you're reading...
POLITICA SI DEMOCRATIE

FMI cere Ungariei să continue măsurile de austeritate

 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut Budapestei să continue măsurile de austeritate şi să pună capăt politicii economice intervenţioniste, în contextul în care Ungaria vrea să înceapă negocierile cu FMI în vederea obţinerii unui împrumut.

„În ciuda unui potenţial de creştere mai scăzut, o consolidare financiară este necesară”, a precizat FMI într-un raport asupra Ungariei publicat miercuri.

Un ajutor financiar din partea fondului şi a altor organizaţii internaţionale ‘ar putea ajuta la reducerea constrângerilor de finanţare şi la îmbunătţirea încrederii investitorilor’, însă nu va putea fi eficient decât dacă se bazează pe o politică economică solidă a guvernului, conform documentului.

Ungaria, care se confruntă cu grave dificultăţi în finanţarea de pe pieţe, vrea să negocieze un credit estimat între 15 şi 20 de miliarde de euro. Budapesta şi-a atras însă critici din partea organizaţiilor internaţionale adoptând legi controversate, în special o reformă a băncii centrale, care, potrivit criticilor, i-ar afecta independenţa.

FMI consideră în mod special necesară ‘restructurarea societăţilor publice de transport, raţionalizarea locurilor demuncă în sânul administraţiei publice, în special în administraţiile locale, scăderea taxelor ‘de criză’ şi modificarea taxei unice pe venit’.

Instituţia financiară cu sediul la Washington a criticat politica premierului Viktor Orban, arătând spre ‘măsurile ad hoc şi intervenţioniste de anul trecut’, care au subminat credibilitatea guvernului şi au determinat pieţele şi agenţiile de rating să sancţioneze Ungaria.

Printre aceste măsuri, FMI enumeră introducerea unei taxe unice pe salariu, care este prevăzută în Constituţie, o serie de taxe specifice denumite ‘de criză’ şi care penalizează societăţile energetice, comerciale şi de telecomunicaţii, impozitarea severă a băncilor ungureşti sau naţionalizarea forţată a sistemului de pensii private.

Reclame

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

ianuarie 2012
L M M J V S D
« dec.   feb. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: