you're reading...
articole

România şi Statele Unite au convenit asupra unui nou parteneriat strategic pentru secolul XXI Corespondenţă de la Washington: De ce l-a primit Obama pe Băsescu

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său american, Barack Obama, în Biroul Oval de la Casa Albă. (Foto: Agerpres)

Corespondenţă din Washington D.C.

Există cel puţin două mize în vizita fulger pe care a făcu-o ieri la Washington preşedintele Traian Băsescu: asumarea unui nou Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite şi finalizarea în termeni mai buni pentru România a acordului privind instalarea scutului anti-rachetă de la Deveselu.

Pentru ambele situaţii era necesară prezenţa preşedintelui român în capitala SUA, fiindcă ultimele detalii au fost convenite ieri între Traian Băsescu şi Joe Biden, vicepreşedintele American. Tratativele au fost duse până acum sub comanda secretarului de stat din ministerul de Externe, Bogdan Aurescu şi cu toate că acordul privind scutul anti-rachetă a fost parafat acum 3 luni între reeprezentanţii celor două părţi, România a vrut să facă mai clare unele preevederi.

Tot Aurescu a pregătit terenul şi pentru noul document al parteneriatului strategic ce va conţine o dimensiune politică mai „accentuată”, după modelul textului similar semnat între Varşovia şi Washington. În această zonă Statele Unite au astfel de parteneriate strategice cu Turcia., Polonia, Israel şi România.

Bucureştiul şi-a dorit un document mai explicit sau măcar la fel ca celelalte pe care le-a semnat SUA cu ceilalţi parteneri strategici. Interlocutorul lui Traian Băsescu în discuţiile de la Washington pe teme strategice a fost Joe Biden, fiindcă în administraţia americană el se ocupă la nivelul cel mai înalt de chestiunile care ţin de geopolitică şi securitate naţională.

Parteneriatul adoptat astăzi este „mai extins şi mai profund” şi se referă la zece domenii de „cooperare întărită”:

– sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice

– dezarmarea, controlul armamentelor

– combaterea terorismului şi consolidarea schimbului de informaţii

– cooperarea în cadrul NATO

– cooperarea regională şi stabilitatea, inclusiv în Europa de Est şi în Balcanii de Vest

– comerţul şi investiţiile, inclusiv prin facilitarea contactelor între comunităţile de afaceri

– securitatea energetică, inclusiv asigurarea diversităţii surselor şi a reţelelor de transport

– democraţia şi statul de drept inclusiv prin susţinerea fermă a acestor valori în fostele state URSS, respectiv Moldova şi Ucraina

– educaţia, facilitarea schimburilor în mediul profesional, a mediului ştiinţific

– ştiinţa şi tehnologia.

Traian Băsescu a declarat că această zi, în care a fost adoptat acest parteneriat strategic, va rămâne în istoria României. Citeşte aici ce alte declaraţii a mai făcut preşedintele Băsescu după întâlnirea cu Barack Obama. 

mai departe aici

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

septembrie 2011
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
%d blogeri au apreciat: