you're reading...
RESURSE CRESTINE

Evanghelicii și creativitatea (sau lipsa ei)

articol preluat din http://clujulevanghelic.ro

Teofil Stanciu a stârnit o coardă foarte sensibilă în comunitatea evanghelică prin postarea sa “De ce nu pot scrie evanghelicii literatură de calitate – posibilă explicație” lucru dovedit de calibrul comentatorilor și bloggerilor care au preluat tema și au continuat dezbaterea. Pentru cei interesați de subiect merită citite (și recitite) cu atenție toate postările și comentariile.

Avem deci până acuma postarea lui Teofil care crede că de vină pentru lipsa literaturii înalte este incapacitatea evanghelicului de a sonda adancimile sufletului “Contactul cu viața este descurajat continuu, fiind încurajate, în schimb, comportamentele regulamentare.”.

Dezbaterea a fost continuată pe blogul lui Dorin Mureșan, un recent convertit evanghelic și autor. El nu încearcă neapărat să dea un răspuns la întrebarea lui Teofil ci doar trece în revistă câteva trăsături colective ale comunității căreia s-a alăturat: frica (lașitatea),  lipsa competiției (a unor standarde culturale înalte) și o viziune îngustă asupra cunoașterii (de tipul Nuda Scriptura – doar Scriptura e importantă). Dorin Mureșan a continuat ideea în postarea Concluzii.

Marius Cruceru, pastor baptist și decan al Facultății de Teologie de la Universitatea Emanuel Oradea vorbește despre complexele culturale ale evanghelicilor căutând unele explicații în sensul Bisericii: sopul primar al Bisericii nu este să producă literatură. Apoi, istoric, suntem tineri, în România de un veac și jumătate iar în lume de vreo cinci secole.

Dionis Bodiu, deținător al blogului anului 2011 (împreună cu Teofil Stanciu) acordat de Asociația Thymos, crede că răspunsul la întrebarea lui Teofil se găsește în modul în care evanghelicul vede viața creștină. Tradițiile liturgice o văd ca pe un pracurs iar în timp ce evanghelicii ca pe un moment continuu.

Ultima contribuție consistentă aparține lui Eugen Matei și observația lui centrală este că evanghelicii sunt pragmaticii care “au prins șmecheria” creștinismului, adică decizia pentru Critos care asigură biletul spre cer. Prinzând șmecheria au pierdut din vedere o seamă de lucruri printre care împortanța creației și faptul că biruința lui Cristos este în creație. Creația va fi transformată nu abandonată, precum trupul nostru care va fi transformat nu abandonat. Am putea spune deci că evanghelicii nu au asimilat implicațiile teologice ale Întrupării și ale Înălțării în trup a lui Cristos la cer.

În final, părerea mea este că răspunsul la întrebarea lui Teofil, sau, mărind sfera, răspunsul la chestiunea creativității (respectiv lipsa acesteia -la un nivel înalt – în comunitatea evanghelică) stă într-un principiu teologic primar care din nefericire ține de specificul constructului teologic evanghelic.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

iunie 2012
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d blogeri au apreciat: