you're reading...
EDUCATIE CRESTINA, POLITICA SI DEMOCRATIE, RESURSE CRESTINE

Valoarea didatică a conflictului dintre Traian Băsescu şi doctorul Raed Arafat- Statul, Piaţa, Concurenţa şi relaţia dintre ele.

Cu 6 zile în urmă a  apărut un articol despre Stat, Piaţă şi Corporaţii. Citiţi mai jos şi analizaţi opinia analistului economic în contextul evenimentelor stradale din ROMANIA.

sursa http://www.adevarul.ro

Conflictul dintre Raed Arafat și Traian Băsescu are o valoare didactică. Este reprezentativ pentru confuzia populară care există în prezent cu privire la definirea statului, a pieței, a concurenței și a relației dintre ele.

Haideți să lămurim termenii discuției! Statul este în esență monopolul teritorial al reglementării și prelevării de taxe.Piața liberă este în esență respectarea cu strictețe a proprietății private și a libertății care rezultă de aici.

Relația dintre cele două este inversă: un stat mic lasă loc unei piețe libere extinse și viguroase, iar un stat extins sufocă potențialul proprietății private și al libertății.

În realitatea românească vedem un stat încărcat cu multe alte atribuții și competențe decât cele definite mai sus și, în directă relație cu acest lucru, o piață liberă încolțită în cam toate domeniile și sectoarele economiei de reglementări și taxe.

Raportul dintre stat şi privat în România este încă net defavorabilă mediului privat

Există estimări ale dimensiunii statului în România care situează proporțiile relative ale statului și pieței libere mult dincolo de raportul 50/50, iar dacă privim la cât îi rămâne angajatului din venitul brut, raportul este 80/20. O situație, așadar, apropiată de sistemul socialist, al cărui performanțe dezastruoase sunt copios demonstrate și probate în lumea largă.

Regimul Băsescu vrea o reformare a situației actuale. La nivel declarativ, întreaga economie românească se află într-o prelungită tranziție dinspre sistemul socialist spre o economie de piață. În particular, ceea ce se încearcă în România prin proiectul de lege a sănătății este avansul instituțional de la o situație etatistă către una de piață liberă.

Nu concurenţa ci proprietatea privată trebuie să fie opusă cu precădere Statului

Marea eroare a întregului efort actual de reformă este ideea că statului trebuie să i se opună concurența. Vedem această tendință și în reformarea domeniului energetic sau în aducerea managerilor de succes din privat la companiile de stat. Or aceasta este o abodare simplistă, prea vagă și cu șanse foarte mari să ducă la o involuție instituțională. Statului trebuie să i se opună proprietatea privată, nu concurența.

Pentru a nuanța, vă rog să priviți următorul tabel al relației între stat și concurență:

Cadranul 3 este cel al socialismului pur și dur. Marea problemă a acestui aranjament este că nu funcționează din motive economice. În socialism nu se poate calcula, în sensul că lipsesc ingrediente necesare alocării raționale a resurselor rare către cele mai urgente nevoi.

citeşte mai departe aici

Tudor Smirna este Director Executiv al Institutului Ludwig von Mises România, deţinător al titlului de Master în Economie acordat de Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid

 

––––––––––––––––––––––––-

Cine trebuie sa reglementeze aceste raporturi?

Analizaţi si trageţi  singuri concluziile.

 

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

ianuarie 2012
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d blogeri au apreciat: