you're reading...
diverse

Părinţii, vinovaţi pentru mofturile odraslelor

„Portretul general  al unui copil ahtiat mereu după ultimele gadgeturi este unul fără părinţi autentici şi responsabili, fără prieteni adevăraţi, de multe ori cu devianţe comportamentale, fără motivaţii puternice sau reale, care consideră că totul li se cuvine. Tânjesc după înţelegere, tandreţe şi apropiere sufletească. Nu reuşesc să fie altruişti, empatici, toleranţi, ci sunt nerabdători şi capricioşi”, accentuează şi psihologul Keren Rosner

Micile atenţii pe care micuţii le primeau de Sărbători nu mai sunt la modă din cauza părinţilor care îşi educă odraslele în spiritul competiţiei pe criterii strict materiale. Astfel, locul bomboanelor şi jucăriilor a fost luat de smartphone-uri, tablete şi tot felul de jocuri sofisticate şi costisitoare. Chiar şi aşa, vânzările nu înregistrează scăderi nici măcar în vreme de criză, părinţii preferând să renunţe ei la anumite lucruri pentru a-i face pe plac copilului.

În asemenea condiţii, deşi este neobişnuit, micuţii îşi doresc cele mai „calde” gadget‑uri, nu modelele vechi. Cine a cauzat această competiţie „toxică”? Părinţii, care au uitat să promoveze şi adevăratele valori, spun experţii. „De la părinţi porneşte totul. Unii le induc copiilor ideea de competiţie nu numai în domeniul educaţional, ci îl fac pe acesta să exceleze în faţa altora pentru că-şi permite să aibă mai multe din punct de vedere material.

Dacă atunci când şi-a educat copilul a contat pe comparaţia între el şi alţii din punct de vedere al averii şi nu al valorilor educaţionale sau morale, atunci, asemenea părinţi vor avea probleme. Acest gen de comparaţie este cel mai mare rău pe care i-l poţi face unui copil”, avertizeazăsociologul Alfred Bulai.

Bogaţi, dar nefericiţi

Chiar dacă au mult mai multe lucruri decât au nevoie, copiii care trăiesc în era „cadourilor tehnologice” sunt tot mai nefericiţi. „Portretul general  al unui copil ahtiat mereu după ultimele gadgeturi este unul fără părinţi autentici şi responsabili, fără prieteni adevăraţi, de multe ori cu devianţe comportamentale, fără motivaţii puternice sau reale, care consideră că totul li se cuvine. Tânjesc după înţelegere, tandreţe şi apropiere sufletească. Nu reuşesc să fie altruişti, empatici, toleranţi, ci sunt nerabdători şi capricioşi”, accentuează şi psihologul Keren Rosner.

Chiar dacă totul pare pierdut, nu este aşa. Copiii mai pot fi aduşi pe calea cea bună. „Doar încercarea de a reeduca copilul, de a-l resocializa având la bază alte valori îl va ajuta. Un copil îşi mai poate redefini valorile până la 14 ani. De aceea, înainte de a fi prea târziu, părinţii şi şcoala trebuie să-i inoculeze valori sociale, nu să fundamenteze reeducarea pe chestiuni materiale, cu accent pe un astfel de prestigiu”, este sfatul sociologului Alfred Bulai.

 

SURSA adevarul.ro/life

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Un gând despre &8222;Părinţii, vinovaţi pentru mofturile odraslelor&8221;

  1. Cata vreme el insusi este „bolnav”, nu are cum sa fie un parinte „autentic si responsabil ” din perspectiva prezentata; acest parinte este convins ca asa e bine, sau se va scuza/justifica. In acelasi timp, daca exista posibilitate de schimbare, de redefinire -chiar radicala- a sisitemului de valori in cazul persoanelor adulte (si exemple sunt destule), departe de-a putea afirma ca „jocurile sunt facute” odata ce copilul a trecut de 14 ani. Desigur, e mai dificil sa inlocuiesti/transformi o mentalitate, un comportament, dar SE POATE!

    Scris de Alma | 12/05/2011, 4:07 pm

calendar

decembrie 2011
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d blogeri au apreciat: