you're reading...
mana de luni

CINSTEA – O NECESITATE ÎN ORICE PROFESIE

MANA DE LUNI

                                                                                                  6 Iunie 2011

 

CINSTEA – O NECESITATE ÎN ORICE PROFESIE

 

de Robert J. Tamasy

 

Cinstea, se pare, este o trăsătură pe care o asociem anumitor profesii mai mult decât altora. Spre exemplu, ne aşteptăm ca doctorii să fie cinstiţi. La fel profesorii, persoanele din conducerea executivă a băncilor, clerul bisericesc şi contabilii. Poate că de aceea, în rarele ocazii când auzim că cineva din aceste domenii este acuzat că a făcut lucruri rele şi nu a fost cinstit, suntem şocaţi şi îngroziţi.

 

Sunt apoi profesii în care cinstea nu este întotdeuna asumată, iar încrederea trebuie câştigată. Acestea includ comercianţii de maşini folosite, avocaţii şi politicienii, deoarece mulţi au avut experienţe personale cu oameni care au acţionat în mod necinstit în aceste profesii sau au auzit despre astfel de lucruri de la alţii. Cu toate acestea însă, cunosc câţiva oameni care vând maşini folosite, în care am o încredere absolută. Cunosc de asemenea mai mulţi avocaţi care şi-au menţinut un grad ridicat de integritate în viaţă. Am auzit recent că a fost găsit şi un politician cinstit – şi acum se fac studii ştiinţifice intense pe seama lui. Se pare că vor să-l şi cloneze! (Am glumit, desigur).

 

Realitatea e că nici o profesie nu este cinstită sau necinstită prin natura ei. Unele profesii pot prezenta mai multe tentaţii pentru a acţiona în mod necinstit, dar cinstea este o decizie personală şi implică un angajament personal, fie că eşti dentist, mecanic, inginer sau agent de vânzări. În ultimă instanţă, un stil de viaţă onest şi determinarea de a trăi cu integritate, izvorăsc din viziunea personală a fiecăruia despre lume, care îi formează valorile şi îi guvernează comportamentul.

 

Când singura noastră preocupare (sau viziune despre lume) este să ne urmărim doar propriile interese, să primim ceea ce dorim – şi dacă se poate cât mai repede  – necinstea poate părea cea mai eficientă cale pentru a atinge aceste obiective. Dacă însă dorinţa noastră este să-i slujim pe ceilalţi şi găsim o motivaţie profundă în ceva sau în Cineva – atunci cinstea este cea mai bună abordare care ne poate aduce răsplată şi împlinire. Să vedem câteva principii despre cinste şi necinste, găsite în Cartea Proverbe din Biblie, numită pe bună dreptate şi ’’Cartea înţelepciunii’’:

 

Comportamentul nostru exterior arată cum suntem în interior. Aşa cum apa dintr-o găleată plină se varsă când găleata se loveşte de ceva, tot la fel acţiunile noastre externe arată caracterul şi motivaţiile nostre interne. “Cine spune adevărul face o mărturisire dreaptă, dar martorul mincinos vorbeşte înşelăciune.” (Proverbe 12:17). “Un martor credincios nu minte, dar un martor mincinos spune minciuni.” (Proverbe 14:5).

 

Cei cinstiţi sunt plăcuţi lui Dumnezeu. La fel cum ne aşteptăm ca Dumnezeu să fie drept faţă de noi, şi El se aşteaptă ca noi să reflectăm caracterul Său. “Cumpăna înşelătoare este urâtă Domnului, dar cântăreala dreaptă Îi este plăcută” (Proverbe 11:1). “Cântarul şi cumpăna dreaptă vin de la Domnul; toate greutăţile de cântărit sunt lucrarea Lui” (Proverbe 16:11).

 

Un stil de viaţă duplicitar, în mod inevitabil va răni pe cineva. Unii s-ar putea întreba: “Ce rău poate fi într-o mică minciună, într-o mică deformare a adevărului?” Necinstea este dureroasă – în primul rând faţă de persoana care este minţită, apoi pentru persoana care minte – iar când minciuna este descoperită, consecinţele pot fi grave. “Ca un buzdugan, ca o sabie şi ca o săgeată ascuţită, aşa este un om care face o mărturisire mincinoasă împotriva aproapelui său.” (Proverbe 25:18).

 

În cele din urmă, necinstea poate duce la consecinţe cumplite. S-ar părea că  “minciunile bune” pot evita suferinţele, dar necinstea, atunci când este descoperită, poate costa foarte mult, atât în termeni de credibilitate şi reputaţie, cât şi din punct de vedere material. “Martorul mincinos nu rămâne nepedepsit, şi cel ce spune minciuni va pieri ” (Proverbe 19:9).

 

 

 

 

 

 

 

Întrebări pentru dezbatere/meditare

 

 

1. Eşti de acord cu afirmaţia că tindem să credem că unele profesii sunt mai ’’cinstite’’ decât altele? Este corect să gândim la fel şi despre oamenii care au aceste profesii? De ce da sau de ce nu?

 

2. Cum îşi poate respecta cineva angajamentul de a fi cinstit într-un mediu în care necinstea este acceptată sau poate chiar încurajată?

 

3. Ce crezi despre ideea că viziunea oamenilor despre lume – credinţele şi motivaţiile lor – le formează valorile şi în consecinţă, le determină comportamentul exterior?  Dacă acest lucru este adevărat, ce s-ar putea face pentru ca percepţia oamenilor despre lume să se schimbe, pentru a-şi forma şi menţine un caracter de calitate, care presupune – printre altele – să fie cinstiţi?

 

4. Necinstea aduce întotdeauna consecinţe negative. Cunoşti vreo situaţie în care cineva pe care l-ai cunoscut a continuat să fie necinstit faţă alţii sau faţă de tine? Cum te-ai simţit şi cum ai acţionat în această situaţie?

 

 

 

 

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

 

Proverbe 12:19, 12:22, 17:4, 17:23, 20:17, 21:6, 24:26

 

 

 

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.leaderslegacy.com .

 

 

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel 0257 259 248, e-mail:  cbmc@rdslink.ro  Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

 

 

 

 

 

Anunțuri

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Iunie 2011
L M M M V S D
« Mai   Iul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: