you're reading...
mana de luni

Mediul ideal al angajaţilor – scris de Robert J. Tamasy

 Mediul ideal al angajaţilor

scris de Robert J. Tamasy

tradus de Ghirca Lucia-Elena

La locul de muncă, se vorbeşte destul de des despre „ergonomie”, noţiune definită în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române ca „disciplină care se ocupă cu studiul relaţiei angajat – mediu, al condiţiilor de lucru în vederea realizării unei adaptări optime a omului la acestea”. Fiecare detaliu este luat în considerare pentru a analiza ambianţa de la serviciu a unui angajat, de la factorii de zgomot la modelul scaunului de birou şi până la locul unde este amplasat calculatorul.

Evaluarea mediului de lucru determinat de elemente fizice este importantă. Cu toate acestea, există şi un alt tip de „atmosferă profesională” care necesită o atenţie mărită: cea în cadrul căreia angajaţii au capacitatea de a-şi valorifica talentele, darurile, experienţa şi pasiunile.

Pe vremea când lucram ca editor-şef la un ziar local, din colectivul de redacţie făcea parte o doamnă care, pentru mine, simboliza la perfecţie imaginea proverbială a unui cui cilindric încercând să se potrivescă într-un orificiu de formă pătratică. O voi numi „Mary”. Datorită numărului limitat de angajaţi, ea era nevoită să profeseze, având diverse funcţii. Iniţial, i-am cerut să-şi focuseze tot interesul asupra conducerii şcolare şi a reuniunilor locale ale comisiei. Apoi, am rugat-o să scrie doar despre funcţiile sociale şi evenimentele susţinute de femei din oraş. Pe urmă, am apelat la latura ei sportivă, oferindu-i sarcina de a realiza reportaje, informând cititorii pasionaţi despre o varietate de meciuri. Mary era un jurnalist muncitor, dornic de afirmare, dar niciuna din aceste variante nu reprezenta alegerea profesională perfectă pentru ea.

În cele din urmă, după ce am anulat contractul fotografului cu normă întreagă, am întrebat-o pe Mary dacă i-ar face plăcere să primească postul vacant. Acesta implica realizarea fotografiilor la diverse evenimente, precum dispute pe arena sportivă a oraşului, capturând fiecare picătură de sudoare de pe fruntea jucătorilor sau pentru anunţuri imobiliare locale, transpunând în fiecare poză bucuria şi căldura emanate de locuinţa dată spre vânzare. În acel moment, faţa ei s-a luminat precum un lampion pe cerul înnegurat. Acesta era adevăratul ei refugiu în carieră, funcţia care îi oferea cea mai multă siguranţă şi îi permitea să lucreze cu pasiune.

Din fericire, am ales să o păstrăm pe Mary în echipa noastră şi să îi impunem schimbarea până când i-am găsit locul potrivit – funcţia care să o ajute să înflorească pe plan profesional. Ea a devenit un angajat împlinit, încântat de turnura luată de viaţa ei. A fost nevoie de mult timp până să descoperim care este postul desăvârşit, locul ei potrivit în colectivul de angajaţi. Şi acest lucru mi-a adus o satisfacţie extraordinară, fiind persoana care a reuşit să îi genereze bucurie prin fiecare sarcină de serviciu dusă la îndeplinire.

Una dintre responsabilităţile cele mai importante ale unui lider este de a-şi împuternici angajaţii să găsească „mediul” lor propice, acel domeniu de interes şi expertiză în cadrul căruia pot să se dezvolte şi să îşi îmbunătăţească abilităţile. Fosta deviză a Armatei Americane oferea un îndemn: „Fii tot ceea ce poţi să fii!”. De asemenea, Biblia confirmă importanţa acestei funcţii dobândite de un conducător:

Fiecare persoană este unică. Nu există doi indivizi identici, nu numai din punct de vedere fizic, ci şi din considerente spirituale (abilităţi, interese şi pasiuni). „Te laud că sunt o făptură aşa de minunată.” (Psalmul 139:14)

Toţi avem un ţel pe care vrem să îl atingem. Biblia ne asigură că Dumnezeu are un scop bine-determinat pentru fiecare dintre noi şi, astfel, în calitate de lideri, îi putem ajuta pe alţii, căutând cea mai bună cale pentru îndeplinirea menirii lor. „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoşteam, şi mai înainte ca să fi ieşit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte şi te făcusem prooroc al neamurilor.” (Ieremia 1:5)

Liderii şi managerii de succes folosesc cele mai multe – şi mai bune – aptitudini ale angajaţilor săi. Mântuitorul le-a spus oamenilor „Pilda talanţilor”, în care un stăpân a testat capacitatea robilor săi de a gestiona averea în lipsa sa. Într-un mod similar, liderii au responsabilităţi legate nu numai de proprietate, ci şi de utilizarea adecvată a resurselor umane aflate sub conducerea lor. „…’Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri…’ ” (Matei 25:14-30)

Cei mai buni lideri consideră o prioritate grija corespunzătoare a angajaţilor săi. Dacă muncitorii aflaţi în subordinea noastră nu prosperă, trebuie să ne întrebăm de ce. Este posibil ca să ne aşteptăm să fie cuie cu patru muchii potrivite pentru orificii rotunde. „Îngrijeşte bine de oile tale şi ia seama la turmele tale”. (Proverbe 27:23)

Întrebări pentru reflectare şi discuţie:

1) Ce părere ai despre propriul tău mediu de lucru – simţi că, în prezent, ai o funcţie care îţi permite să-ţi utilizezi talentele şi abilităţile inconfundabile? Detaliază răspunsul.

2) De ce crezi că oamenii ajung să ducă la îndeplinire sarcini care nu sunt conform deprinderilor personale? Şi când ei realizează în ce situaţie se află, de ce marea majoritate dintre ei alege să profeseze din funcţii nepotrivite?

3) Eşti de acord cu afirmaţia din Biblie care expune unicitatea fiecărei persoane, mai ales în ceea ce priveşte tipul de muncă potrivit dezvoltării profesionale? De ce sau de ce nu? Dacă lucrurile scrise în Scriptură sunt adevărate, valabile în viaţa noastră, cum ne schimbă acestea nouă, angajaţi sau lideri, mentalitatea în cadrul companiei în care profesăm?

4) Cum pot liderii şi managerii să-şi „îngrijească bine oile”, având în vedere faptul că sunt nevoiţi să menţină un nivel de performanţă pentru angajaţi, dar şi să găsească funcţia perfectă pentru fiecare dintre ei?

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi ai dori să analizezi pasaje adiţionale legate de această temă, ia în considerare următoarele versete :

Exodul 35:30-35 ; Proverbe 22:29

Efeseni 2:10 ; Coloseni 3:17, 23-24

2 Timotei 3:17

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@yahoo.com; Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm trimieţi un e-mail conţinând cuvântul DEZABONARE. 

Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa, reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere. E-mail:  manadeluni@yahoo.com  Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

aprilie 2012
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d blogeri au apreciat: