you're reading...
mana de luni

Mana de luni – Eşti prea încăpăţânat pentru a cere îndrumare?

scris de Robert J.Tamasy
tradus de
Ghirca Lucia-Elena

În opinia personală, care invenţii au avut cel mai mare impact asupra umanităţii? Ar fi imposibil să ne rezumăm la o listă, dar, cu siguranţă, printre cele mai semnificative se află inovaţii precum lumina electrică, automobilul, avionul, fibrele sintetice, computerul, Internetul, telefonul mobil. Poate te poţi gândi şi la alte exemple, dar un echipament care a apărut recent în viaţa omului şi pe care aş dori să îl adaug la lista de mai sus este sistemul de poziţionare globală (GPS).

 

Pentru cei care nu se descurcă foarte bine în a găsi anumite adrese, la fel ca şi mine, GPS-ul este, cu adevărat, un dar de la Dumnezeu. Dacă îmi oferi de 10 ori indicaţii referitor la felul în care pot să ajung undeva, este foarte probabil să te întreb şi a 11-a oară. Oricare ar fi motivul, mintea mea nu poate reţine acest tip de informaţie. Aşadar, aparatul GPS îmi este de foarte mare ajutor, mai ales în oraşele necunoscute.

 

S-a observat faptul că bărbaţii, în mod special, sunt reticenţi în a cere indicaţii – ei preferă să îşi păstreze orgoliul intact şi să găsească destinaţia fără niciun ajutor, uman sau tehnologic. Totuşi, pentru mine, acest lucru nu prea are sens. Dacă intenţia ta este de a ajunge într-un anumit loc, de ce să nu înveţi cea mai eficientă şi rapidă rută?

 

Dacă ar exista un „GPS” disponibil pentru a ne ajuta să găsim o ieşire în situaţiile nesigure din viaţa noastră? Dacă ar putea răspunde, în locul nostru, la întrebările care ne frământă: Care este cel mai bun domeniu profesional pentru mine? Este acesta un moment bun pentru a schimba locul de muncă actual? Cum pot reinventa afacerea proprie pentru a răspunde cerinţelor pieţei contemporane? Când ar trebui să fac o investiţie? Unde este acea persoană-cheie de care avem nevoie? Care este cea mai bună modalitate de a realiza un echilibru între viaţa personală şi cea profesională? Cum pot să scap de datorii?

În realitate, avem acces la un asemenea „dispozitiv”. Este Biblia, „Sistemul de poziţionare al lui Dumnezeu”. Pentru a avea cele mai bune rezultate, trebuie să adopţi următoarea atitudine :

 

Pune-ţi toată încrederea în „navigator”. Când folosim un GPS într-o maşină, este mult mai folositor să ne încredem în indicaţiile sale pentru a ajunge la destinaţia dorită. Timpul şi experienţa m-au făcut să înţeleg că Domnul doreşte să fie un „navigator”, conducătorul vieţii noastre. Cu mulţi ani în urmă, am învăţat acest verset care m-a ajutat să-mi reamintesc zi de zi cât de importantă este relaţia bazată pe încredere dintre mine şi Tatăl meu : „Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările.”

(Proverbe 3: 5-6)

 

Fii dispus de a schimba direcţia. În cazul unui GPS, în momentul în care facem o întoarcere greşită, acesta va reevalua coordonatele stradale şi va modifica traseul către destinaţia noastră. Într-un mod similar, dacă suntem gata să ne încredem în El, Dumnezeu ne va redirecţiona vieţile, ne va corecta deciziile şi ne va ajusta planurile pentru a ne permite să ne îndeplinim ţelul, atât pe plan personal, cât şi profesional. Inima omului se gândeşte pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă paşii.

(Proverbe 16:9)

 

Rămâi încrezător chiar şi atunci când mediul este necunoscut. Când conducem ajutaţi de un GPS, sunt momente în care ne punem întrebarea, „Oare acestea sunt indicaţiile corecte?”. De obicei, nereuşita de a ne încrede în dispozitivul îndrumător şi dorinţa de a ne baza pe propria judecată şi intuiţie sunt factorii care ne aduc în dificultate şi ne îndepărtează de destinaţie. De aceea, este important să avem încredere nu numai în înţelepciunea Domnului, ci şi în capacitatea Sa de a ne ghida. Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.(Ieremia 29:11)

 

Cum călătoreşti prin viaţă astăzi? De unde obţii îndrumarea de care ai nevoie?

 

Întrebări pentru reflectare şi discuţie:

 

1) Descrie experienţa ta folosind un sistem global de poziţionare. A fost folositor pentru tine? De ce sau de ce nu?

2) Care este reacţia ta referitor la asemănarea Bibliei cu un GPS? Detaliază răspunsul tău.

3) De ce crezi că unor oameni le este atât de greu să ceară indicaţii, indiferent dacă sunt legate de călătoria lor într-un loc necunoscut sau de viaţă în general?

4) Cum poate fi Biblia utilizată în modul cel mai eficient pentru a căpăta mult dorita îndrumare profesională sau personală?

 

 

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi ai dori să analizezi pasaje adiţionale legate de această temă, ia în considerare următoarele versete :

 

Psalmul 37: 4-5

Proverbe 11:14 ; 15:22 ; 20:18

Ieremia 29:12-14 ; 33:2-3

Ioan 10:1-15 ; 14:5-6

 

 

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

mai 2012
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d blogeri au apreciat: