you're reading...
CULTE RELIGIOASE

Femeia care a condus Vaticanul

de Ana Popandron

In jurul Bisericii Catolice au circulat tot felul de mistere medievale, unele mai greu de crezut decat altele. Insa in legatura cu unul dintre ele, se pare ca astazi s-au gasit dovezi, pierdute demult in pergamente antice, opere de arta si scrieri, chiar si in cartile de tarot si intr-un tron bizar folosit odata in ritualurile de la Vatican.

Se crede din ce in ce mai mult ca povestea Papei Ioana, singura femeie din istorie care a avut suficient curaj incat sa se deghizeze in barbat si sa ajunga astfel papa timp de doi ani, este adevarata. Povestea ei este unul dintre cele mai vechi mistere, prima referire despre ea aparand pentru prima data in scrierile calugarilor medievali, insa astazi Biserica Catolica nu numai ca nu vrea sa recunoasca ca asa ceva ar fi putut fi posibil, dar nici nu vrea sa auda vorbindu-se despre aceasta femeie.

„90% din mine crede ca a existat cu adevarat aceasta Papa Ioana”, spune Mary Malone, o fosta calugarita care a scris o carte bine documentata despre importanta femeii in istoria crestinismului.

Donna Cross, o romanciera care si-a petrecut sapte ani cercetand despre perioada in care se pare ca ar fi trait misterioasa femeie, spune ca, pentru ea, dovezile ca aceasta ar fi trait cu adevarat sunt cat se poate de clare: 500 de cronici care vorbesc despre existenta sa.

Pentru femeile care traiau in secolul al IX-lea viata era scurta si grea. Femeile nu puteau sa apara in public neinsotite de un barbat, daca o faceau erau considerate prostituate. Astfel, acestea erau constranse sa nu-si poata parasi casele. Sansa de viata pentru o femeie o avea era de 30-40 de ani. In aceste conditii s-a nascut si a crescut in Mainz, Germania, cea despre care se spune ca ar fi devenit singura femeie papa din istorie.

In cartea sa, „History of Emperors and Popes”, un calugar, Martin Polonus, sfatuitor apropiat al Papei, ii scria acestuia despre o femeie tanara din Mainz care frecventa des manastirea sa, reusind sa invete latina si greaca, citind carti pe subiecte variate ale stiintei. Lucru neobisnuit pentru acea perioada, pentru ca baietii erau singurii carora li se permitea sa aiba educatie. Astfel, singura cale ca aceasta fata sa intre intr-o manastire si sa aiba acces la carti, era sa se fi deghizata in baiat. Dar cum era posibil sa tii asa ceva secret?

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

ianuarie 2012
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d blogeri au apreciat: