you're reading...
mana de luni

CAPCANELE AŞEZĂRII OMULUI PE UN ‘PIEDESTAL’


 

CAPCANELE AŞEZĂRII OMULUI PE UN ‘PIEDESTAL’  de Robert J. Tamasy

 

Cine sunt eroii tăi – sau oamenii pe care îi admiri foarte mult şi ţi-ar place să-i imiţi?

 

Toţi avem oameni în jurul nostru pe care-i stimăm în mod deosebit, bărbaţi şi femei care dau dovadă de un nivel înalt al comportamentului în plan personal, profesional şi au realizări deosebite. Există însă o singură problemă a eroilor noştri: sunt oameni – la fel ca şi noi – şi uneori fac greşeli. Ele pot fi mici, spre exemplu raţionamente greşite sau mari – ajungând uneori până la delicte flagrante. Când se întâmplă astfel de lucruri, ne simţim înşelaţi sau chiar trădaţi, pentru că aceşti oameni nu au reuşit să trăiască la nivelul aşteptărilor noastre.

 

Recent, un lider proeminent în industria sa, a făcut exact acest lucru: a luat câteva decizii proaste, eşecurile sale au devenit publice iar integritatea şi etica sa profesională au avut foarte mult de suferit. Fiind unul dintre numeroşii săi admiratori, am fost surprins şi chiar revoltat de aceste dezvăluiri. Nimic nu anticipa căderea în dizgraţia publică a acestui om deşi la drept vorbind – mai devreme sau mai târziu – toţi putem falimenta atunci când renunţăm la valorile pe care le preţuim.

 

Biblia, pe care eu o consider cel mai complet manual alcătuit vreodată pentru conducerea afacerilor şi domeniul profesional, spune foarte clar: “Căci toţi au păcătuit, şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu.” (Romani 3:23). Cuvântul “păcat” înseamnă literal “a greşi ţinta.” Contextul acestui pasaj biblic se referă la ratarea ţintei sau a standardului dorit de Dumnezeu. Eu nu am întâlnit niciodată un om perfect. Tu ai întâlnit vreunul? Desigur că nu. Privind astfel lucrurile, se poate spune că noi toţi ne încadrăm în categoria celor care au “păcătuit.”

 

Având în vedere aceste lucruri, ar trebui oare să trecem cu vederea, să ignorăm sau chiar să iertăm comportamentul greşit? Nu. Cei care se află în poziţii de conducere trebuie să înţeleagă că ei vor fi judecaţi după standarde înalte şi aştepări mari şi că au responsabilitatea de a fi exemple demne de urmat.

 

Totuşi, este exagerat şi nerealist să ne aşteptăm şi chiar să le cerem liderilor să atingă perfecţiunea. Dacă însă ne aşezăm eroii pe piedestaluri, ar trebui să anticipăm că pot cădea de pe acele poziţii înalte. Iată câteva principii din Biblie care au de-a face cu falimentul altora – sau al nostru:

 

Nu te grăbi să-i judeci pe alţii. Adesea, când greşeala cuiva este descoperită, ne grăbim să acuzăm acea persoană. Am putea avea dreptate, însă pentru a nu greşi trebuie să ţinem cont de circumstanţele date.

“Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura.” (Matei 7:1-2).

 

Fii sigur că te uiţi atent la tine însuţi mai întâi. Se spune că avem tendinţa de a fi mai critici cu cei care reflectă propriile noastre defecte şi slăbiciuni. Înainte de a-i condamna pe alţii, fii sigur că nu ai şi tu păcate ascunse. “De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău, şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?… scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.(Matei 7:3-5).

 

Fii atent la propriile tale vulnerabilităţi. Cu ani în urmă, un lider cunoscut a afirmat că domeniul în care nu va falimenta niciodată este cel al relaţiilor. După un an, s-a descoperit că acel bărbat căsătorit a avut o relaţie extraconjugală cu asistenta sa. Cine crede că stă în picioare, să ia seama să nu cadă!” (1 Corinteni 10:12).

 

 

Întrebări pentru dezbatere/meditare

 

 

1. Cine sunt “eroii” tăi? De ce îi preţuieşti pe aceşti oameni? Ce trăsături ale caracterului te-au împresionat la ei?

 

2. Ai experimentat vreodată gustul amar al dezamăgirii provocat de eşecul unei persoane pe care ai admirat-o mult timp? Prin ceea ce a făcut, te-a rănit în mod personal cu ceva? Cum te-ai simţit atunci şi ce simţi acum faţă de acea persoană?

 

3. Ne este de vreun folos să ne reamintim că toţi oamenii – chiar şi cei pe care-i admirăm şi tindem să-i aşezăm pe piedestale – pot face greşeli, intenţionat sau neintenţionat? De ce da sau de ce nu?

 

4. Când îi criticăm pe alţii pentru greşelile sau defectele lor, crezi că este important ca mai întâi să privim cu atenţie la propriile noastre slăbiciuni? Explică răspunsul.

 

 

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la: 

 

 

Psalmi 53:1-3; Proverbe 10:17, 13:18, 14:12, 15:22, 19:20; Isaia 64:5-7; Romani 3:10-12

 

 

 

 

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.leaderslegacy.com .

 

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel 0257 259 248, e-mail:  cbmc@rdslink.ro  Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

 

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

mai 2011
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d blogeri au apreciat: