you're reading...
culte secrete

ATENTIE LA CE VA EXPUNETI COPIII ! – Halloween – Capcana sau Amuzament ?

despre-halloween

HALLOWEEN, O SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ SAU PĂGÂNA?
A mai trecut un an şi ne apropiem de 31 octombrie când se sărbătoreşte Halloween-ul. Noi, creştinii ce poziţie ar trebui să avem faţă de această sărbătoare?
înainte de a ne forma o părere dacă putem sau nu să luăm parte la plăcerile ei, să vedem ce se cunoaşte despre ea.
Această sărbătoare a ajuns în America la începutul secolului al XIX-lea, odată cu imigranţii irlandezi. Americanii au preluat această sărbătoare treptat, abia în 1846, când un nou val de imigranţi irlandezi a sosit în America, iar obiceiurile de Halloween au devenit tot mai populare.
Una dintre poveştile celtice spune că în această zi sufletele celor morţi se întorc şi caută corpul în care vor să trăiască în anul următor. Pentru celţi această zi simbolizează începutul unui an nou care reprezintă o trecere de la ,,sezonul soarelui” la ,,sezonul întunericului şi frigului”. în timpul acestei nopţi, sunt suspendate toate legile care guvernează spaţiul şi timpul şi spiritele pot intra în contact cu cei vii. Această noapte mai este numită şi Samhain, după numele zeului morţii. În această noapte în case focul era stins pentru ca ele să fie reci şi întunecoase, iar oamenii se îmbrăcau cât mai înspăimântător pentru a alunga spiritele. În ziua următoare, focul era aprins de la o sursă comună care ardea în Usinach, considerat a fi centrul Irlandei. Acest foc era considerat druidic (de la druizi) şi făcea parte din religia vechilor celţi.
Pe de altă parte obiceiul trick-or-treat care s-a păstrat până în zilele noastre pare să vină de la o sărbătoare romano-catolică. În Ziua Tuturor Sufletelor, creştinii mergeau prin case pentru a cere ,,prăjiturele pentru suflete”, bucăţi de pâine în formă pătrată, ornate cu stafide. Cu cât primeau mai multe prăjiturele, cu atât mai multe rugăciuni spuneau aceştia pentru sufletele morţilor. Acest obicei trebuia să ajute sufletele morţilor să ajungă în Rai. Locul acestor prăjiturele le-au luat bomboanele după care umblă copiii în ziua de astăzi din casă în casă.
Apoi, sculptarea unui dovleac este o parte importantă a sărbătorii actuale de Halloween. În luna octombrie, dovlecii pot fi găsiţi peste tot, începând cu uşa de la intrare, la ferestre, la cina de Halloween, sau chiar şi pe garduri. Deşi această tradiţie este îmbrăţişată de majoritatea americanilor, puţini cunosc originile dovleacului de Halloween, care provine dintr-un mit Irlandez. Potrivit legendei, un om numit “Stingy Jack” l-a invitat pe dracul să ia masa cu el. Nevrând să plătească pentru consumaţie, a reuşit până la urmă să-l convingă pe necuratul să se transforme într-o monedă cu care ar putea plăti masa.
Apoi, trişând, a păstrat moneda în buzunar lânga o cruciuliţă de argint care l-a împiedicat pe diavol să-şi recapete forma. Până la urmă, Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l bată la cap timp de un an şi dacă va fi să moară nu-i va lua sufletul.
Anul următor, de Halloween, Jack l-a păcălit din nou pe diavol să se urce într-un pom după nişte fructe şi în acest timp el a sculptat o cruce pe copac pentru ca diavolul să nu se mai poată da jos decât dacă nu-l va deranja timp de 10 ani. La scurt timp Jack a murit, exact de Halloween, şi Dumnezeu nu a dorit să-i dea voie unui netrebnic ca el în rai. În acelaşi timp, diavolul a zis că se ţine de promisiune nelăsându-l în iad. L-a trimis pe acesta în noaptea de Halloween doar cu o lampă pe care Jack a pus-o într-un dovleac sculptat. De la această le-gendă s-a păstrat tradiţia şi până în zilele de astăzi cu sculptatul dovleacului de Halloween. Chiar şi din povestea lui Jack ne putem da seama că această sărbătoare nu are nimic creştin în ea, ci are de-a face numai cu diavolul şi aleşii lui, şi totuşi cât de uşor a fost preluată de creştini!
Deci, Halloween-ul arată cât de neclară este părerea multora despre viaţa veşnică, suflet şi duhuri.
Dorinţa omului de a renunţa la propiul său chip (îmbrăcând o mască înspăimântătoare) indică lipsa de cunoaştere legată de valoarea omului ca şi creaţie după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
Trebuie să ştim că Biblia nu încurajează astfel de practici, ci ne îndeamnă să nu purtăm de grijă sufletelor moarte şi nici să nu luăm contact cu ele (Deuteronom 18:10-12): „…nimeni care să întrebe pe morţi…” Domnul Isus a biruit moartea şi orice putere a întunericului, murind pe cruce la Golgota. „ A dezbrăcat domniile şi stăpânirile, şi le-a făcut de ocară înaintea lumii, după ce a ieşit biruitor asupra lor prin cruce” (Coloseni 2:15); „…pentru ca, prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul, şi să izbăvească pe toţi aceia, cari prin frica morţii erau supuşi robiei toată viaţa lor” (Evrei 2:14-15).
Creştinii ar trebui să privească cu ochi critici această sărbătoare şi să fie conştienţi de ceea ce se ascunde în spatele bomboanelor şi măştilor de Halloween. Noi avem sărbători creştine de care să ne bucurăm şi am păcătui dacă am sărbători ceva necreştin.
Închei cu îndemnul pe care ni-l dă Biblia la 1 Ioan 5:21: „Copilaşilor, păziţi-vă de idoli.”
articol preluat de aici

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

octombrie 2011
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d blogeri au apreciat: