you're reading...
mana de luni

MANA DE LUNI 14 mai 2012 – Importanţa „ascuţirii fierăstrăului”

 

 

 

Importanţa „ascuţirii fierăstrăului”
scris de Robert J. Tamasy
tradus de Ghirca Lucia-Elena

 

Ai avut vreodată zile în care să simţi că nu ai realizat nimic, în ciuda efortului tău? Cred că toţi experimentăm asemenea clipe la un moment dat, în viaţa noastră. Uneori, indiferent de strădania şi intenţiile noastre, descoperim că munca pe care o ducem la îndeplinire nu este rodnică.

Totuşi, există cazuri în care lipsa productivităţii poate fi asociată cu acţiunea nereuşită de a ne „ascuţi fierăstrăul”. Urmăriţi conversaţia următoare:

Supervizor: „Ce faci, Louis?”

Louis: „Tai aceste bucăţi de lemn – şi este o sarcină foarte solicitantă!”

Supervizor: „Hmm. Louis – nu sunt foarte sigur, dar, din acest unghi, fierăstrăul tău pare destul de tocit.”

Louis: „Aveţi o privire de vultur, domnule. Am văzut până şi cuţite de bucătărie mai ascuţite.”

Supervizor: „Atunci, spune-mi Louis, dacă nu te deranjează – de ce nu ascuţi fierăstrăul?”

Louis: „Oh, nu pot face asta acum, domnule. Sunt prea ocupat cu tăierea acestor bucăţi de lemn!”

V-aţi găsit vreodată în asemenea circumstanţe? Preşedintele american Abraham Lincoln obişnuia să spună, „Dacă aş avea la dispoziţie 8 ore pentru a tăia un copac de la rădăcină, aş petrece 6 din ele ascuţind lama toporului.” Această idee este extrem de bine conturată în Vechiul Testament: „Când se toceşte fierul şi rămâne neascuţit, trebuie să-ţi îndoieşti puterile; de aceea la izbândă ajungi prin înţelepciune.” (Eclesiastul 10:10)

Munca anevoioasă, determinarea şi energia pot îndeplini foarte multe, dar, totodată, pot întâmpina un obstacol ca acesta. Cel mai adesea, unica decizie pe care un muncitor trebuie să o ia pentru a asigura succesul acţiunilor sale este de a-şi „ascuţi fierăstrăul”. Dar cum facem acest lucru, mai ales în momentele în care timpul ne presează, iar sarcinile noastre devin din ce în ce mai numeroase? Putem merge la cursuri specializate de pregătire şi consiliere profesională, primi educaţie adiţională sau participa la seminarii şi conferinţe care tratează teme de interes personal. Dar iată doar câteva dintre sugestiile Bibliei care nu reprezintă numai un ajutor de încredere, ci şi soluţii de o durată mai scurtă decât oricare altele:

Odihneşte-te îndeajuns. De multe ori, când stresul apare în viaţa noastră din cauza termenelor-limită, suntem tentaţi să muncim şi mai mult şi să sacrificăm preţioasa odihnă de seară. Acest program ar putea funcţiona pentru o scurtă perioadă, dar, în cele din urmă, lipsa odihnei îşi va spune cuvântul. „Degeaba vă sculaţi de dimineaţă şi vă culcaţi târziu ca să mâncaţi o pâine câştigată cu durere, căci preaiubiţilor Lui El le dă pâine ca în somn.”(Psalmul 127:2)

Dedică Domnului tot ce faci. Care sunt motivaţiile muncii tale: ascensiune profesională, câştig financiar, satisfacţie personală? Este chibzuit să o dedici lui Dumnezeu în totalitate şi să doreşti să Îl onorezi pe El prin intermediul acesteia. „Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului, şi îţi vor izbuti planurile.” (Proverbe 16:3)

Ai încredere în calea pregătită pentru tine. Adesea, munca noastră este complexă şi putem găsi numeroase alternative de a o duce la îndeplinire. Care este, însă, cea mai bună, mai eficientă opţiune, soluţia care economiseşte cel mai mult din timpul nostru? Noi putem să nu ştim, dar Biblia ne asigură că Dumnezeu ştie. „Inima omului se gândeşte pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă paşii.” (Proverbe 16:9)

Roagă-te pentru înţelepciune. Cunoştinţa şi priceperea sunt utile, dar, în cele mai multe cazuri, judecata cu care luăm diverse decizii profesionale este mult mai bună. „Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată.” (Iacov 1:5)

Întrebări pentru reflectare şi discuţie:

 

1) În zilele în care nu te simţi productiv la locul de muncă, reuşeşti să găseşti cauza recurentă pentru insuccesul tău? Dacă da, care este acel motiv?

2) Poţi să te identifici cu muncitorul din poveste? Ai avut şi tu parte de aceeaşi experienţă sau ai observat acest comportament la alţi angajaţi? Dezvoltă răspunsul tău.

3) La ce te gândeşti când citeşti despre acţiunea de a „ascuţi fierăstrăul”, legată de responsabilităţile şi provocările din cadrul profesional?

4) Ce principii citate din Biblie ţi se par cele mai importante?

 

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi ai dori să analizezi pasaje adiţionale legate de această temă, ia în considerare următoarele versete :

 

Proverbe 11:14 ; 15:22 ; 19:20 ; 20:13 ; 22:29 ; 24:30-34

Eclesiastul 9:10-11

Coloseni 3:17,23

 

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@yahoo.com; Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm trimieţi un e-mail conţinând cuvântul DEZABONARE. 

Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@yahoo.com 

Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.

Anunțuri

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Mai 2012
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: