you're reading...
articole, Asociatii, Fundatii

Misiune umanitară creştină, „ţepuită” cu 25.000 de euro

Autor:  Marian Păvălaşc

Câţiva tineri români au strâns timp de şase luni donaţii pentru a le duce mâncare copiiilor dintr-o mahala africană. Nu au mai ajuns în Africa, pentru că o agenţie de turism le-a furat banii.

Melinda nu a crezut că până şi o misiune umanitară creştină menită să ajute copiii poate fi „ţepuită”. „Asta până când nu am trăit-o pe propria piele”, povesteşte tânăra, care este una dintre membrii grupului umanitar-creştin „Tumaini România”.

Una dintre acţiunile asociaţiei constă în sprijinul acordat unor localităţi sărace din Africa. Pentru a pleca în iulie pe continentul negru, membrii Tumaini au strâns din donaţii şi sponsorizări circa 25.000 de euro,bani necesari în primul rând pentru bilete de avion dus-întors pentru 29 de persoane. Planul era să ducă micuţilor din Kenya, Uganda şi Tanzania rechizite, jucării şi bani. Misiunea lor umanitară se întindea pe o perioadă de cinci săptămâni.

„Vroiam să ajungem în Kibera, lângă Nairobi, cel mai mare slum (n.r.- mahala) din Africa. Are peste un milion de locuitori. O familie are cam 3-4 copii şi trăieşte cu un dolar pe zi. Învăţământul în Kenya nu este gratuit, aşa că asociatia are un parteneriat cu o şcoală pe care o sprijină. Acum doi ani am reuşit să construim trei săli de clasă, urmând ca vara asta să mai construim una sau două”, ne-a mai povestit Melinda Sali.

O ţeapă care a dus administratorul agenţiei după gratii

Toate aceste intenţii s-au năruit din cauza administratorului agenţiei Bellissimo Travel din Bucureşti, Alina Oana Manea.

„Avea cea mai bună ofertă: 700 de euro preţul biletelor pentru fiecare persoană. Pe 5 iulie am plecat două persoane să pregătim totul. Trebuia să mergem în Nairobi din Budapesta. Apoi, ne-a trimis la Amsterdam. De acolo, am zburat la Nairobi. Restul echipei trebuia să plece pe 8 iulie, însă li s-a spus că nu au bilete. Nici noi, cei deja plecaţi, nu mai aveam bilete să ne întoarcem. Cu multe presiuni ne-a cumpărat bilete”, a povestit Daniel Grecu, preşedintele Tumaini.

După ce şi-au dat seama că nu mai au nicio şansă să-şi recupereze banii, tinerii au făcut plângere la Parchet, chiar săptămâna aceasta. Rezultatul?

„Împotriva Iuliei Oana Manea erau mai multe sesizări. Cum în urma plângerii făcute de cei de la Tumaini s-a constatat că îşi continuă activitatea infracţională, s-a cerut emiterea unei ordonanţe de reţinere de 24 de ore, care a fost prelungită cu un mandat de reţinere preventivă de 29 de zile”, ne-a declarat Cristina Radu, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

„Pagubele reclamate în plângerile penale se ridică la 43.000 de lei, sumă la care se adaugă şi cei 25.000 de euro ai asociaţiei Tumaini”, ne-a mai explicat Cristina Radu.

Conform dosarului procurorilor, Iulia Oana Manea a înşelat prin firmele sale de turism peste 30 de persoane.

A păcălit clienţi cu o sumă totală de 500.000 de euro

Iulia Oana Manea (39 de ani)este un „ţepar” de frunte. Într-un clasament neoficial al ţeparilor din România, de pe site-ul urbannews.ro, aceasta figurează cu pagube de 500.000 de euro.

Daunele financiare suferite de misiunea creştină nu se opresc doar la pierderea celor 25.000 euro, banii pentru biletele de avion. „În vederea plecării, toţi membrii echipei ne-am făcut vaccinuri, deloc ieftine, asigurări medicale şi suntem sub tratament cu Lariam – medicament împotriva malariei, care are nişte efecte secundare destul de urâte. Toate astea au fost nimicuri pentru noi, din pricina pasiunii pentru aceşti oameni”, a mai adăugat Melinda.

Acţiuni umanitare în Africa, dar şi în România

Tumaini („speranţă” în limba swahili) este o asociaţie înfiinţată de câţiva ani, din care fac parte tineri creştini, de diferite denominaţiuni. Misiunile asociaţiei se desfăşoară atât în Africa, cât şi în România. Din cauza „ţepei” luate de la firma de voiaj, cel puţin pentru şase luni organizaţia nu mai poate ajunge la copiii din Africa.
„Sper ca în jumătate de an să putem ajunge pe continentul negru, ca să ducem ceea ce am strâns”, ne-a declarat Daniel Grecu. Cu toate acestea, o parte din volunatari speră să ajungă în Kenya mai curând. „Dacă o persoană fizică sau o societate comercială ne poate ajuta, am fi foarte fericiţi, pentru ca noi ne dorim să ajungem să-i ajutăm pe oamenii de acolo care trăiesc într-o foarte mare sărăcie”, ne-a declarat Bogdan Todea.

Vroiau să construiască două săli de clasă

Asociaţia are un parteneriat cu o şcoală din Kibera pe care o sprijină financiar. Acum doi ani au reuşit să construiască trei săli de clasă pt şcoala acesta, urmând ca în această vară să mai ridice una sau două săli.
Cheltuielile legate de educaţie în Kenya:
un copil la şcoala primară – 5 euro/lună
-un elev la liceu 65 euro/ trimestru
-un student la şcoala profesională – 210-300 euro/an
-un student la facultate – 800 de euro/an
-program hrană la şcoală – 10 euro/zi (pentru 168 de copii)
-salariul unui profesor – 30 euro/lună

sursa http://www.evz.ro/detalii/stiri/misiune-umanitara-crestina-tepuita-cu-25000-de-euro-938052.html

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

iulie 2011
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat: