you're reading...
diverse

TRAIAN BĂSESCU PREŞEDINTELE ROMÂNIEI- respinge actuala formă a legii parteneriatului social între stat și biserică

COMUNICAT DE PRESĂ
(05 aprilie 2011)

REF: Cererea de reexaminare asupra Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis marţi, 05 aprilie a.c., Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, cererea de reexaminare asupra Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale.

Vă transmitem textul integral al cererii:

Bucureşti, 5 Aprilie 2011

Domnului Dan Mircea GEOANĂ
Preşedintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale

Motivele cererii sunt următoarele:
1. Legea transmisă spre promulgare reglementează finanţarea din fonduri publice a programelor iniţiate de culte pentru dezvoltarea şi derularea de servicii sociale şi acţiuni caritabile, precum şi pentru formarea şi instruirea corpurilor de voluntari care activează în domeniul asistenţei sociale. Considerăm că statul ar trebui să încurajeze mai mult inserţia socială a persoanelor care beneficiază de programele de servicii sociale în cadrul familiilor şi nu în cadrul unor unităţi de asistenţă socială.

2. În prezent, prestarea de servicii de asistenţă socială de către entităţi non-guvernamentale, în parteneriat cu autorităţile publice, este reglementată prin Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială. Potrivit art. 2 al acestei legi, nivelul subvenţiilor acordate nu poate depăşi costul mediu lunar de întreţinere, pe persoană asistată din unităţile de asistenţă socială de stat, cu profil similar, organizate ca instituţii publice. Conform prevederilor legii transmise spre promulgare, cultele care desfăşoară activităţi de asistenţă socială beneficiază de o subvenţie de până la 80% din valoarea proiectului aprobat. Astfel, legea instituie un tratament diferenţiat în acordarea de finanţare publică între culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte şi celelalte organizaţii neguvernamentale care prestează activităţi caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de altă parte.

3. Articolul 15 al legii transmise spre promulgare stabileşte ca procedura de finanţare prevăzută de prezentul act normativ să deroge de la prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare. Considerăm că este oportun ca procedura de finanţare derogatoare de la regimul general stabilit prin Legea nr. 350/2005 să fie în mod transparent, expres şi clar stabilită prin prezenta lege şi nu reglementată ulterior printr-o hotărâre a Guvernului, act normativ de forţă juridică inferioară legii. De altfel, stabilirea unor proceduri clare de finanţare în această lege ar fi benefică şi pentru a nu crea impresia unei politizări a modului de acordare a finanţărilor pentru culte la nivelul autorităţilor locale.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, ţinând cont de motivele invocate.


Departamentul de Comunicare Publică
05 Aprilie 2011

sursa http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12846&_PRID=

Anunțuri

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Aprilie 2011
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: