you're reading...
diverse

Drama timpurilor noastre: muzeificarea valorilor


Horia Roman Pataievici: „A nu ne uita traditia si a pastra crestinismului pentru ca referintele esentiale ale culturii si ale valorii noastre sa nu se piarda – este un lucru care, cand sunt optimist, imi spun: da, ar putea sa ne iasa. Pentru ca ne pricepem foarte bine la muzee. Avem cele mai frumoase muzee din istoria umanitatii, de fapt am inventat notiunea de muzeu. Am inventat muzeificarea valorilor.

Daca pastram crestinismul doar in acest fel, atunci vom avea un muzeu superb… Trebuie un suflet pentru acest muzeu, trebuie un suflet viu atat intr-o persoana, intr-un om, ci si intr-o comunitate. Iar aceasta comunitate sa se poata referi la muzeu ca la o traditie vie. Trebuie sa fie o libertate in societate care sa fie definita prin aceste valori”.

Cardinalul Granfranco Ravasi: „In Europa Occidentala, marile catedrale sunt deschise putine oredimineata, pentru liturghie, cu un grup redus de credinciosi. Apoi, toata ziua sunt deschise pentru turisti. Catedrala devine astfel un invelis gol, o cochilie, care nu mai are ecoul unui popor care se roaga. Asta este, intr-adevar, una dintre marile drame ale timpurilor noastre”.

SURSA Cardinalul Gianfranco Ravasi – despre credinciosii „incolori” si despre marii atei Cioran si Ionesco  HOTNEWS.RO

Reclame

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

octombrie 2011
L M M J V S D
« sept.   nov. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: