©Acest material nu poate fi reprodus sau transmis în orice fel sau mod, fără acordul în scris al Asociaţiei Mentorendienst Braşov!
O viziune invariabilă asupra lumii, de Rick Boxx
tradus de Ghirca Lucia-Elena
Multe universităţi predau etica afacerilor dintr-o perspectivă numită „relativism moral”. Aceasta se referă, în principal, la neglijarea adevărului obiectiv; pentru cei care cred în acest relativism, adevărul este schimbător, ţinând cont de individul care priveşte situaţia.
Personal, nu sunt de acord cu această filozofie. Dacă adevărul poate fi modelat după dorinţe sau preferinţe, atunci cel care conduce afacerea într-o manieră lipsită de scrupule, cu scopul eliminării concurenţei, este la fel de „etic” precum individul care încearcă să respecte cele mai înalte standarde ale onestităţii şi integrităţii.
Biblia descrie acest tip de convingere când afirmă „fiecare făcea ce-i plăcea” (Judecători 21:25). Până şi cu mii de ani în urmă, oamenii refuzau existenţa adevărului obiectiv. Acesta nu este un concept modern, specific secolului 21.
Ca angajator, chiar dacă nu alegi să urmezi relativismul moral, este important să reţii faptul că fiecare are propriul mod de a concepe lucrurile şi acţionează conform acestuia. De exemplu, dacă sunt egocentrici, sunt mari şanse ca deciziile pe care le iau să fie cele care le aduc lor cele mai multe beneficii. Sau dacă valorile familiale au o mare importanţă pentru ei, atunci hotărârile pot fi bune – sau dezavantajoase. Dacă descoperi prea târziu că anumiţi angajaţi au fost crescuţi de mafioţi, escroci sau criminali? Este foarte posibil să nu agreezi „valorile familiale” aduse de către aceştia în cadrul companiei!
Cu toate că este imposibil să modifici viziunile generale ale acestor oameni din personal, poţi prezenta extrem de clar planul şi pricipiile după care vrei să fie condusă compania ta. În această situaţie, devizele misiunii, viziunii sau valorilor afacerii sunt foarte importante. Ele reprezintă punerea pe hârtie a standardelor, politicii, ţelurilor şi a obiectivelor companiei printr-o exprimare concisă, dar exactă.
Aceste formulări exprimă convingerile, concepţiile tale fundamentale, oferă „imaginea de ansamblu” a scopului vieţii tale profesionale şi verbalizează „adevărul” perceput de compania ta.
Un mare semn de întrebare care apare şi astăzi pe plan profesional a fost introdus de Pilat din Pont, judecător la procesul lui Isus înainte de răstignire. Acesta a spus „Ce este adevărul?”. El sugera faptul că adevărul – şi implicit, viziunea corectă asupra lumii – stă la alegerea omului; poate fi orice îţi doreşti.
Totuşi, experienţa mea m-a învăţat că, dacă totul este adevărat, atunci nimic nu este adevărat. De asemenea, am aflat, în urma studierii Bibliei, singurul adevăr obiectiv care a câştigat testul timpului şi te va ajuta în consolidarea valorilor afacerii tale. În Psalmul 119:152 stă scris „De multă vreme ştiu din învăţăturile Tale că le-ai aşezat pentru totdeauna”. Multe alte versete din acest psalm susţin, încă o dată, invariabilitatea adevărurilor, percepţiilor şi principiilor Cuvântului lui Dumnezeu.
Dacă doreşti să faci parte dintr-o structură profesională etică, îţi recomand să stabileşti o viziune permanentă asupra lumii, una care nu se schimbă în funcţie de greutăţile temporare ale companiei sau capriciile societăţii. Scriptura este singura sursă care îţi poate oferi o astfel de concepţie. Toate principiile ei au funcţionat bine în secolul Întâi. Cu siguranţă, sunt potrivite şi pentru secolul 21
Întrebări pentru reflectare şi discuţie:
1) Când spui „relativism moral”, la ce te gândeşti? Cum ai defini „adevărul”?
2) Cum crezi că viziunea unei persoane asupra lumii afectează modul în care lucrează sau se ocupă de responsabilităţile profesionale?
3) Compania ta are o deviză după care îşi ghidează activitatea? Dacă da, ce impact are asupra fiecărui angajat, în funcţie de rolul pe care al trebui să şi-l asume? Dacă nu, crezi că un motto ar fi necesar? De ce sau de ce nu?
4) Dl. Boxx afirmă că Biblia ar trebui să fie, pentru noi, sursa adevărului obiectiv. Eşti de acord? Detaliază răspunsul tău.
NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi ai dori să analizezi pasaje adiţionale legate de această temă, ia în considerare următoarele versete :
Psalmi 19:7-11 ; 119:9-11, 33-37, 105
Proverbe 11:3 ; 13:6
2 Timotei 3:16-17
Evrei 4:12
MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,
reprezentant al CBMC International (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit, la cerere.
E-mail: manadeluni@gmail.com; Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm trimieţi un e-mail conţinând cuvântul DEZABONARE.
Traducere şi adaptare – Lucia Ghirca.
|
Discuție
Comentariile nu sunt permise.