you're reading...
mana de luni

TIMPUL IROSIT

MANA DE LUNI

                   TIMPUL IROSIT    de Rick Boxx

Conform unor studii, un angajat iroseşte ’’în medie’’ 25% din timpul său într-o zi de muncă. Un sondaj credibil, făcut pe Internet, a arătat că angajaţii au recunoscut că irosesc în medie 2,1 ore în fiecare zi, fără a fi include aici timpul folosit pentru masa de prânz şi pauzele planificate.

Pentru angajator, o astfel de lipsă de preocupare pentru felul în care este folosit timpul de muncă, duce la costuri enorme. Imaginaţi-vă câte s-ar fi putut realiza dacă acele ore ar fi fost folosite în mod productiv, în loc să fie irosite. Ce fac angajaţii în aceste ore neproductive? Conform unui sondaj făcut de Salary.com, există mai multe modalităţi de a pierde timpul, pe primele două locuri aflându-se navigarea pe Internet în scop personal şi o socializare excesivă cu colegii de muncă.

Când angajaţii au fost întrebaţi de ce – în mod conştient – irosesc timpul, o treime dintre ei au răspuns că nu au suficient de lucru. Cu toate acestea, problema care m-a deranjat cel mai mult, a fost procentul de 23.4% dintre angajaţi, care s-au justificat prin nemulţumirea faţă de salariile prea mici. Pare ironic faptul că cineva ar irosi aproape un sfert din timpul unei zile de muncă, argumentând că ar trebui să fie

mai bine plătit!

Proverbe 27:18 ne învaţă că “Cine îngrijeşte de un smochin va mânca din rodul lui, şi cine-şi păzeşte stăpânul va fi preţuit.”  Acest proverb reflectă principiul conform căruia vei culege ceea ce ai semănat. Dacă te vei dărui pe tine însuţi şi vei lucra cu excelenţă, făcând acest lucru pentru gloria lui Dumnezeu,de obicei vei culege beneficii. Cu siguranţă că sunt şi situaţii când angajatorul nu recunoaşte sau nu răsplăteşte angajaţii loiali şi corecţi, dar pe măsură ce abilităţile şi valoarea lor creşte, cresc şi şanselede a lucra pentru altcineva, care să-i aprecieze cum se cuvine.

Dacă îţi iroseşti timpul de lucru în vreun fel, gândeşte-te la consecinţe. Productivitatea firmei la care lucrezi scade, profitul din care eşti plătit şi tu scade, vei primi mai puţini bani şi vei risca să nu fi apreciat şi recompensat de către şeful tău. Mai important şi mai grav însă – nu vei lucra din toată inima ’’ca pentru Domnul’’, aşa cum ne învaţă Biblia în Coloseni 3:17,23.

Pentru a evita să te complaci în trândăvie – fiind risipitor nu doar cu talentele, ci şi cu abilităţile şi experienţa ta – examinează-ţi activităţile zilnice în mod periodic. Evaluează onest modul în care îţi petreci timpul şi determină-ţi nivelul de productivitate. Simţi că ai făcut tot ceea ce s-a putut face într-o zi?

Aş sugera să nu faci această ’’auto-inspecţie’’ doar o dată, ci în mod regulat. Poate fi o experienţă din care să înveţi ceva. Când te miri ’’Cum a trecut timpul?’’ vei putea da un răspuns rezonabil şi precis.

Când faci această auto-evaluare, ideea nu este să te învinovăţeşti pentru timpul pe care l-ai pierdut.

Ceea ce a fost, a fost şi aparţine trecutului – nu mai poate fi schimbat. Poţi însă folosi această evaluare pentru a face îmbunătăţiri în viitor. Dacă şi când vei ajunge să faci astfel, nu uita că ceea ce semeni, vei culege. “Să ştiţi: cine seamănă puţin, puţin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera.” (2 Corinteni 9:6).


Întrebări pentru dezbatere/meditare

  1. Folosirea Internetului în scop personal şi socializarea excesivă cu colegii de muncă au fost

citate ca fiind principalele motive de irosire a timpului la locul de muncă. Ce alte modalităţi prin

care se iroseşte timpul ai mai observat?

  1. Sincer, cât timp crezi că pierzi sau iroseşti într-o zi obişnuită de lucru? Crezi că această situaţie este acceptabilă, sau ar fi înţelept să-ţi dezvolţi câteva căi prin care să te asiguri că îţi foloseşti timpul cât se poate mai productiv? Explică răspunsul.
  1. Crezi că atitudinea unei persoane faţă de muncă şi productivitate – este o reflecţie a caracterului personal şi a integrităţii? Dacă da, în ce fel?
  1. Autorul articolului sugerează că modul în care ne desfăşurăm activitatea la locul de muncă, inclusiv modul în care ne folosim timpul şi abilităţile, nu este doar o chestiune vocaţională, ci şi spirituală – lucrând ’’ca pentru Domnul ’’. Eşti de acord cu această afirmaţie? De ce da sau de ce nu?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

 

Proverbe 11:24.25, 12:24, 21:5; 1 Corinteni 10:31; Galateni 6:7,9

 

 

Tradus şi adaptat cu permisiune după „Integrity Moments with Rick Boxx’’.

 

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel 0257 259 248, e-mail:  cbmc@rdslink.ro  Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

 

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

iunie 2011
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d blogeri au apreciat: