you're reading...
diverse

Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla)

Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla)

de Teofil Stanciu

Beatificarea e o treaptă intermediară, înainte de canonizare. După beatificare, „candidatul” va purta titlul de fericit și va putea fi „ridicat la cinstea altarului” și comemorat în dioceza în care a viețuit și la cerere în alte dioceze. Abia după canonizare (deci când va defeni sfânt), va avea o dată fixă în toate calendarele catolice.

Desigur că va fi contat și vocea poporului care dorea ca procesul de canonizare a precedentului papă să fie cât mai scurt. Nu e vorba însă neapărat de un elan democratic sau de un simplu exercițiu de imagine al Vaticanului. Ci trebuie luat seama și că acest papă a fost, mai mult decât oricare altul, mereu în atenția mass-media din toată lumea. (La câtă râvnă dovedesc paparazzi, cu siguranță i-ar fi putut descoperi pete în cazier.) Prin urmare, vocea poporului constituie, totodată, o necesară atestare – din partea întregii Biserici – a vieții exemplare a fericitului Ioan Paul al II-lea.

Pentru a fi beatificat, era nevoie și de o minune care să poată fi atribuită lui Ioan Paul al II-lea. Pentru martiri (așa cum au fost episcopii greco-catolici din țările comuniste), martijarul în sine era suficient, nemaifiind nevoie și de un miracol certificat. În dreptul lui Ioan Paul al II-lea există mărturia unei călugărițe care s-a vindecat de Parkinson (tocmai boala de care suferea suveranul pontif).

Ridicarea la rang de fericit sau sfânt nu e o chestie facilă. Dosarele candidaților propuși sunt analizate pe îndelete de către Congregația pentru Cauzele Sfinților, proces care se întinde pe durata mai multor ani (și care, de obicei, nu începe mai devreme de 5 ani de la moartea celui pasibil de beatificare).

În cazul în care presupusul sfânt a murit de moarte naturală se observă următorii paşi:

  • Procesul este început de persoanele care au trăit în preajmă şi, ca atare, l-au cunoscut: parohia, congregaţia religioasă, comunitatea în care a locuit, etc.
  • Aceştia, numiţi „Actori”, desemnează o persoană adecvată care să facă cererea înaintea episcopului diecezan pentru a deschide ancheta diecezană pentru o posibilă canonizare. Cel care prezintă cererea este numit „Postulator al Cauzei” şi, dacă „Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor” (organismul Sfântului Scaun care se ocupă cu procesele de canonizare) îl confirmă, devine persoana de referinţă pentru această cauză. Ancheta nu poate începe mai devreme de 5 ani de la moarte (pentru a evita orice entuziasm de moment).  Citiți aici mai multe despre această procedură.

Datorită exceselor din trecut, Biserica Catolică este foarte atentă cum își validează sfinții sau cum certifică miracolele.

Filmulețul care urmează conține imagini de la alegerea cardinalului Karol Wojtyla ca papă, în 1978. El și-a luat numele de Ioan Paul al II-lea, după ce Ioan Paul I murise de puțină vreme în condiții suspecte, după un mandat de numai 33 de zile.

sursa aici

Reclame

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

mai 2011
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: