you're reading...
culte secrete

Biserica Scientologică și primii săi pași în România

Începând cu anul 2006, acțiunile Bisericii Scientologice au început să devină tot mai vizibile în România. În toamna acelui an, în Parcul Izvor din centrul Bucureștiului au fost instalate două corturi galbene unde voluntari români și străini ai cultului au împărțit fluturași, broșuri informative despre biserică și alte materiale. Evenimentele s-au desfășurat sub moto-ul Nu contează care e problema, ceva se poate face în legătură cu aceasta. Acțiunea făcea parte din „Turneul bunăvoinței”, un fel de caravană a scientologilor care a trecut prin Letonia, Lituania, Estonia, Rusia și Polonia înainte de a ajunge în România.

Astfel, între anii 2006-2009, corturile galbene au apărut la Iași, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca și Timișoara. Inteligenți, scientologii și-au adaptat mesajul tipului de public pe care l-au găsit în România și au explicat că acțiunile lor nu au nicio conotație religioasă (pentru a nu îndepărta populația despre care știau că este una foarte conservatoare din punct de vedere religios).

Așa că au spus că activitățile lor la noi în țară au un scop pur umanitar și au început să vorbească despre voluntariat, dezvoltare personală și modalități de a ne îmbunăți viața. Panourile publicitare instalate la acea dată, broșurile și pliantele distribuite în stațiile de autobuz și de metrou puneau accent pe aceleași idei. Bineînțeles, nicio vorbă despre Xenu și trenurile de pe Venus (pentru mai multe detalii despre credința scientologilor, vezi articolul de ieri de pe Vertical News)!

Scientologii, pitiți după paravanul acțiunilor umanitare

La Iași au spus că vor să îi învețe pe oameni să ofere asistență victimelor diferitelor calamități (și-au motivat acțiunile vorbind de inundațiile care au răvășit Moldova). La acea vreme (2008), aproximativ 20 de ieșeni s-au înscris în rândurile simpatizanților bisericii, ca voluntari.

În decembrie 2008 scientologii au ajuns și la Timișoara, instalându-se în Piața Victoriei din oraș. Timp de o lună de zile scientologii le-au oferit celor interesați informații despre cele 19 programe-soluții pentru dependența de droguri, problemele familiale, boli, stres sau traume emoționale (se observă aceeași adaptare a mesajului în funcție de tipul de public întâlnit în România, unde sănătatea precară a oamenilor și familiile destrămate sunt probleme majore).

În mai 2009, în Timișoara a fost organizată o prelegere scientologică. Biletul de intrare la conferința susținută de omul de afaceri Liliana Măndescu din București, care a urmat cursuri de scientologie în Italia și SUA, a costat 20 de lei. Textul care anunța prelegerea suna cam așa:  „Toți visăm la cea mai bună slujbă. Toți dorim să avem succes. Doar unii dintre noi reușesc. De ce? Participă la trainingul nostru și află!”. În iulie 2009, la Timișoara a fost un nou curs de dianetică și scientologie, numit „Anatomia minții umane”. Cursul a conținut o descriere a minții și a modului în care emoții dureroase din trecut afectează viața din prezent.

Bestseller-ul „Dianetica” în limba română

Cărțile lui Ron Hubbard (foto) au fost publicate în România de Editura Mix, o editură scepializată în publicarea unor cărți de spiritualitate, dezvoltare personală, dar și despre subiecte precum ghicitul, energiile universului și miracolele. Broșurile lui Hubbard apărute la Mix sunt cărți motivaționale care susțin că oferă soluții la problemele apărute în căsnicie, care ne învață să ne creștem copiii sau cum să ne găsim un loc de muncă.

Însă „cărțile grele” semnate de Ron Hubbard sunt distribuite la noi, în limba română, de Editura Excalibur. Nici această editură nu are un portofoliu mai serios: printre titlurile puse în vânzare se numără „Mu, continentul pierdut”, „Magie în acțiune”, „Cristalul și puterile sale”, „Științe secrete” sau „Vaccinarea – eroarea medicală a secolului”. “Dianetica: Ştiinţa modernă a sănătăţii mentale”, „Scientologia. Fundamentele gândirii” sau „Scientologia. O nouă viziune asupra vieții” sunt câteva dintre cărțile lui Hubbard care se găsesc în limba română. Un exemplar costă 55 de lei.

Scientologia, adusă în România de maghiari școliți la Budapesta

Biserica scientologică nu are un site în limba română, dar are un site (http://www.voluntari-humanitari.co.ro ) despre voluntariat și scientologie ca filosofie de viață. În România nu există niciun sediu sau lăcaș de cult al Bisericii Scientologice: cele mai apropiate biserici scientologice de România sunt cele din Austria și Ungaria. În schimb, țara noastră apare pe lista țărilor care au o misiune scientologică. Misiunile au scopul de a oferi informații de bază despre biserică, precum și servicii de consiliere (potrivit http://europe.scientology.org/).

Misiunea respectivă a fost înființată în anul 1995 și își are sediul la Odorheiul Secuiesc. Gruparea de 70 de membri a înființat o asociație non-profit condusă de directorul Peter Tibor, adept al scientologiei din anul 1992. În România, religia SF a prins mai degrabă în rândurile etnicilor maghiari deoarece ei au urmat cursurile desfășurate în cadrul Bisericii Scientologice de la Budapesta. La asociația din Odorheiul Secuiesc, un curs ce durează între 20 și 30 de ore costă între 50 şi 150 de lei.

Cosmin Andreica, Borbala Fuccaro, Erika Veres și Peter Veres sunt alți scientologi din România care și-au făcut site-uri pe Internet în care descriu cum anume scientologia le-a îmbunătățit viața.

Mărturie: „De când folosesc scientologia, viața mea e mai luminoasă”

Cosmin Andreica (http://scientologist.myhomepage.org/cosminandreica/), de exemplu, este un tânăr de 29 de ani din Timișoara care a absolvit Facultatea de Inginerie Civilă și își conduce propria firmă de construcții în orașul bănățean. Tânărul spune că a încercat mai multe religii și activități până s-a oprit la scientologie (yoga, budism, arte marțiale), dar că numai dianetica i-a oferit o metodă pe care să o folosească pentru a-și îmbunătăți viața. „Acum am o tehnologie practică. Am decis că îi voi ajuta și pe alți oameni să își urce muntele interior. În prezent sunt consilier în dianetică, precum mama mea și alți doi studenți. Am luat decizia de a înființa un Grup de Dianetică în orașul nostru. De când folosesc dianetica și scientologia, viața mea e mai luminoasă”, explică Andreica.

Peter Veres, un alt scientolog din România ce locuiește în Târgu Mureș, își spune povestea pe site-ulhttp://scientologist.myhomepage.org/peterveres/. Veres și soția sa sunt amândoi scientologi. El lucrează într-o companie de telecomunicații și spune că scientologia, pe care a studiat-o la Biserica Scientologică din Budapesta, l-a ajutat să comunice mai bine la locul de muncă. Acum, spune că vrea să îi învețe și pe alții cum să obțină aceeași libertate spirituală. Alături de câțiva prieteni a înființat un grup de dianetică în Târgu Mureș, pe care intenționează să îl transforme într-o misiune la un moment dat.

Scientologia, aplicată la școală de o profesoară de fizică

„Cel mai mare succes a fost că am terminat Programul de Purificare (prin care trupul scapă de acumulările de substanțe acumulate din medicamente și de alte toxine) în anul 1997. Acest lucru mi-a schimbat total viața deoarece am devenit mai stabil”, spune Peter Veres.

Erika Veres, soția lui, povestește și ea de ce iubește scientologia. Culmea, doamna Veres spune că este profesoară de chimie și de fizică, deci teoretic ar trebui să aibă o bază științifică solidă care să îi permită să facă diferența între știința adevărată și pseudoștiința scientologilor. Ba mai mult, ea mărturisește pe site că încearcă din răsputeri să aplice principiile lui Ron Hubbard atunci când predă. „Lucrez ca profesoară de chimie și de fizică într-un liceu. Îmi place să predau tinerei generații și încerc din greu să aplic tehnicile lui Ron Hubbard atunci când predau”, conchide Erika Veres.

sursa verticalnews.ro

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

septembrie 2011
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
%d blogeri au apreciat: