you're reading...
mana de luni

Mana de luni- Ce trebuie să faci pentru a cunoaşte cu adevărat pe cineva?

scris de Robert J.Tamasy
tradus de
Ghirca Lucia-Elena

Pentru a avea succes pe plan profesional, trebuie să cunoaştem oamenii cu care lucrăm: clienţii, angajaţii, colectivul de muncă, echipa. Dar cât de bine facem acest lucru?

La locul de muncă, intrăm în legătură cu alte persoane în mod regulat, indiferent dacă trebuie să ducem la bun sfârşit un proiect împreună cu ele, să le oferim diverse sarcini de serviciu sau să solicităm asistenţa acestora. Ne trimitem mesaje pe telefon sau prin poşta electronică. Este posibil să avem chiar informaţii specifice legate de viaţa lor – istoricul profesional, abilităţile personale, stilul preferat de a se îmbrăca, tipul de maşină favorit, interesele pentru viitor. Dar aceste lucruri ne fac să le cunoaştem cu adevărat?

Lumea contemporană susţine formarea relaţiilor superficiale. Întâlnirile  faţă-în-faţă, modalitatea cea mai bună prin care oamenii îşi pot face cunoscute sentimentele sau gândurile, au fost înlocuite de comunicarea impersonală prin intermediul căsuţei vocale, al mesajelor scrise pe Internet sau mobil şi al felicitărilor standard trimise pe e-mail.

Progresul tehnologic a reuşit să accelereze, în multe feluri, şi implicit, să eficientizeze productivitatea, însă, din nefericire, a distrus, în acelaşi timp, camaraderia din cadrul locului de muncă. Nu putem şti viaţa intimă a fiecăruia dintre angajaţi şi nici nu avem nevoie, dar efortul conştient de a socializa ne poate răsplăti cu relaţii colegiale semnificative, profunde.

Adesea, ingredientul-cheie care stă la baza unei relaţii puternice este tocmai adversitatea. Oricine poate fi numit „prieten” când toate merg bine, însă greutăţile scot la iveală caracterul real al persoanelor de lângă noi, aflate în situaţii de stres, fiind nevoite să îşi ofere ajutorul. Sprijinirea unui om aflat într-un moment de cumpănă al vieţii sale întăreşte legătura de prietenie. După cum este scris în Eclesiastul 4:12, „Şi dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; şi funia împletită în trei nu se rupe uşor.”

Acelaşi adevăr se întâlneşte şi pe cale spirituală. Putem afirma cu tărie că „Îl cunoaştem pe Dumnezeu”. Dar, dacă această cunoaştere este limitată doar la credinţa că Tatăl va asculta şi va răspunde rugăciunilor noastre conform aşteptărilor fiecăruia, Atotputernicia şi Măreţia Lui ne sunt total necunoscute. Un bun prieten de-al meu întotdeauna spune: „Dumnezeu este bun – în fiecare clipă”. Această afirmaţie include şi momente în care lucrurile nu funcţionează după placul nostru. Iată câteva gânduri extrase din Biblie referitoare la cunoaşterea lui Dumnezeu:

A deţine informaţii despre Tatăl Ceresc. Doar o privire singulară asupra lumii înconjurătoare oferă o abundenţă de noţiuni legate de Dumnezeu. În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi(Romani 1:20

A lua angajamentul de a-L cunoaşte pe Dumnezeu. Cu toate că suntem capabili de a observa multe lucruri despre El, cunoaşterea reală presupune multă voinţă şi angajament. Apostolul Pavel a definit scopul vieţii sale: „(Ţelul existenţei mele este) să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui, şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea cu moartea Lui”     (Filipeni 3:10 dezvoltat)

 A-L cunoaşte şi a avea încredere în Domnul. A-L cunoaşte pe Dumnezeu înseamnă a avea credinţă că viaţa este în siguranţă în mâna Lui şi că, prin planul Său, El ştie mai bine nevoile noastre. Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde. (Ieremia 29:11)

Întrebări pentru reflectare şi discuţie:

1) Care este persoana pe care o cunoşti cel mai bine? De ce tocmai aceasta şi ce te-a făcut să aveţi o relaţie atât de apropiată?

2) Care sunt factorii ce dau posibilitatea unei persoane de a cunoaşte extrem de bine pe altcineva? Are vreo importanţă relaţia colegială pe care o construim cu alţi angajaţi? De ce sau de ce nu?

3) Ce înseamnă, pentru tine, expresia: „Îl cunosc pe Dumnezeu”?

4) Ce sfat ai oferi unei persoane care tânjeşte după o legătură profundă, plină de semnificaţii cu Domnul?

 

 

 

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi ai dori să analizezi pasaje adiţionale legate de această temă, ia în considerare următoarele versete :

 

Psalmul 100:1-3 ; 139:1-6 , 23-24

Ioan 10:1-18 , 14:6-7 , 15:1-8 ; 17:3

1 Ioan 5:11-15

 

 

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com; Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm trimieţi un e-mail conţinând cuvântul DEZABONARE. 

Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.

E-mail:  manadeluni@yahoo.com 

Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

iunie 2012
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d blogeri au apreciat: