you're reading...
mana de luni

CUM SĂ RĂMÂI MOTIVAT CÂND SIMŢI CĂ EŞTI EXTENUAT de dr. Rick Warren

G1MANA DE LUNI
20 Iunie 2011

 CUM SĂ RĂMÂI MOTIVAT CÂND SIMŢI CĂ EŞTI EXTENUAT

de dr. Rick Warren

O zicală, folosită în cazul evenimentelor sportive, dar cu aplicaţi în orice alt domeniu al vieţii care necesită efort, inclusiv în domeniul profesional şi al afacerilor, spune aşa: “Nu contează cum porneşti, ci cum termini.”

 

Când luăm o iniţiativă, spre exemplu lansarea unui nou produs, a unei strategii ingenioase de marketing sau implementarea unei tehnologii noi, de obicei suntem plini de entuziasm. Avem aşteptări şi speranţe foarte mari datorită anticipării rezultatelor pe care le vom obţine.

 

Totuşi, aceste momente de apogeu ale energiei şi exaltării sunt greu de menţinut. Este ceva obişnuit ca oamenii să devină dezamăgiţi, descurajaţi şi extenuaţi când ajung pe la jumătatea drumului într-o provocare dificilă, indiferent de miza acelei provocări. Emoţiile şi motivaţia lor încep să scadă pe măsură ce se confruntă cu realitatea dură, munca grea şi rutina necesare pentru a finaliza un proiect dificil.

 

În astfel de momente, este important să avem o perspectivă corectă. Eu, când încep să mă simt obosit peste măsură, citesc pasaje din Biblie cum este cel din Proverbe 25. Ele îmi reamintesc de faptul că sentimentele mele nu reprezintă cel mai bun indicator al modului cum merg lucrurile. Spre exemplu, Proverbe 25:28 ne spune: Omul care nu este stăpân pe sine, este ca o cetate surpată şi fără ziduri.”

 

Percepţiile ne pot înălţa sau ne pot provoca senzaţii neplăcute, aşa că nu este indicat să ne încredem în emoţii dacă dorim să ducem la bun sfârşit ceea ce am început.

 

Sentimentele noastre vin din diferite surse – trecut, prezent şi viitor – şi adesea ne pot minţi, ele nefiind întotdeauna o reflectare fidelă a realităţii. Mai mult de atât, viaţa este complexă şi în cele mai multe cazuri sentimentele noastre sunt amestecate... “De multe ori chiar în mijlocul râsului inima poate fi mâhnită, şi bucuria poate sfârşi prin necaz. (Proverbe 14:13). Sau, cum spunea cineva, “Uneori râd, ca să nu plâng.”

 

Oamenii compară adesea viaţa cu un montagne russe, cu urcuşuri şi coborâşuri, dar în realitate, viaţa se poate compara mai degrabă cu două şine de cale ferată. O şină reprezintă lucrurile bune şi pozitive iar celaltă reprezintă elementele rele şi dureroase ale vieţii.

 

Avem nevoie să recunoaştem un adevăr simplu: În viaţă întâlnim binele şi răul în acelaşi timp! În viaţă se vor întâmpla întotdeauna lucruri bune şi lucruri rele. Nu ne putem aştepta ca tot ce se întâmplă într-o lună să fie bun, iar în luna următoare să fie rău. Va fi întotdeauna un amestec – de amar şi dulce.

 

Deşi nu putem despărţi binele de răul din viaţa noastră, putem alege pe ce anume să ne focalizăm şi ce atitudine să avem faţă de evenimentele prin care trecem: “Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng.” (Romani 12:15).

 

De aceea, încrederea în Dumnezeu este un element hotărâtor în lupta cu furtunile vieţii – la fel ca şi surprizele plăcute. După cum ne învaţă Proverbe 3:5, trebuie să ne încredem din toată inima în Dumnezeu şi să nu ne încredem în sentimentele noastre. Percepţiile noastre pot fi ca valurile care scaldă plaja şi se retrag la reflux; Dumnezeu însă rămâne credincios şi neschimbat.

 

 

Întrebări pentru dezbatere/meditare

 

 

  1. Ai mai auzit până acum zicala “Nu contează cum porneşti, ci cum termini?” Ce semnificaţie are ea pentru tine?

 

  1. Dr. Warren vorbeşte despre descurajarea şi extenuarea care deseori apar la mijlocul perioadei de realizare a unor proiecte care necesită mult efort şi atenţie. Ai experimentat vreodată astfel de stări? Care au fost circumstanţele – şi cum le-ai abordat?

 

  1. S-a afirmat că emoţiile nu reprezintă un indicator de încredere al modului în care se desfăşoară lucrurile. De ce crezi că sentimentele noastre sunt atât de înşelătoare şi ne pot induce în eroare?

 

  1. În acest articol ni se reaminteşte că noi ar trebui să ne încredem în Dumnezeu şi în credincioşia Sa şi să nu ne bazăm prea mult pe sentimentele şi circumstanţele cu care ne confruntăm. Crezi că acest lucru ne poate fi de folos? De ce da sau de ce nu?

 

 

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

 

Iosua 1:6-9; Isaia 26:3, 40:31, 41:10; Matei 6:25-34; Filipeni 4:4-9,13,19

 

 

© 2011, Purpose Driven Life. Toate drepturile rezervate. Adaptat după un articol scris de dr. Rick Warren, autor al mai multor cărţi printre care ’’O Viaţa condusă de scopuri’’.

 

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel 0257 259 248, E-mail:  cbmc@rdslink.ro  Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

 

Reclame

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

iunie 2011
L M M J V S D
« mai   iul. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: