you're reading...
CULTE RELIGIOASE, EDUCATIE CRESTINA, RESURSE CRESTINE, VIATA CRESTINA

(I)legitimitatea biblică a cununiei- de Teofil Stanciu

de Teofil Stanciu

Cum mi-a fost dat recent să asist la două cununii în două zile consecutive, m-am trezit meditând mai îndelung la o chestiune pe care am ignorat-o până acum. Nu știu dacă de la densitatea ceremoniilor mi se trage, dar sigur gândurile mele nu sunt menite să aducă vreo atingere cuplurilor care au parte de acest gen de cununie. Nici măcar ceremoiei ca atare.

Deși mi-am strofocat creierii, n-am reușit să găsesc vreo amintire care să mă trimită la un text biblic cu prevederi specifice pentru desfășurarea cununiilor (evanghelice, că nu despre altele vorbesc). Mențiunea asta, oricât ar putea părea de neînsemnată pentru unii, e de o covârșitoare însemnătate. Că de aici pleacă tot ce vreau să zic.

De obicei, la astfel de ceremonii nupțiale din biserică, vorbitorii își dau toate silințele să pună cât mai multă Biblie la temelia proaspătului cuplu (iar lucrul nu e deloc rău în sine). E știut, de altfel, că temeiul biblic exclusiv(ist) e o adevărată obsesie în mediul evanghelic. Care are părți bune, și părți rele.

Una dintre deficiențele acestei obsesii este că nu se preocupă numai de ancorarea fiecărei practici sau învățături într-un solid temei biblic, ci, uneori, și de justificarea pseudo-biblică a unor prejudecăți sau obiceiuri care n-au nicio ancoră scripturală certă.

Practica e mai larg răspândită și cunoscută, dar în cazul cununiei e mai ușor de examinat. În vreme ce se străduiesc de zor să pună numai lucruri biblice la temelia căsătoriei (și bine fac!), vorbitorii uită că ceremonia pe care o girează prin prezența lor nu are niciun temei biblic.

Ideea că nunta din Cana Galileii ar fi un precedent pentru nunțile evanghelice contemporane ține de un folclor teologic aproape comic. Nu există nimic în Evanghelia după Ioan care să lase să se înțeleagă așa ceva. Nu există nici măcar o vagă aluzie la vreo binecuvântare rostită de Isus asupra mirilor. Nimic.

mai departe aici

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

septembrie 2012
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
%d blogeri au apreciat: