you're reading...
mana de luni

MANA DE LUNI- Generozitatea şi motivaţiile noastre

Generozitatea şi motivaţiile noastre

scris de Rick Boxx
tradus de Ghirca Lucia-Elena

Cartea lui Seth Godin numită ”Linchpin” conţine un capitol fascinant care tratează tema generozităţii, utilizând elemente din istoria biblică. Dar acest om al marketing-ului oferă cititorilor săi o perspectivă diferită asupra actului de a  ”a dărui”. El îi încurajează pe lideri să fie mărinimoşi, deschişi la a da angajaţilor o parte din talentul lor, ci nu din avere.

 

 
Autorul îi plasează pe oameni în trei categorii. Primii sunt cei care vor doar să primească. Al doilea grup este alcătuit din persoane generoase, dar care, după ce au oferit, dau senzaţia celorlalţi că aşteaptă ceva în schimb. Ultima clasă umană este reprezentată prin dărnicie sinceră, ca rezultat al iubirii pe care o poartă celor din jur.

 

 
În timp ce analizam observaţiile lui Godin, am realizat cât de uşor este să devii un membru al celei de-a doua categorii. Cu toate că alegem să dăruim şi altora din binecuvântările primite de la Domnul, în adâncul inimii răsare foarte repede o dorinţă egoistă de a avea un câştig care ne face să ne întrebăm: ”Mie ce mi se cuvine?”.

 

 
Din această cauză, Biblia afirmă, în mod repetat, că Dumnezeu este preocupat atât de acţiunile pe care le ducem la îndeplinire, cât şi de motivele ascunse care conturează fundamentul acestora. În Proverbe 16:2 găsim scris:  ”Toate căile omului sunt curate în ochii lui, dar Cel ce cercetează duhurile este Domnul”.

Un alt pasaj evidenţiază ideea că, în ciuda aparenţei înşelătoare, Dumnezeu recunoaşte mereu ceea ce dăinuieşte în sufletul nostru: ”…Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul se uită la inimă.”(1 Samuel 16:7)

 

 
Puţini sunt aceia care pot să se ridice la standardele stabilite de producătorul și inventatorul R.G.LeTourneau, om darnic cu o inimă iubitoare. Din anii 1920 până în 1960, el a elaborat şi a vândut multe dintre primele echipamente de excavare. A devenit cunoscut ca ”Decanul Excavării” şi a fost considerat drept cel mai valoros inventator al maşinăriilor care pot transforma peisajul urban sau rural. Pe lângă realizările profesionale care     i-au adus stima celor din jur, reputaţia sa de om generos era de o mai mare importanţă. Pentru el, cea mai mare bucurie era să împărtăşească darurile sale spirituale cu ceilalţi.

 

 
Timp de mulţi ani, LeTourneau a practicat aşa-numitul procedeu al ”zeciuielii inverse”: oferea altora 90% din profit şi trăia doar cu cei 10% rămaşi – în loc de a dărui doar 10 procente din câştig, asemenea multor creştini. El a privit cu încântare cum milioane de dolari treceau din compania sa în contul multor organizaţii caritabile, fiind folosite pentru a satisface atât nevoile spirituale ale acestora, cât şi cele fizice.

 

 
2 Corinteni 8:7 ne învaţă ”După cum sporiţi în toate lucrurile: în credinţă, în cuvânt, în cunoştinţă, în orice râvnă şi în dragostea voastră pentru noi, căutaţi să sporiţi şi în această binefacere”. În ciuda succesului său semnificativ din lumea afacerilor, mulţi oameni nu recunosc, nici în ziua de astăzi, numele inventatorului LeTourneau. Însă, cu toate că a murit în 1969, un număr însemnat de persoane au continuat să beneficieze în urma generozităţii sale. Numeroase organizaţii şi instituţii, sprijinite de fabricantul de excavatoare, îşi continuă activitatea şi în prezent. Aceste lucruri şi nu maşinăriile pe care le-a construit sunt adevărata moştenire.

 

 

 

Permiteţi-mi să vă adresez nişte întrebări importante:
• V-aţi examinat motivaţiile în ultima vreme? În ciuda faptului că sunteţi generos cu privire la talentul şi resursele financiare ale dvs, aveţi un motiv corect pentru a oferi?

• Ce veţi lăsa moştenire generaţiilor următoare?

 

 

 

Întrebări pentru reflectare şi discuţie:

 

1) Dintre cele trei categorii de oameni grupaţi în funcţie de generozitate, care te reprezintă cel mai bine? Detaliază răspunsul.

2) Din punctul tău de vedere, este adevărat că motivaţiile pe care se bazează dărnicia noastră sunt importante? De ce sau de ce nu?

3) Ce impact are asupra ta ideea că Domnul „cercetează duhurile” şi „se uită la inimă” în momentul în care evaluează cuvintele rostite sau acţiunile noastre?

4) Un pasaj citat în acest articol „Mana de Luni” îi îndeamnă pe cei credincioşi „să sporească şi în această binefacere”. Dacă ar trebui să explici unei alte persoane semnificaţia acestor cuvinte, cum ai face acest lucru astfel încât să înţeleagă atât conţinutul teoretic, cât şi importanţa practică?

 

 

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi ai dori să analizezi pasaje adiţionale legate de această temă, ia în considerare următoarele versete :

 

Proverbe 11:24-25 ; 18:16 ; 19:6 ; 25:14

Matei 6:19-24

1 Corinteni 9:9-12

2 Corinteni 9:6-14

 

 

 

 

 

 

 

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@yahoo.com; Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm trimieţi un e-mail conţinând cuvântul DEZABONARE. 

Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@yahoo.com 

Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

mai 2012
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d blogeri au apreciat: