you're reading...
CULTE RELIGIOASE

Portocalizarea bisericii orotdoxe.

La canonizarea lui Andrei Şaguna s-au folosit icoane portocalii în nuanţa PDL.
Canonizarea lui Andrei Şaguna a reprezentat un moment important pentru biserica românească. La eveniment au participat preşedintele Traian Băsescu, dar şi preşedintele PSD, Victor Ponta. Trecerea în rândul sfinţilor a lui Şaguna s-a făcut cu nişte icoane care conţin foarte mult portocaliu, culoare care seamană izbitor cu nuanţa pe care o foloseşte PDL pe însemele electorale.

andrei saguna

Preşedintele Traian Băsescu nu a ratat ocazia şi s-a l-a preaslăvit pe Andrei Şaguna. „Un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi a Sfântului Andrei Şaguna”, a punctat Băsescu.

andrei saguna 1

În iconografie cele mai utilizate culori sunt albul, roşul şi auriul

Auriul simbolizează lumina dumnezeiască. Cuvântul evreiesc aour, care înseamnă lumină, este similar cuvântului latin aurum, care înseamnă aur, și care în India este considerat un mineral al luminii.

Roșul este una dintre cele mai folosite culori în icoane. Această culoare ca căldurii, pasiunii, iubirii, frumuseții (în slavonă cuvântul care redă frumosul și roșul este același), viața și energia de viață-dătătoare, și din acest motiv roșul a devenit și un simbol al Învierii, al victoriei vieții asupra morții.

Roșu-portocaliu, asociat cu focul, sugerează fervoarea și curățarea sufletească.

Albul se asociază cu lumea dumnezeiască, curățenia, nevinovăția și uneori cu ceea ce Biserica numește lumina necreată, arătată de Mântuitorul la schimbarea la față lui Petru, Iacov si Ioan.

URL-ul scurt: http://www.dcnews.ro/?p=118307

Reclame

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

octombrie 2011
L M M J V S D
« sept.   nov. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: