Statut si lege, eu primeam de la secretariat o invitatie în plic  recomandată  prin poștă prin care eram anunțat de data , ora și ordinea de zi. De la Biserica Betel  în 10 ani nu am primit niciodată această inștiintare normală( adică de bun simț- față de mine care contribui si financiar) și legală- conform statutului de organizare a oricărei entități funcționale.

Reporter: Doar asta să fie singura cauză?

IB: Nu. Sunt multe alte cauze care m-au detrminat duminică să iau această decizie. Conform legii cultelor activitatile bisericilor sunt publice și în  slujba comunității locale. Biersica este o institutie d edrept public si nu privat cum mi-au demponstrat organizatorii de duminică. Asta înseamnă transparență, acces liber, decizii democratice, etc.  Primul lucru care ne-a șocat pe toți a fost că pastorul Tutac Samy  inainte d ea incepe adunarea acerut cu voce ridicată celor de la echipa tehnică să întrerupă instalațiile de înregistrare audio video.  Dacă ar fi fost transparență, si se lucra fără manuși si totul legal atunci nu ar fi fost nevoie nici macar să sugereze să se oprească aparatele de inregistrare. Atunci mi-am pus pentru prima oara problema daca fac parte dintr-o biserică sau dintro sectă?????!!!!!

Reporter: Dar poate ca regulamentele interioare ale bisericilor specifică ca rufele să se spele în familie nu pe strada sau bloguri, ce zice-ți de asta?

IB: Da, posibil. Uneori pare normal sa faci sedințe cu ușile închise. Dar într-o biserică baptistă unde totul este gol și descoperit înaintea lui Dumnezeu… și se lucrează cu Duhul Domnului ar trebui ca totul sa fie transparent, public și accesibil tuturor. Pe mine m-au învățat părinții să nu port măști. O mască la biserică, una pe stradă, alta la scoală, alta la job, alt ain reltie cu soția sau copiii. Credinciosul baptist trebuie sa fie în exterior ceea ce este in interior. Ori ești născut din Dumnezeu ori nu ești nascut din nou. Baptiștii nu sunt oameni dublicitari.  Duminică pastorii mi-au arătat adevărata lor mască- IPOCRIZIA

Dar, să revenim la dicuția inițială. O altă problemă care am observat-o este numărul necesar de participanți pentru ca o adunare generală să poata avea loc. Conform statutului trebe să fie jumatate plus unul din media participantilor la biserica in 6 -12 luni. Duminica secretarul  prezbiter Doru Matei bisericii a spus ca media participarii la serviciile bisericii  a fost de 48%. Din 1300 membrii inscrisi in registru 48% inseamna aproximativ 624 membrii, plus 1 =625. La adunarea au fost 255-257  prezenti. Deci conform statutului adunarea a fost nestatutara. Trebuia să avem cel puțin 313 participanti. Totuși peședintele de zi a sfidat Hotararea Congresului Uniunii Bisericilor Crestine baptiste din Romania și hotararea Guvernului Romaniei de validare a statutului.

Deci sună a abatere de la doctrina baptista.

Mai grav este că duminică a fost adunare generală electivă. Care prin cele arătate mai sus din punct de vedere juridic este nula de drept. Oamenii aleși s eamagesc siguri și ne amagesc și pe noi că au fost aleși de Duhul Sfânt…..

Reporter: Cum să faci adunare generală electiva cu 255 membrii din 1300 ?

IB: Simplu. Duminică nu s-a mai pus aceasta problemă. Dar ce am văzut și mi se pare mai grav a fost ca cei din comitet au venit deja cu listele ptr noul comitet deja tiparite….si nu au mai dat voie adunarii genrale sa adauge persoane noi pe lista chiar daca au mai fost propuneri facute. Am ințeles că intr-o joi seara a a vut loc un sfat fratesc cu mai putin de 200 de persoane și au fost propuși mult mai mulți pentru liste. La votare acele persoane nu s-au regasit pe listele de vot și nici nu s-a spus exact de ce nu se regasesc. Ma gandesc ca nu au fost aprobate d e PDL?

Deci adunarea generala  care este organul suprem de conducere a fost desfintat de pastori si comitet. Acesta este abuz, discriminare și folosire autorității date de biserică unor persoane pentru subminarea autorității date de Dumnezeu adunării  bisericesti.

Ce au facut pastorii prin asta ?  As vrea sa redau o expresie folosită de pastorul Samuel Tutac care din nefericire este si membru și in Consiliul Uniunii Baptiste- citez: puteti hotărâ ce vreti voi că hotărârile noastre( ale pastorilor si comitetului) sunt suverane.

Au demonstart ca doctrinele baptiste sunt doar un steag folosit si fluturat in predici de la amvoane și cand sa fie puse in practică sunt sfidate cu nerusinare. Apoi au atentat la credinta membrilor din bisericile baptiste si anume – credinta în preotia universala a tuturor credincioșilor- prin care  li se dă dreptul ,libertatea și responsabilitatea, fiecărui credincios să interpreteze și să aplice Sfanta Scriptura în comunitatea locala după cum îl călăuzește direct Dumnezeu. Modelul propus de pastori și aplicat la adunare generală este unul autoritar/ catolic-episcopal-  extras din democratiile socialiste citez din dr Paul Negrut- responsabil cu educația in Uniunea Baptistă.

In secolul 21 sa vii cu un astfel de model sfidator la integritatea intelectuala a membrilor bisericii și să încerci să le schimbi credința în Dumnezeu introducând cultul personalității pastorilor este strigător la cer….

Reporter: Doar dumneavoastră ati fost afectat de aceste comportamente sectare, nebiblice, nestatutare si nedemocratice?

IB: NU doar eu. Nemultumirea este generală. Toti participanții au început să murmure și să-și manifeste indignarea. Dar le este teama să spună public ca s anu-i excludă din comunitate.

Dar nu s-au oprit aici.  Au trecut pe liste persoane care nu corespun standardelor cerute de Biblie pentru functia de prezbiter. In bisericile primare au fost aceleași probleme. Fiecare lider a incercat sa-si puna neamurile, prietenii sau sponsorii în funcții de conducere nemaținâdu-se cont de maturitatea lor spirituala și de reputația din famile sau comunitate. Apostolii călăuziți de Duhul lui Dumnezeu au reglementat aceste probleme prin epistolelel trimise bisericilor locale. Citiți epistolele pastorale unde ne sunt descrise calificarile episcopilor, prezbiterilor si sau diaconilor.( Timotei, Tit, Petru, Ioan)

Reporter: Care calificări nu au fost indeplinite?

IB:  Vorbiți de bine  si plini de Duhul Sfânt– este prima  dintre ele. Mulți au fost prinși cu mâța în sac( Dare de mita, neinregistrarea banilor în contabilitatea bisericii, munca la negru ex.  Prezbiterul casier Cota Avraam si-a angajat si platit baiatul( Cota Flavius) ca si portar al biserica timp de trei ani fara carte de munca,etc). Apoi au fost pusi pe liste 2 persoane care au fetele divortate –prezbiterul  Doru Racoviceanu( responsabil cu inchinarea in biserică) si Sentici Vasile- prezbiter onorific chiar.

La Betel avem traditie deja la capitolul divorturi în familiile lucratorilor. Pe vremea când era pastor Ioan Trif- a fost lăsat să slujească chiar daca prima fata i-a divorțat. Apoi la scurt timp dupa decesul dânsului a divorțat și a doua fată- Lidia Trif( fosta Filipescu). Pastorul care a urmat dupa dânsul Petru Dugulescu a a vut parte de aceeși soarta. Ba chiar a facut infarct când Ligia fiica cea mare i-a comunicat că bagă divorțul.( în ciuda a ceea ce ascris presa ca din cauza dosarelor scoase de la securitate) si exemplele pot continua… dar nivelul moral al bisericii merge din ce in ce mai jos… divorturile se intetesc si chiar sunt indicate de catre pastori -cu astfel de oameni alesi pusi în față orice este posibil. Este o palma grava dată generațiilor care vin prin exemplul de credință idolatră a celor din conducerea spirituală a bisericii.

Reporter: O să mai rămăneți membrii la această biserică?

IB:  Să stiți că ne-am pus serios această problemă gandindu-ne la viitorul copiilor noștrii.

Reporter: Ceea ce îmi spuneți dumneavostră este foarte trist. Ieri am mai vorbit cu încă trei familii  și mi-au mărturisit același lucru. Cu tristețe în inimă si aprope cu lacrimi în ochi se întrebau cuce  se mai  deosebesc baptiștii de alte culte dacă și in adunările bisericești se întâmplă ca și la partide…???? Ce este greșit în teologia și eclesiologia bisericii de încă se mai apeleaza la abuzuri, discriminări și manipulări publice…cu zambetul pe buze?  Nu au fost bătrâni spirituali în adunare care să se ridice și să îndrepte situația?

ID:  Într-adevăr liderii/bătrânii spirituali ai bisericii lipsesc cu desăvârșire.  În anii trecuți au afut grijă cei din actuala conducere să-i alunge. Abaterea de la doctrina baptistă este vizibilă mai ales în cadrul adunărilor generale cu ușile închise.

Reporter: Care credeți că este cauza acestor abateri doctrinare?

IB:  Este simplu. Dumnezeu ne-a avertizat  prin proorocul Ieremia în capitolul 2

13 căci poporul Meu a săvârşit două rele: M-au părăsit pe Mine, Izvorul apelor vii, şi şi-au săpat puţuri, puţuri sparte, care nu pot ţine apă.

Aici observam 2 păcate capitale :

1)      departarea de IZVOR- Isus Logosul Intrupat si revelat In Biblie

2)      puțurile sparte care nu țin apă

Când te adapi din programe teologice ieftine, vândute din 6 în 6 luni la conferițele gratuite sau foarte scumpe unele, organizate în parteneriat cu sponsorii noștrii,  pe la festivare si seminarii de trezire spirituală gen ( Vezi conferintele Iosif Ton, summituri  de lidership, conferinte de tineret, inchinare, etc) este normal ca biserica locala și slujitorii ei să nu aibă o coloană vertebrala dreapta, ci indoită de atatea aplecări/slujiri de săpat puțuri – dar și de scos apa din ele în detrimentul slujirii bisericii locale și a membrilor.

Reporter: Am înțeles. Textele alese de dumneavostră sunt concludente. Dar asta se întâmplă de la nașterea bisericii în ziua de Rusalii. Dealungul istoriei Biserica  Creștină s-a depărtat de multe ori de Izvor… Care credeți că este remediul?

IB:  În primul rând cred că direcția dată din conducerea Cultului este una greșită. Lipsa unui lider integru și cu influență, înconjurat de o echipă dcu viziune dar si coloana vertebrală ( spun asta analizand ce se intâmplă in bisericile lor locale pe care le păstoresc). Deseori  echipa de conducere a fost interesată de a a trage focul pe turta lor.( Vezi parteneriate/fonduri/festivale,etc)  Exepmlul olor face ca ceilalti lideri de biserici să multiplice aceste tipare și să folosească erorile de sitem( puțurile) în folosl propriu și în detrimentul bisericilor locale. ( liderii locali si-au deschi ONG uri paralele cu bisericile)Nesanctionarea acestora la timp  cum este cazul Tutac Sami pentru abuzuri repetate în cadrul bisericii locale în ultimii 15 ani- doar că este membru în consiliu Uniunii și simpatic unora… ( pasaportul de serviciu, masinile inscrise ilegal pe biericir, rugam a se vedea  predicile cu 2 intelesuri, asocierea cu Iosif Ton, cumetriile cu cei de sus(varu din conducerea cultului) si cei de jos( membrii de comitet- neamurile), afilierea la PDL prin interpusi,  asocierea in /cu ONG uri  care nu faca casa buna cu baptistii, etc). Eu văd ca si primă soluție schimbarea acestor lideri.

Reporter: Dar duminica adunarea genrală de ce nu a schimbat acești lideri? Nu se stie despre ei? Nu se vede ce fac în spatele cortinei?

IB:  Cum vă spuneam la început adunarea generală nu este informată corect. De 10 ani nu s-a făcut în biserica noastră niciodata evaluarea lucrării si a lucrătorilor. Teologoia este tare colorata. De două  ori am fost mințiți ca presedintele Cultului – Otniel Bunaciu a indicat pastorilor să nu se faca evaluări le anuale conform statutului ca să nu se creeze dezbinări- citez din Samuel Tutac. Ori din alte surse apropiate presedintelui cultului mi s-a comunicat ca nu s-au dat astfel de indicații.  Minciuna este o altă problemă a liderilor de biserici.

Reporter: Cum, mint liderii bisericilor? Nu-mi vine să cred….

IB:  Imi amintesc cu durere perioada când au ieșit dosarele de la securitate  ale unor pastori despre colaborarile lor de bună voie.  După revoluție au fost întrebați de multi și majoritatea au negat. După iesirea la suprafață a trecutului unii și astazi mai neagă. Alții au scris cărți împotriva dosarelor proprii. Dar istori a demonstrat ca au mințit grosolan. Minciuna este o alta problema a liderilor. Mint în predici. Mint în confruntarile personale. Si mai grav încearcă să-i denigrze public pe cei care le scot minciunile la iveală și chiar pe unii  i-au exclus. Acestea sunt grave abateri de la doctrina baptistă. A Biblia spune că diavolul este Tatăl mincinoșilor. Din dorința de ași păstra posturile, de a controla mințile credincioșilor, de a aduna bani și controla deciziile o fac fără scrupule. Machiavelismul ste vioara intâi la ei…Dac este pentru un scop nobil…nu mai conteaza mijloacele…

Reporter: Acum vă înțeleg dorința dar și motivele  de a vă muta la altă biserică. Dar credeți că la altă biserică găsiși altfel de lideri? Sau dacă îi schimbați pe aceștia vin alții mai buni?

IB: Da cred, mai sunt biserici baptiste în oraș în care liderii nu s-au lăsat corupți de bani, de putere sau de femei. Sunt biserici care respectă membrii încă de la intrarea în biserică prin crearea contextului de a se simti bine veniți , bine primiți și importanți în comunitatea aceea. De ex. Casierul elibereaza chitanță pentru donațiile date fără ca donatorul să ceara și sa astepte 3-5 zile s-o primească…????

Alt exemplu:  Prin implicarea tuturor membrilor în slujirea din biserică după ce si-au descoperit darurile spirituale…prin promovarea proiectelor membrilor bisericii locale in fatța bisericii și nu doar a proiectelor americanilor –prietenii pastorilor, etc.

Reporter: Multumesc pentru aceasta fațetă noua descrisă aici și modul holistic de abordare. Când găsești biserica descrisă de tine mai sus să mă anunți si pe mine ca vin si eu la ea…  îmi spunea unul dintre pastorii demagogi  din generatia noastră.

Acesta este un mit des folosit de lideri pentru a abate  atentia celor seriosi si dornici de lucrare. Concluzia este ca aceste abateri dese de la doctrina biblica al liderilor baptisti au loc pentru ca s-au departat demult de  Ivor unde Invătătura biblică este curată și se adapă din puțuri confesionale cu multe ape tulburi.  Văzând  și trăind efectele acestor învățături  doctrinare gresite dar și tipare comportamentale nesănătoase este normal ca oamenii să plece înspre alte comunități creștine. Dureros este că unii întorc spatele Dumnezeului revelat în Scriptură și se îndreapta spre alte religii orientale sau chiar islamice.

V-ați gândit domnilor pastori/prezbiteri că prin astfel de tehnici vă alungați oile alienate deja  din turma exact în mijlocul lupilor, în loc  să le îngrijiți cu drag și să le spălți piciorele rănite?

Cum veți putea sta în fața scaunului de judecată la Judecata finală?

Veți da vina pe context, pe diavolul, pe partidul de guvernământ, pe neveste, pe conjunturi  sau pe alții?

Nouă ne pasă de viitorul copiilor noștrii deaceea nu acceptăm abuzurile. Am hotărît să ne mutăm la altă biserică. Stimați cititori opriți abuzurile…stă în puterea voastră…

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

martie 2011
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d blogeri au apreciat: