you're reading...
alegeri locale, CULTE RELIGIOASE, politica, POLITICA SI DEMOCRATIE

“Decalogul Electoral” elaborat de Episcopia Catolica din Iasi

“Decalogul Electoral” elaborat de Episcopia Catolica din Iasi. Il gasim foarte apropo si il redam in forma abreviata. Si el face apel la crestinii Romaniei sa nu se lase ispititi de amagirile politicienilor ci sa-i selecteze strict din perspectiva valorilor crestine.

 

Decalog electoral: (1) Când mergi la alegeri, să nu dai votul tău niciodată pentru stăpâni, ci numai pentru slujitori; pe cei pe care-i alegi, să-i respecţi, să nu te închini lor prin laudă deşartă, prin cerşetorie, prin linguşire sau corupţie; să nu fii sclavul, ci stăpânul votului tău.

(2) Să nu iei în derâdere funcţiile publice şi pe cei aleşi să le ocupe şi să le îndeplinească; dacă greşesc să nu-i înjuri, să nu-i denigrezi şi să nu-i calomniezi, ci să-i tragi la răspundere, sancţionându-i cu puterea votului tău legal.

(3) Să nu uiţi să mergi la votare în ziua rânduită de lege şi să nu dai votul tău pentru cei care profanează zilele sfinte, care nu respectă timpul de sărbătoare, de odihnă, de vacanţă sau de concediu meritat.

(4) Să-i cinsteşti pe cei aleşi, dar şi pe cei care au ales; să fii exigent cu cei aflaţi la putere şi îngăduitor cu cei slabi, săraci, orfani şi suferinzi; dacă ai fost ales, să fii glasul celor muţi, urechea celor surzi şi ochiul celor orbi; să nu fii dur cu cei neputincioşi şi slugarnic faţă de cei puternici.

(5) Să nu votezi niciodată pe cei care susţin avortul sau eutanazia, pe cei care neglijează sistemul de sănătate publică, pe cei care uită de bolnavi, de bătrâni şi de cei abandonaţi; să nu alegi pe cei care deturnează fondurile pentru asigurare de sănătate.

(6) Să nu dai votul tău pentru cei care dispreţuiesc familia, care promovează „alternative” de etică sexuală şi matrimonială contrare legii morale şi bunului simţ.

(7) Să nu săvârşeşti furt electoral; să nu vinzi şi să nu cumperi voturi; să nu participi la fraudarea alegerilor; să nu te laşi cumpărat pe motive electorale, din interese meschine; să nu te laşi manipulat de propaganda electorală care-ţi tulbură conştiinţa şi responsabilitatea socială.

(8) Când dai votul, să nu te minţi nici pe tine, nici pe semenii tăi, şi nici societatea; dacă eşti candidat, să nu te afirmi prin denigrarea adversarilor din jocul democratic, ci să te bazezi pe propriile virtuţi politice; alegerea ta să condamne minciuna şi să spui adevărul; să cântăreşti prudent promisiunile electorale şi să nu dai crezare celor mulţi, doar pentru că sunt un număr mare.

(9) Să nu doreşti mai mult informaţii despre viaţa intimă a candidaţilor la alegeri, neglijând exigenţa faţă de seriozitatea şi competenţele necesare în jocul politic democratic; să nu lipseşti de la vot pe motivul că nimeni dintre candidaţi nu este la nivelul aşteptărilor tale.

(10) Să nu pofteşti funcţii pentru care nu eşti pregătit; să nu votezi şi să nu te laşi votat pentru interese dubioase, dăunătoare pentru binele omului şi pentru binele comun; să nu pofteşti puterea ca formă de parvenire; dacă o doreşti, să o transformi în mod de slujire a lui Dumnezeu şi a oamenilor.

Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului“Seminar Social”,promovat de Episcopia Romano-Catolică” de Iaşi. Text & compilare PPT Pr. Lucian FARCAŞ

sursa: newsletter AFR 07.06.2012 HAIDETI LA VOT! AFR VOTEAZA!  http://www.alianta-familiilor.ro/alegeri.html

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Iunie 2012
L M M M V S D
« Mai   Iul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: