you're reading...
familie, VIATA CRESTINA

5 metode de-a te pregăti pentru pensie

Când statul, fondurile de pensii și băncile vor da faliment, s-ar putea ca economiile tale să nu mai valoreze mare lucru. Cum te pregătești pentru asta?

Peste 30 de ani, generația ’70 va fi la pensie și sunt șanse mari ca tot-mai-puținii tineri să prefere să contribuie la sistemele de pensii din alte țări. Dacă greșelile sistemului de pensii persistă, România va avea patru pensionari pentru fiecare angajat. Așa se face că pensia de stat va fi neglijabilă sau nu va mai fi deloc. Pensiile private oferă perspective mai puțin rele, însă nici aici nu este 100% sigur că ele nu vor fi confiscate de stat sau devorate de inflație. Chiar și în cazul economiilor individuale există riscuri – inflația, sau frauda și falimentul bancar.

Pentru pensionarul anului 2040, cea mai înțeleaptă schemă de investiții trebuie să includă o puternică componentă nefinanciară.

1. Casa “pe pământ”, preferabil la țară. Foarte probabil, nicio pensie nu va mai putea acoperi costurile utilităților pentru viața “la condominiu”, nici măcar pe timp de vară. Soluția este o locuință cât mai autonomă: excelent izolată termic (sau chiar pasivă), cu sursă proprie de apă și chiar de energie electrică.

2. Sursa proprie de hrană. Două persoane își pot asigura aproape tot necesarul de alimente dintr-o seră de doar 300 de metri pătrați (chiar mai puțin cu tehnologia hidroponică). Important este ca ea să fie automatiată cât mai mult. Costurile sunt mari, dar vor scuti la vremea lor cheltuieli de oportunitate și mai mari.

3. Sursă pasivă de venituri. O proprietate – locuință sau spațiu comercial – poate aduce un venit mai bine ancorat în realitatea de atunci. Însă atenție unde! Cartiere și chiar localități întregi ar putea dispărea cu totul.

4. Educă-ți foarte bine copiii. Dacă-i trimiți la cele mai bune școli (străine și scumpe) astfel încât mai târziu să câștige foarte bine, sunt mai mari șansele să aibă venituri disponibile suficiente încât să te poată ajuta și pe tine. Numărul copiilor nu prea contează. Dacă-s mulți și suferă de foame, vor face coadă la sera ta.

5. Sport și sănătate. Cel mai de preț lucru pe care îl ai acum și s-ar putea să-l pierzi până atunci este propria mobilitate. Investește în ea!

sursa http://www.riscograma.ro

Reclame

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

februarie 2012
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: