you're reading...
mana de luni

Mana de luni – Semănând sămânţa succesului

Semănând sămânţa succesului


tradus de
Ghirca Lucia-Elena

(Notă : Nu cunoaştem sursa originală  a acestei povestiri, însă mesajul merită luat în considerare)

Un afacerist de succes ştia că este timpul să aleagă un succesor care să ducă la îndeplinire munca începută prin propria trudă. În loc să numească pe unul dintre directorii sau urmaşii săi de drept, acesta a decis a-i convoca pe toţi cei tineri şi lipsiţi de experienţă din cadrul bordului executiv. El le-a transmis, „Sunt în punctul în care trebuie să fiu înlocuit de viitorul Director Executiv al companiei. Am hotărât ca acea persoană să fie unul dintre voi.”

Tinerii erau şocaţi, dar afaceristul a continuat: „Astăzi, voi oferi fiecăruia o sămânţă cu adevărat specială. Plantaţi-o, daţi-i apă zi de zi şi peste un an, aduceţi planta rezultată. Eu voi judeca tot ce a fost cultivat şi voi alege, în cele din urmă, ocupantul postului de Director Executiv.”

Unul dintre lideri, Jim, extrem de emoţionat, i-a povestit soţiei despre planul actualului său şef. Ea l-a ajutat, oferindu-i un ghiveci potrivit, pământ roditor şi îngrăşământ, iar el a plantat sămânţa primită. În fiecare zi, o uda, urmărind, apoi, dacă a mai crescut. Curând, câţiva dintre ceilalţi directori executivi au început să discute despre plantele lor şi procesul lor miraculos de creştere.

Jim continua să verifice sămânţa proprie, însă aceasta nu dădea niciun semn de rodnicie. După multe săptămâni, sămânţa era exact în acelaşi stadiu. Toţi vorbeau despre succesul lor, dar Jim nu vedea nici măcar o frunză ieşind triumfător din pământul rece şi negru al răsadului său, nici după şase luni de aşteptare. În cele din urmă, a tras concluzia că sămânţa sa nu va încolţi niciodată, însă nu a spus nimic colegilor săi.

Cu toate acestea, el a persistat în a uda şi fertiliza solul – vroia, cu disperare, să vadă un rezultat. Când anul s-a încheiat, toţi directorii executivi au fost chemaţi la inspecţie. Jim i-a spus soţiei că refuză să ducă un ghiveci plin doar cu pământ în faţa şefului său, dar ea l-a îndemnat să fie sincer şi să îi explice toate cele întâmplate. Urma să fie cel mai jenant moment din viaţa lui Jim, însă ştia că soţia sa avea dreptate.

A doua zi, el a luat ghiveciul în care se afla sămânţa primită şi s-a îndreptat spre sala de consiliu. Când a ajuns, plantele îngrijite de ceilalţi directori executivi l-au uimit prin frumuseţea lor. Erau minunate, iar varietatea multicoloră de forme şi dimensiuni încânta orice privire. În momentul în care Jim a poziţionat ghiveciul pe podea, mulţi dintre colegii săi au izbucnit în râs, arătându-l cu degetul şi judecându-l. El a reuşit să îi ignore până când a intrat în sală afaceristul mult aşteptat, dorinţa sa de a ascunde fiind din ce în ce mai mare.

„Vai! Ce plante minunate!”, a exclamat actualul Director Executiv. „Astăzi, unul dintre voi îmi va lua locul în cadrul companiei.” În acel moment, privirea sa a căzut asupra lui Jim. L-a invitat în faţa tuturor – împreună cu ghiveciul său.

Jim era îngrozit. „Domnul Director ştie că am eşuat! Probabil vrea să mă concedieze!”. Când acesta a ajuns în faţă, afaceristul l-a întrebat ce s-a întâmplat cu sămânţa sa. Jim a încercat să îi explice cât mai bine că în ciuda eforturilor sale, planta nu a avut niciun progres. În acea clipă, Directorul s-a întors spre grupul adunat în sala de consiliu şi le-a cerut tuturor să se aşeze, mai puţin lui Jim. Apoi, s-a uitat la omul înspăimântat de lângă el şi a anunţat, „Iată noul vostru Director Executiv! Numele său este Jim!”

Văzând numeroase priviri intrigate, afaceristul a explicat: „În urmă cu un an, am oferit fiecărei persoane din această încăpere o sămânţă. V-am îndemnat să o luaţi, să o plantaţi, să îi acordaţi toată atenţia necesară şi condiţiile optime de existenţă pentru ca să va întoarceţi, peste un an, şi să îmi prezentaţi munca voastră. Însă, eu v-am dăruit numai seminţe stricate, care nu aveau capacitatea de a încolţi. Toţi, în afară de Jim, aţi adus plante sănătoase. Când aţi observat că seminţele voastre nu dau niciun rod, aţi hotărât să le substituiţi cu altele. Jim a fost singurul care a avut curajul şi sinceritatea de a aduce un ghiveci cu o sămânţă neîncolţită, cea primită de la mine. Prin urmare, el este ocupantul postului de Director Executiv, succesorul meu în bordul de conducere al companiei. ”

Dacă sădeşti onestitate, vei secera încredere. Dacă sădeşti bunătate, vei secera prieteni. Dacă sădeşti smerenie, vei secera măreţie. Dacă sădeşti perseverenţă, vei secera mulţumire. Dacă sădeşti muncă, vei secera succes. Dacă sădeşti iertare, vei secera împăcare. Dacă sădeşti credinţă, vei secera o recoltă. În concluzie, fii atent la ce sădeşti acum: va determina secerişul tău ulterior.

„Cine umblă fără prihană, umblă fără teamă, dar cine apucă pe căi strâmbe se dă singur de gol.” (Proverbe 10:9)

 

„Neprihănirea oamenilor cinstiţi îi cârmuieşte fără teamă, dar vicleniile celor stricaţi le aduc pieirea.” (Proverbe 11:3)

 

 

 

Întrebări pentru reflectare şi discuţie:

1) În timp ce citeai această parabolă, ce gânduri apăreau în mintea ta?

2) Consideri că planul Directorului Executiv de a alege un succesor a fost corect şi înţelept? De ce sau de ce nu?

3) Dacă ai fi în situaţia lui Jim, cum ai proceda? Detaliază răspunsul tău.

4) Nu oricine este un grădinar priceput, dar finalul acestui articol „Mana de Luni” include o listă de trăsături de caracter care pot fi plantate pentru a obţine o anumită recoltă.           Cu care te identifici cel mai bine? Te poţi gândi la alte calităţi care pot fi sădite, aducând un beneficiu atât pe planul personal, cât şi pe cel profesional?

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi ai dori să analizezi pasaje adiţionale legate de această temă, ia în considerare următoarele versete :

Proverbe 11:2 ;12:17,19 ;16:11 ; 18:12 ; 19:5 ; 21:6 ; 22:4 ; 24:26 ; 25:6-7

Evrei 13:17-18

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

mai 2012
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d blogeri au apreciat: